Spravodajstvo

Na morálku v médiách zabudnite!

O etike na druhej z  diskusií OFF RECORD rozprávali riaditeľ Transparency International Slovakia, Gabriel Šípoš, ktorý v minulosti pracoval pre projekt Slovak Press Watch, a zakladateľ tlačovej agentúry SITA, momentálne podpredseda výkonnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu, Pavol Múdry.

Podľa Pavla Múdreho na to, aby sme mohli rozprávať o etike, musíme priznať, že objektívna žurnalistika neexistuje. „V prvom rade je to logický nezmysel. Keď to vytvára subjekt, nemôže to byť predsa objektívne,“ tvrdí Múdry. Zároveň však dodáva, že môžeme hovoriť o férovej, čestnej žurnalistike. Na otázku, či v agentúrnom spravodajstve, ktoré ponúka nekomentované fakty, existuje subjektívnosť, Múdry jednoznačne odpovedá: „Aj v tej agentúrnej suchej správe môžete mať päť faktov a päť stanovísk. A je na vás, ako ich zoradíte.

Publikovať informácie, ktoré má verejnosť právo vedieť hneď, ako je to možné, alebo čakať s uverejnením a dôkladne všetky informácie pozbierať a preveriť? Gabriel Šípoš sa priklonil k otvorenosti, ale zároveň dodal, že každý prípad treba posudzovať zvlášť. Ako príklad uviedol posledný blog TIS (http://www.transparency.sk/sk/desattisice-rozhodnuti-sudy-aj-napriek-zakonu-nezverejnuju/), v ktorom zverejnili informácie o súdnych konaniach, hoci nezískali informácie od všetkých súdov. Dôvodom bola viera, že sú to informácie, ktoré verejnosť má poznať, hoci nie sú kompletné.

Potrebujeme vidieť smrť

Neetické nemusia byť len novinárske prejavy, ale aj publikované fotografie. Pri fotkách, ktoré zobrazujú smrť, treba väčšiu opatrnosť. G. Šípoš tvrdí, že svet potrebuje vidieť aj takéto fotografie, ak môžu zabrániť inej katastrofe. „My potrebujeme vidieť fotky z vojny, aby sme videli, čo to všetko znamená, ako vojna vyzerá. Ale ak máme milión takých fotiek, nestačí to?

P. Múdry dodal, že netreba zabúdať na to, že fotoreportéri v týchto prípadoch vykonávajú len svoju prácu a je si istý, že mnohí sa so zachytávaním smrti vyrovnávajú ťažko. Nepáči sa mu však, keď sa slovenskí novinári snažia zachytiť obete dopravných nehôd do hlavného spravodajstva.

Na morálku v médiách zabudnite,“ odpovedal Pavol Múdry na otázku, aká je situácia v slovenských médiách. Demokracia, podľa neho, takisto absentuje. „Keď si myslíte, že v médiách môže byť demokracia, tak zajtra noviny nevyjdú.

Gabriel Šípoš nevníma situáciu v redakciách tak negatívne. „Nie každý je rovnocenný. Niekto je zodpovedný viac, niekto menej,“ tvrdí a dokazuje to na fakte, že tak ako v každej inej firme, aj v médiách rozhoduje šéf, ktorý má najviac zodpovednosti. Na záver dodal: „Všeobecne by som nepovedal, že neexistuje morálka v médiách.

Text: Lucia Vitteková, Foto: Lucia Rusnáková

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore