Tlačové správy

Vranovské knihodni 2013 vrcholia

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou srdečne pozýva verejnosť na podujatia, ktoré sa uskutočňujú v rámci projektu Vranovské knihodni 2013, s finančnou podporou MK SR.

V utorok 12.novembra 2013 o 16:00 hod. sa v knižnici stretneme so slovenskou autorkou žijúcou v zahraničí  Camille Labas. Dojímavým príbehom o návratoch ku jej koreňom je kniha Sila statočného života – Irenkina mladosť v Bardejove, ktorá vyšla v tomto roku.               

V stredu 13. novembra 2013 o 16:00 hod. sa Vranovčanom prihovorí  lekár a rodák zo zatopenej obce Dobrá nad Ondavou MUDr. Aladár Šaláta, Csc. ktorý chce svojim spolurodákom prezentovať svoju novú knihu Príbehy spod Ondavskej vrchoviny. V tejto knihe zaznamenal pomery a život v regióne, v ktorom prežil najväčšiu časť svojho života. Prináša zaujímavé informácie z nenahraditeľných dejín každodennosti, aj z prvej republiky.                                                 

MUDr. Aladár Šaláta, Csc. sa narodil sa v roku 1931 v obci Dobrá nad Ondavou, ktorá bola neskôr zatopená pri výstavbe vodného diela Veľká Domaša. V rokoch 1942-1950 študoval na gymnáziu v Prešove, potom bol poslucháčom medicíny v Košiciach, odkiaľ prestúpil na Fakultu detského lekárstva Karlovej univerzity v Prahe. Po promócii v roku 1956 nastúpil ako primár detského oddelenia vo svidníckej nemocnici. V rokoch 1958-1960 zakladal detské oddelenie v nemocnici v Starej Ľubovni. Od roku 1960 bol primárom detského oddelenia v nemocnici vo Svidníku, 1971-1982 zároveň riaditeľom Okresného ústavu národného zdravia vo Svidníku. V rokoch 1982-1983 bol primárom Detskej kliniky v Košiciach a v rokoch 1983-1990 riaditeľom Bardejovských kúpeľov, kde aj v súčasnosti žije. Patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti v oblasti zdravotníctva vo Svidníku. Bol prvým tamojším okresným pediatrom, v 60. rokoch pomáhal vybudovať detské lôžkové oddelenie, zriadil detskú ozdravovňu v Šarišskom Štiavniku a venoval sa aj výskumu. Po dvoch rokoch, kedy pripravoval otvorenie Detskej kliniky v Košiciach, sa v roku 1983 stal riaditeľom Bardejovských kúpeľov, kde sa podieľal na zriadení 2-och detských liečební a rekonštrukcii starších zariadení. V súčasnosti sa okrem publicistiky venuje sprievodcovskej činnosti.

V pondelok 18. novembra 2013 zavíta do vranovskej knižnice známa spisovateľka, diplomatka a autorka populárno-náučných kníh Emíre Khidayer, ktorá tu má naplánované dve stretnutia. O 12:30 hod. sú do knižnice pozvaní študenti stredných škôl.  Znalkyňa arabského sveta odkryje študentom spôsob života spoločnosti, ktorá púta pozornosť od počiatku nášho sveta. Popoludní o 16:00 hod. sa na ňu môžu tešiť všetci jej čitatelia a priaznivci  kníh Arabský svet – Iná planéta?, Príbehy zo Sumhuramu, Život po arabsky či Dubajské tajomstvá a arabské túžby. Pozývame vás na besedu so znalkyňou arabského sveta, aby ste aj vy mohli nakuknúť pod závoj a masku miestnej arabskej spoločnosti. I tam, kde piesok dokáže byť úrodný. Stretnutia so spisovateľmi sú spojené s predajom kníh a autogramiádou.

Beáta Ocilková

Poézia jesene v knižnici

V Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou sa 27. novembra 2013 uskutoční 2. ročník nesúťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy seniorov s názvom Poézia jesene. Okrem výberu z diel súčasných autorov a klasikov je možné prezentovať sa  vlastnou literárnou tvorbou. Záujemcovia o prednes sa môžu prihlásiť do 20. novembra 2013, resp. informovať sa priamo v knižnici na oddelení špeciálnych služieb alebo na tel. čísle 4464468 – Mária Perejdová

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore