Tlačové správy

Kríza slovenského verejného zdravotného poisťovníctva

Peniaze, ktoré mali byť prostriedkom, sa stali cieľom. 

Účelom  vytvorenia  zdravotných poisťovní bolo, aby zabezpečili finančné prostriedky (výber poistného) a hradili ním zdravotnú starostlivosť,  ktorú poskytuje zdravotníctvo. Ich kontrolná činnosť mala zabrániť najmä masívnym únikom, ktoré by tento účel ohrozili. Uvedomme si všetci, že poisťovne tu neboli vytvorené na to, aby šetrili prostriedky a vytvárali zisk. Ale opak je pravdou.

Financie zdravotníctva vysávajú  3 mohutné víry, ktorými sú

  • nemocnice,
  •  zobrazovacie metódy (CT, MR) a
  •  lieky.

Zdá sa, že zdravotné poisťovne (ďalej ZP) si s nimi nevedia poradiť, pretože každý z nich je poháňaný  finančnými záujmami nielen zahraničných výrobcov, ale najmä ziskuchtivosťou silných domácich, politicky krytých podnikateľov s verejnými prostriedkami.  Či je zisk proklamovaný, alebo zastieraný, to závisí len od politického vkusu, nič však nemení na tom, že je cieľom. V snahe vyhnúť sa konfrontácii s týmito záujmami sa vedenia ZP snažia manévrovať v pokojných vodách. Úbytok financií sa snažia nahradiť úsporami, ktoré  však v podmienkach nízkeho rozpočtu slovenského zdravotníctva nutne vedú k rozporu s hlavným poslaním poisťovníctva a dajú sa dosiahnuť len za cenu porušovania práv pacientov, lekárov a iných zdravotníkov. Deformácia systému je už tak výrazná, že ho na mnohých miestach znefunkčňuje.

Peniaze, ktoré mali byť prostriedkom, sa stali cieľom a to je podstata dnešnej krízy poisťovníctva, aj zdravotníctva ako systému. Preto hovoríme o kríze poisťovníctva.

Lekári, ako koncový článok systému, majú na vývoj vplyv, ale len okrajový.

Ako chcú zdravotné poisťovne dosiahnuť úspory:

  • Rušením ambulancií
  • Obmedzovaním činností
  • Stagnáciou ceny bodu (nezohľadnením valorizácie, inflácie)
  • Revíznou činnosťou

 

  • Rušenie ambulancií. VšZP plánuje podľa slov gen. riaditeľa Ing. M. Forraia  v nasledujúcom roku rušiť  veľký počet súkromných ambulancií. Otázkou je, čie ambulancie to majú byť, keď za minulý rok dala VšZP zmluvy pre cca 100 nových ambulancií a to často v odboroch, ktoré už v danej lokalite zastúpené sú !   Naše stanovisko je známe,  trváme na tom, aby sa rušili ambulancie s nízkymi úväzkami, najmä tie, ktoré si zriadili  štátni lekári. Ak je nedostatok lekárov v štátnych nemocniciach, takto sa podarí vrátiť ich tam, kde patria, k lôžku pacienta.
  • Obmedzovanie činností. Riaditeľ VšZP Forrai  nás oboznámil tiež so zámerom VšZP  zrušiť v súkromných ambulanciách  zmluvy na odbornosti v prípade, ak ich má lekár dve, alebo viac. To znamená, ak som internista, diabetológ , musím si vybrať jednu.  Na našu námietku, že to je v rozpore s potrebou pacienta byť liečený podľa možnosti na jednom mieste a jedným lekárom nám riaditeľ odpovedal, že pre neho je lepšie, aby sme ho odoslali inde. Spomeňte si na argumentáciu VšZP v prípade tzv. „poukazov k špecialistom“. Náš odpor bol zlomený argumentom, že lístky zabránia indukovaným (zbytočne  generovaným) návštevám u iných špecialistov. Naozaj bol toto hlavný dôvod? Tento postoj jasne svedčí pre opak.  Keď existujú čakacie doby na vyšetrenie u špecialistov, je  tento krok skutočne to, čo potrebuje pacient?
  • Obmedzovanie činností. Dôrazne sme protestovali tiež proti reštrikciám VšZP, ktoré obmedzujú indikovanie laboratórnych vyšetrení podľa odborností. To znamená, že každá odbornosť má vo forme zoznamu vymedzené, ktoré laboratórne vyšetrenia môže vykonať a u ktorých diagnóz, z čoho vyplýva, ktoré nemôže.  Argumentovali sme tým, že ide o očividnú snahu ZP šetriť finančné prostriedky aj za cenu poškodenia zdravia pacienta. Nevyšetriť znamená prehliadnuť, prehliadnuť znamená poškodiť. Navyše, nemôže dôjsť ani k žiadnej úspore.  Nevyšetrenie pomerne lacných laboratórnych parametrov znamená presunutie pacienta k inému lekárovi, čím sa zvýši počet indukovaných vyšetrení a pohyb pacienta po systéme. Znamená to aj presunutie diagnostiky do extrémne drahých zobrazovacích techník,   a znamená to aj nutnosť liečby stavov z omeškania v nemocniciach, čo je najdrahšia možnosť.  Či  je práve toto zámerom, nevieme.  Akokoľvek, súdne procesy s lekármi nám ukázali, že žiaden súd sa nezaoberá obmedzeniami, ktoré lekár v konkrétnom prípade mal, teda ani tým, či smel, alebo nesmel daný laboratórny parameter vyšetriť, alebo nie. Mal urobiť to, čo mu ukladá zákon, poskytnúť zdravotnú starostlivosť včas, na úrovni doby, tak, aby nepoškodil pacienta. Preto toto opatrenie pokladáme za nebezpečnú snahu ZP o prenos zodpovednosti  za neprípustnú formu šetrenia na lekára.  To, že ide len o tzv.  „mäkké opatrenie“, je snaha len alibizmus a snaha poisťovne presunúť zodpovednosť na lekára.  Z hľadiska prevádzkového zaťaženia ambulancie  a nákladovosti je nemysliteľné, aby lekár vysvetľoval revíznemu lekárovi ZP každé „porušenie“ limitu vyšetrenia.  Príznačné je, že za týmto opatrením stoja podľa údajov zdravotných poisťovní aj naši vlastní kolegovia, laboratórni lekári.  Veľmi by nás zaujímalo, aj ktorí menovite. Ak áno, zjavne rátajú s tým, že od laboratórneho stola budú modelovať podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti na úkor práv pacientov, pričom právnu zodpovednosť bude v prípade súdnych následkov niesť práve ambulantný lekár.   Uplatnenie tzv. „mäkkých pravidiel“ je len poistka, ktorá im má umožní vyhnúť sa každej zodpovednosti.
  • Revíznou činnosťou.  Svojvoľná interpretácia obsahu zdravotných výkonov zo strany ZP vyvoláva dlhodobo veľké napätie vo vzťahoch s poskytovateľmi, pričom dokonca aj výsledky dohodovacích konaní na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktoré SLÚŠ iniciovala, majú len dočasné trvanie a revízna činnosť ZP ich v praxi veľmi rýchlo eliminuje.  Uvediem príklad: Najväčším aktuálnym problémom, ktorý sme riešili s vedením ZP Dôvera, je neuznávanie niektorých výkonov,  ako napríklad ultrazvukového vyšetrenia brušných orgánov u iných špecialistov ako radiológov.  Sme presvedčení, že pre pacienta je najlepšie vyšetrenie u lekára, ktorý  pozná  priebeh jeho ochorenia, je vybavený potrebným  zariadením, má potrebnú skúsenosť v odbore a nesie tiež priamu zodpovednosť  za ďalšie riešenie stavu  pacienta.  Nič, čo odďaľuje diagnostiku a liečbu pacienta, čo ho núti zbytočne sa pohybovať po systéme, mu nemôže prospieť!  Po  osobnom stretnutí s generálnym  riaditeľom Dôvery, na ktorom sme vzájomne predložili početné argumenty, sme problém úspešne  vyriešili. 
  • Pozitívne je, že ZP Dôvera otvára dvere pre protinávrhy zo strany SLÚŠ, ktoré by viedli k odstráneniu mnohých deformít, spôsobených zle nastavenými kritériami, ale najmä k odstráneniu nevhodných foriem šetrenia, ktoré poškodzujú záujem pacientov, aj lekárov. Na jednaní s generálnym riaditeľom  Ing. Martinom  Kultánom  sme sa zhodli, že podstata problému tkvie v tom, že ponuka systému (poisťovní aj zdravotníctva) je založená na produkcii výkonov, kým dopyt pacienta je smerovaný na zdravotnú starostlivosť, ktorej výsledkom je uzdravenie. Naša organizácia pripravuje návrh, ktorý je založený na zhodnotení najefektívnejších mechanizmov a častí systému, vrátane zdravotníckych zariadení, pričom nový prístup spočíva v kritériách, ktoré sme doteraz nevyužívali. Náš návrh predložíme ZP Dôvera a potom aj verejnosti vo februári 2014.   

Union

  • Jednanie so zástupcami ZP Union realizujeme  v najbližšom  termíne. Aj táto poisťovňa má záujem o návrh SLÚŠ na zvýšenie  kvality zdravotnej starostlivosti .

 Na okraj témy:

  • V r. 2012 podľa údajov zverejneným Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mali ambulancie 41,96 %-ný podiel na výkonoch, čo predstavovalo hodnotu  1 miliarda, 443 mil. Euro. Z celkových výkonov v zdravotníctve, ktoré boli „ nad limit“ , ambulantnej zdravotnej starostlivosti prislúchalo 57,37 %.  Keď to prerátame na počet ambulancií, tak každá malá ambulancia špecialistu zaplatila za výkony pre svojich pacientov v priemere za rok 2012  cca 8000 Euro z vlastných prostriedkov !!! Z  toho niektoré ambulancie hradili  pre pacientov aj lieky zo skupiny A, a to bezodplatne!!!. V uvedenej sume ešte nie sú zarátané neoprávnene revíznou činnosťou zdravotných poisťovní neuznané  a tak neuhradené realizované zdravotné výkony. V súvislosti s tým ste isto  zaregistrovali aktivity pacientov na záchranu obľúbeného  rehabilitačného zariadenia v Čilistove, ktoré je v dôsledku toho v likvidácii.  V ostatných  segmentoch (okrem všeobecných lekárov a lekární) sú takisto neuhradené „nadlimitné“ výkony, avšak u veľkých poliklinických zariadení , kde lekári pracujú ako zamestnanci pre jedného zamestnávateľa, v nemocniciach,  zariadeniach spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek , boli straty kompenzované oddĺžením,  príspevkami od žúp, miest, štátu, darmi od nadácií,  alebo  eurofondami.
  • Stagnácia ceny bodu (nezohľadnením valorizácie, inflácie) sa vždy dosahovala za pomoci niektorých  členov  vedenia niektorých organizácií lekárov. VšZP zverejnila Dohodu o strategickom spojenectve so Zdravitou,  v ktorej sa v „záujme efektivity“ zaväzuje jednať o cenách s týmto združením ako s prvým, pričom sa pravdepodobne ráta s tým, že ďalšie organizácie sa dohodnutým podmienkam prispôsobia.  Je zjavné, že o výsledku hospodárskej súťaže sa rozhodne  jednaním dvoch účastníkov za zatvorenými dverami. Týka sa to najmä ceny za tzv. bod, ktorá rozhoduje o cene práce, aj celkových príjmov ambulancií.  Lekári v štátnych zariadeniach majú zákonom garantovanú mzdu na úrovni 2,1 násobku priemernej mzdy v hospodárstve. Lekári v súkromných ambulanciách majú garantované len stále zvyšujúce sa náklady na ambulancie a pribúdanie ďalších a ďalších administratívnych a iných nehradených povinností.

 V Košiciach, dňa 8. 1. 2014                                  

                                                                   MUDr. Andrej Janco

                                                                    prezident SLÚŠ, v.r.

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore