Tlačové správy

Stretnutie s Puškinom

Knižnica pre mládež mesta Košice a Zväz Rusov Košice pozývajú na 3. ročník osláv Dňa ruského jazyka, ktorý sa uskutoční 6. júna 2014 o 10:00 hod. v priestoroch pobočky knižnice LitPark na Kukučínovej 2 v Košiciach.

Ruský jazyk patrí medzi desiatku najrozšírenejších jazykov sveta, ktorý zjednocuje viac ako 150 národov a národností. V súčasnosti ním rozpráva viac ako 278 miliónov ľudí po celom svete a pre 164 miliónov je ruština ich materinským jazykom.

Medzinárodný deň ruského jazyka sa viaže ku dňu narodenia jedného z najväčších ruských romantických básnikov a prozaikov Alexandra Sergejeviča Puškina (6.6.1799), ktorého diela boli preložené do desiatok jazykov a ktoré aj dnes dokážu spojiť ľudí rôzneho veku, národnosti a vyznania. V tento deň sa po celom Rusku uskutočňujú oslavy, koncerty a výstavy, ktoré každý rok navštevujú milovníci jeho literárneho umenia. Na námestiach a v múzeách sa recitujú básne, spomína sa jeho život a dielo.

Iveta Hurná riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Tento deň aj my venujeme osobnosti a dielu tohto významného ruského literáta. Zavítajú medzi nás žiaci základných a stredných škôl s výučbou ruského jazyka, deti ruských krajanov a tiež všetci milovníci a podporovatelia ruského jazyka, ktorí si Puškina pripomenú krátkou prezentáciou o jeho živote, umeleckými prednesmi z jeho tvorby a ukážkami z jeho rozprávok a tiež z opier na motívy jeho najznámejších diel.“

Natália Dostovalová, predsedníčka Zväzu Rusov Košice: „V Košiciach oslavujeme deň ruského jazyka po tretíkrát a veľmi ma teší, že sa to stáva tradíciou. Verím, že to pomôže deťom a mládeži zoznámiť sa s históriou, kultúrou, tradíciami Ruska a tiež s ruskou literatúrou.“

Eka

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore