Tlačové správy

Post Bellum otvorilo vo VKJB novú putovnú výstavu „1989 – 2019: 30 rokov slobody“

  • Miesto expozície: Verejná knižnica J. Bocatia, nádvorie, Hlavná 48 , Košice
  • Trvanie expozície: do 1. 10. 2019

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie zrealizovalo Post Bellum SK putovnú výstavu 1989 -2019: 30 rokov slobody. Príbehy známejších aj menej známych aktérov a aktériek Nežnej revolúcie z rôznych regiónov Slovenska si ako prví môžu pozrieť obyvatelia Košíc. Vďaka spolupráci s Verejnou knižnicou Jána Bocatia bude výstava prístupná do 1. októbra na nádvorí Barkoczyho paláca na Hlavnej ulici 48.

Výstava zachytáva formou krátkych citátov príbehy pätnástich ľudí, ktorí sa aktívne podieľali na revolučnom dianí v roku 1989. Na štyroch panelových vežiach sa verejnosť môže zoznámiť s momentmi, ktoré zachytávajú pád komunistického režimu a dôležitú zmenu v našej spoločnosti. Kľúčová bola v tom čase spolupráca a spolupatričnosť, ktoré sa prejavovali v dianí vo všetkýchregiónoch. Výstava preto zahŕňa okrem známejších príbehov aktérov a aktériek revolúcie z Bratislavy či Košíc aj príbehy ľudí z menších miest. Napríklad biológ Ján Bencúr spoluorganizoval demonštrácie v Dolnom Kubíne. Známy občiansky aktivista, bloger a nositeľ ocenenia Biela vrana Ján Benčík bol zas jedným z aktérov Nežnej revolúcie a spoluzakladateľom VPN v Ružomberku. V Michalovciach spoluzakladal VPN Daniel Pastirčák, spisovateľ a kazateľ Cirkvi bratskej v Bratislave.

Púť výstavy sa v Košiciach len začína – do konca roku 2019 si ju budú môcť pozrieť ešte obyvatelia Žiliny, Bratislavy a Považskej Bystrice, vždy na verejnom priestranstve, počas trvania jedného mesiaca.

Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. „Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorý si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková. „Teší nás, že si môžeme toto dôležité výročie pripomenúť práve takýmto spôsobom – prostredníctvom príbehov konkrétnych ľudí.“

POST BELLUM SK, Klincova 35, 821 08 Bratislava

tel: +421 902 754 380, +421 949 623 033

Iveta Svetlíková – +421 903 907 588

iveta.svetlikova@postbellum.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore