Tlačové správy

Špeciálny dar knižnice Jána Bocatia čitateľom – známi spisovatelia píšu o nádeji

Známi spisovatelia a osobnosti vytvorili diela o nádeji, téme ktorá je spojená s najkrajšími sviatkami roka. Autori zareagovali na výzvu Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach (VKJB), ktorá pre čitateľov zabalila špeciálny vianočný darček. Má podobu literárnych diel o nádeji, ktoré si možno „rozbaliť“ v literárnom e-magazíne Knihy na dosah. Knižnica magazín pripravuje od roku 2017. Oslavu päťročného jubilea podčiarkujú úspechy magazínu, ktorý je dostupný cez samostatnú stránku www.knihynadosah.sk, cez web stránku VKJB a viacerých slovenských knižníc. Knihy na dosah sa zaradili medzi  najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku a spolupracujú s renomovanými autormi, medzi ktorými sú aj naši najprekladanejší spisovatelia.

„Všetky texty s tematikou nádeje na portáli Knihy na dosah vznikli exkluzívne pre jeho špeciálne vianočné vydanie,“ uviedla riaditeľka knižnice Jána Bocatia Soňa Jakešová. Dodala, že sa tak stalo vďaka finančnému príspevku Košického samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom knižnice.

Šéfredaktorka portálu Alena Zavocka upriamila pozornosť na pútavé diela. O Vianociach, čítaní, a tiež o tom, akú esenciu v sebe skrýva dobrá kniha, sa naša spolupracovníčka, poetka Silvia Kaščáková rozprávala s Katkou Koščovou. Obľúbená   slovenská speváčka hovorí o svojich čitateľských rituáloch, ale aj o tom,  aké sú podľa nej najlepšie knižné darčeky pre deti,“ uviedla Zavocka, ktorá predstavila aj ďalšie diela. O tom, či je rozdiel v nazeraní na posolstvo nádeje z pohľadu umelca a vedca, sa čitatelia dozvedia  v dvoch inšpiratívnych esejach s názvami Časozber nádeje a O nádeji vo svete beznádeje.  Autorom prvej je známy slovenský režisér a herec Juraj Nvota, druhú pre portál Knihy na dosah na napísal uznávaný sociológ Michal Vašečka. 

Motív nádeje dominuje aj knižným tipom, ktoré do rubriky Z poličky vybral raper a muzikant Lyrik, známy z projektov Modré Hory a Zlokot. S nádejou a dobrými správami sa spája aj výber kníh pre deti, ktoré spracoval literárny vedec Dávid Dziak. Na tému nádeje v dielach  slovenskej literatúry sa zamerala literárna vedkyňa Alena Brindová. Do špeciálneho vianočného čísla svojimi prozaickými textami prispeli aj oceňované slovenské spisovateľky. Veronika Šikulová prózou Voľačo, Vanda Rozenbergová poviedkou Spomienky fluktuanta a Mária Modrovich v poradí dvanástou časťou série K vode.

Čitatelia si na portáli môžu prečítať aj vianočné glosy od stand-up komika a spisovateľa Martina Hatalu, či autora slam-poetry Tomáša Straku. Pobaví ich  interpretácia známej poviedky Martina Kukučina Vianočné oblátky, ako aj  ďalší kreslený príbeh Emy od oceňovanej českej komiksovej autorky Ivety Merglovej. Portál ponúka aj poéziu od básnika Jakuba Erika Grocha a poetky Anny Ondrejkovej, recenziu od Ľubomíra Jaška a mnoho ďalšieho pútavého čítania.  

Aktuálne literárny portál Knihy na dosah ponúka takmer 700 autorských prác od bezmála  200 autorov. Medzi jeho spolupracovníkmi sú aj najzvučnejšie mená slovenských autorov a osobností z kultúrneho, vedeckého a spoločenského života. Portál dáva priestor aj začínajúcim autorom, ktorí dostávajú spätnú väzbu na svoje diela od renomovaných literárnych vedcov a kritikov. Ročne si e-magazín knižnice Jána Bocatia prečíta viac  ako 40 tisíc návštevníkov.

Kontaktná osoba:

Mgr. Alena Zavocka

manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí VKJB

zavocka@vkjb.sk  tel.: 62 232 31, 62 232 91

 

Ing. Soňa Jakešová

riaditeľka VKJB

jakesova@vkjb.sk  tel.: 62 232 91

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore