Tlačové správy

Klavírny recitál v podaní víťaza Queen Elisabeth Competiton

Pred oficiálnym otvorením 55. koncertnej sezóny privíta Štátna filharmónia Košice brilantného klaviristu z Francúzska, víťaza medzinárodnej súťaže kráľovnej Alžbety, Jonathana Fournela. Na jeho hre okrem precíznej techniky a mimoriadneho spektra farieb najviac zaujme vyvážená zmes rafinovanosti a divokého inštinktu. Osloví aj jeho prirodzená lyrickosť a jasná čistota interpretácie osvetľujúca detaily s veľmi zrelým pochopením diela. V Dome umenia uvedie diela Beethovena, Francka aj Szymanowského. Klavírny recitál sa uskutoční v utorok 5. septembra o 19:00 v Dome umenia.

Jonathan Fournel                             (foto: Robin Ducancel)

Hudobná redaktora denníka La Monde menom Marie-Aude Roux o hre Jonathana Fournela uznanlivo napísala: „Prirodzená, muzikálna a poetická hra v Mozartovom Klavírnom koncerte č. 18 predvedená s majestátnou čistotou a lyrikou, ako aj Brahmsove Variácie a fúga na Händelovu tému boli vedené s intenzitou a nesporným zmyslom pre rozprávanie príbehu.“

Jonathan Fournel sa narodil vo francúzskom Sarrebourgu. Od svojich ôsmich rokov študoval na Konzervatóriu v Sarreguemines, neskôr na Konzervatóriu v Štrasburgu a súkromne u Patricie Pagny a Gisèle Magnan. Na Hochschule für Musik v nemeckom Saarbrückene ho viedli Robert Leonardy a Jean Micault a na Konzervatóriu v Paríži zas osobnosti ako Bruno Rigutto, Brigitte Engerer, Claire Désert, Michel Dalberto či Jean-Frédéric Neuburger. V rokoch 2016 – 2023 bol rezidenčným umelcom centra Queen Elisabeth Music Chapel, kde jeho mentormi boli Louis Lortie a Avedis Kouyoumdjian. Fournel je držiteľom viacerých ocenení z medzinárodných súťaží – Concours International d’Epinal, Ettore Pozzoli International Piano Competition, Thomas Kuti Competition, Gian Battista a víťazom súťaží Viotti International Piano Competition, Scottish International Piano Competition a tiež prestížnej Queen Elisabeth Piano Competition.

Mladý umelec je pravidelným hosťom etablovaných hudobných festivalov. Koncertoval v prestížnych sálach ako Gustav Mahler Auditorium v Miláne, Teatro Communale v Modene, L’Arsenal v Metz, Royal Glasgow Concert Hall, Usher Hall v Edinburghu a iných. Predstavil sa orchestrami Sinfonia Varsovia, Czech Virtuosi, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Jiangsu Symphony Orchestra. Absolvoval turné v Taliansku a Škótsku s Chorvátskym rozhlasovým a televíznym orchestrom Záhreb, Dubrovníckym symfonickým orchestrom a Kráľovským škótskym národným orchestrom, kde pod taktovkou Fana Taa, Nicolu Gulianiho, Mladena Tarbuka a Petra Oundjianna predniesol Brahmsov Koncert č. 2, Chopinov Koncert č. 1 a Beethovenov Klavírny koncert č. 3.

Ako komorný hráč spolupracoval s umelcami, akými sú Gauthier Capuçon, Augustin Dumay, Victor Julien-Laférriere, Vassilena Serafimova a ansámblami Le trio les Esprits, Varèse Quartet, Hermès Quartet, Akilone Quartet a Modigliani Quartet.

Beethovenovo majstrovstvo

Ludwiga van Beethovena vníma široká verejnosť predovšetkým ako symfonika, no významným míľnikom dejín hudby je aj jeho 32 klavírnych sonát, ktoré sú považované za „Nový zákon“ klavírnej literatúry. Sonátovú formu postavil na úroveň symfónií, povýšil ju na umelecky náročný žáner, v ktorom prezentuje najvážnejšie myšlienky a sprostredkuje najhlbšie pocity. Beethoven bol aj majstrom variácií, ktoré uplatnil vo svojich cyklických dielach – symfóniách, sonátach či sláčikových kvartetách. Okrem toho písal aj samostatné variačné cykly, akým je dielo 32 variácií c mol, WoO 80. V klasicizme obľúbenú variačnú formu tu priviedol takmer k dokonalosti.

Franck a Szymanowski

V druhej polovici koncertu uvedie mladý virtuóz dielo Césara Francka Prelúdium, fúga a variácia h mol op. 18, určené pôvodne pre organ. Skladbu Franck venoval Camille Saint-Saënsovi, ktorý bol, rovnako ako Franck, vynikajúcim organistom a odkazuje v ňom na klasickú orientáciu Saint-Saënsovej hudby. Recitál uzavrú nádherné Variácie na poľskú ľudovú tému Karola Szymanowského. Ide o dielo mladého skladateľa z čias jeho štúdií, ktorým získal uznanie poľských kritikov po jeho prvom uvedení v roku 1906.

Komorný koncert sa uskutoční v utorok 5. septembra o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 13/12/11 € – zľavnené 10/9/8 € – lóža 17 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore