Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia otvára bezbariérovú pobočku Nad jazerom

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach v stredu 18. októbra opätovne otvára svoju pobočku na sídlisku Nad jazerom. Sídliť bude na novej adrese na Poludníkovej 7. Vďaka presťahovaniu knižnica, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja, získala bezbariérový prístup a možnosť rozšíriť svoje služby verejnosti. Pobočka sídli v prízemnej časti úradu Mestskej časti Košice – Nad jazerom, čo prinieslo aj jej lepšiu dostupnosť pre záujemcov o čítanie a účastníkov podujatí.

„Naša pobočka pôsobí na sídlisku Nad jazerom nepretržite 46 rokov a patrí medzi najväčšie sídliskové knižnice. Svojím univerzálnym fondom uspokojí aj náročných čitateľov, ktorí majú k dispozícii voľný výber beletrie, odbornej literatúry, kníh pre deti a mládež. Vyberať si môžu z 13-tisíc titulov. Do knižnice sa určite oplatí prísť, pre záujemcov sme  pripravili aj najaktuálnejšie knižné novinky, čo isto uvítajú,“ povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.

V pobočke knižnice Jána Bocatia Nad jazerom je k dispozícii aj priestor na štúdium, denná tlač a vybrané časopisy. Pobočka ponúka oddychovú zónu a detský kútik, ktorý môžu využívať najmenší návštevníci a ich rodičia. Slúžiť bude aj na zážitkové čítania a tematické podujatia pre deti, ktoré tvoria tretinu z jej osemsto registrovaných čitateľov.

Z pôvodného pôsobiska v obchodnom centre Čingov sa pobočka knižnice Jána Bocatia musela presťahovať pred troma mesiacmi pre jeho havarijný technický stav. Nová lokalita bola zároveň príležitosťou na jej modernizáciu a rozšírenie služieb.

Pre čitateľov, ale aj záujemcov o registráciu v pobočke knižnice Jána Bocatia Nad jazerom, je pripravených niekoľko bonusov, ktoré platia do konca októbra. Knižnica ponúka zápisné pre nových čitateľov za symbolické jedno euro, čo platí aj pri predĺžení členstva. Deti do 15 rokov získajú svoj čitateľský preukaz zadarmo. Zábudlivcov isto poteší generálny pardon, teda odpustenie sankčných poplatkov za knihy vrátené po termíne.

V tomto roku sa VKJB pustila do modernizácie viacerých svojich pracovísk. Vďaka úspešným projektom a podpore mestských častí získala nové vybavenie pobočiek na sídliskách KVP a Dargovských hrdinov, pobočka na Terase prešla modernizáciou s vytvorením oddychovej zóny a detského kútika vďaka financiám z Fondu na podporu umenia a Košického samosprávneho kraja, aktuálne finišuje vynovenie regionálneho oddelenia a centrálnej knižnice.

Knižnica je mimoriadne úspešná v projektovej činnosti, vďaka čomu získava financie na rozvojové aktivity, nákup knižničného fondu či realizáciu kultúrnych a vzdelávacích podujatí. Jej dlhodobým oceňovaným projektom je e-magazín Knihy na dosah, ktorý patrí medzi najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku. V tomto roku knižnica Jána Bocatia realizuje 22 projektov, jej príjem z externých zdrojov je takmer 65 tisíc eur, plus ďalších 198 tisíc eur z programu IROP.

Knižnica Jána Bocatia patrí medzi najväčšie a najstaršie knižnice na Slovensku, v roku 2024 oslávi svoje 100. jubileum. Prevádzkuje pobočky v najväčších mestských častiach Košíc na sídliskách Terasa, KVP, Nad jazerom, Furča v Barci a Šaci. Služby ponúka aj vo svojich špecializovaných pracoviskách, ktorými sú regionálne a hudobné oddelenie a Prezidentská knižnica.

Bližšie informácie o pracoviskách, službách, otváracích hodinách a pripravovaných podujatiach sú dostupné na web stránke Verejnej knižnice Jána Bocatia www.vkjb.sk

Kontakt:

Ing. Soňa Jakešová

riaditeľka VKJB

vkjb@vkjb.sk  tel.: 62 232 91

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore