Tlačové správy

Ukrajinská literatúra láka návštevníkov

Medzinárodný literárny festival Mesiac autorského čítania, ktorý v Košiciach začal piatok 3. júla 2015 má za sebou prvých desať dní. Počas nich bolo jeho organizátorom, Knižnicou pre mládež mesta Košice, predstavených 18 domácich a zahraničných spisovateľov zo Slovenska, Česka, Poľska a Ukrajiny.

Medzinárodný literárny festival Mesiac autorského čítania, ktorý v Košiciach začal piatok 3. júla 2015 má za sebou prvých desať dní. Počas nich bolo jeho organizátorom, Knižnicou pre mládež mesta Košice, predstavených 18 domácich a zahraničných spisovateľov zo Slovenska, Česka, Poľska a Ukrajiny.

DSC_0678

Literatúra boduje

Aj napriek rekordným horúčavám týchto dní a množstvu iných kultúrnych podujatí, ktoré lákajú obyvateľov Košíc sa tento festival môže pochváliť veľmi slušnou účasťou. „Doteraz sme zaznamenali účasť v priemere 30-40 návštevníkov na spisovateľa a v úvodný deň ich bolo samozrejme viac“, odhaduje záujem o podujatie Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice. Predpokladá sa, že každý z autorov má svoj okruh čitateľov a priaznivcov. „Literatúra je intímny žáner a každý z nás ju prijíma individuálne. Preto našim cieľom nie je masový záujem. Naším cieľom je ponúknuť každý večer priestor na zastavenie, priestor na zamyslenie, priestor na dotyk s dobrou literatúrou,“ hovorí Iveta Hurná.

Ukrajina prekvapuje

Záujem práve o aktuálnych hostí festivalu, ukrajinských autorov je značný. „Kým počas predošlých ročníkov nám niektorí návštevníci po dočítaní domáceho autora zvykli odchádzať, teraz je tomu naopak. Na druhé čítania dochádzajú ešte ďalší a akoby sa nám ten pomer v návštevnosti vymenil“, s úsmevom poznamenáva Iveta Hurná. Počas uplynulého týždňa svoju tvorbu predstavili aj naozaj mladí, no už veľmi úspešní autori. „Boli tu napríklad Pavlo Korobčuk, Oleksandr Klymenko, Ostap Slyvynskyj a Oleksandr Myched, všetko veľmi mladí autori, ktorí nielen svojimi knihami či prekladmi, ale aj prácou na rôznych medzinárodných projektoch a v kultúrnych inštitúciách pomáhajú propagovať literatúru po celom svete.“ Program týždňa určite podčiarkli známe osobnosti Ukrajiny Oksana Zabužko a manželská dvojica Andrij Bondar a Sofija Andruchovyč.

MAC-ilustr (3)

Čo prinesie týždeň

Festival v ďalšom týždni (13.7. – 19.7.2015) privíta známe spisovateľské osobnosti ako sú Jurij Andruchovyč, Radka Denemarková, Taras Prochasko, Pavol Rankov,  Karol Sidon a Jaroslav Rudiš, ktorý zároveň vystúpi aj so svojou skupinou Kafka Band v sprievodnom podujatí festivalu pod názvom Zámok v priestoroch Tabačky, dňa 15.7. so začiatkom o 21.00 hod. „Naďalej však platí, že stojí za to prísť si vypočuť aj nám možno menej známe osobnosti a určite neoľutujete,“ pozýva Iveta Hurná na festivalový program nasledujúceho týždňa.

Festival stále odmeňuje

Súťaž o knižné odmeny pre aktívnych návštevníkov festivalu, ktorú vyhlásila knižnica pokračuje aj svojim druhým kolom. Už tento pondelok budú na webovej stránke knižnice zverejnené ďalšie dve súťažné otázky. „Odpovede na nich očakávame na adrese sutazekniznica(@)gmail.com najneskôr do 19.7.2015“, upozorňuje Iveta Hurná.

Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR v rámci svojho dotačného systému Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice, Poľský inštitút Bratislava, Goetheho inštitút Bratislava a České centrum v Bratislave. Záštitu nad ním prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši.

Eka, 12.7.2015

Podrobný program festivalu: www.autorskecteni.cz/2015/cz/program.

Podmienky súťaže Mesiac autorského čítania: www.kosicekmk.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore