Tlačové správy

ENVIRODOTAZNÍK 2016 – vyhodnotenie. Čo chcú urobiť politické strany pre životné prostredie?

Zvolen, 1. 3. 2016 Prinášame výsledky hodnotenia Envirodotazníka 2016, v ktorom kandidujúce politické strany odpovedali na zásadné otázky v oblasti životného prostredia. Dotazník rozoslaný koncom januára 2016 mal podporu významných slovenských eko/enviro-platforiem EKOFÓRUM, Špirála, Agro-eko fórum a Slovenský ochranársky snem, ktoré spolu reprezentujú vyše 30 organizácií a viac ako 100 osobností ochranárskeho sektora.

Výsledky: Oslovené boli politické strany s preferenciami nad 3 % počas posledných 6-tich mesiacov pred voľbami. Zapojiť sa však mohli všetky strany, kandidujúce v parlamentných voľbách. Odpovedali Smer-SD (čiastočne), Sieť, Most-Híd, OĽaNO-NOVA, SaS, SMK-MPK, DS, TIP. V prílohách nájdete odpovede všetkých politických strán, ktoré reagovali. Politicky záväzné boli „A-otázky“ áno/nie (č. 1 – 13), otvorené – tematické „B-otázky“ (č. 14 – 20) vyžadovali poznanie problematiky danej oblasti a odborné kapacity. Najviac strán sa zhodlo v politicky záväznej podpore ochrany vôd, ovzdušia a v zavádzaní kritérií udržateľného využívania obnoviteľných zdrojov energií. Najmenej sa strany zhodli v podpore zavádzania nezávislého poradenského systému v poľnohospodárstve, v zálohovaní jednorazových nápojových obalov a pri otázke zákazu pestovania GMO – viac pozrite v tabuľke výsledkov (v prílohe).

Najlepšie výsledky dosiahli SMK-MPK, TIP, OĽaNO-NOVA a Sieť. Najhoršie hodnotíme strany, ktoré boli oslovené, ale vôbec nereagovali, teda SNS, KDH a SDKÚ-DS. Strana Smer-SD formálne reagovala, no neodpovedala na otázky Envirodotazníka 2016, takže ju nevieme ohodnotiť.

Experti a expertky: Po uzávierke odpovedí (17. 2. 2016) dotazník vyhodnocovali nezávislí odborníci a odborníčky na ochranu prírody, krajiny a životného prostredia z mimovládneho sektora, ktorí/ktoré nie sú straníci/čky a nekandidujú v marcových voľbách. Menovite, pre jednotlivé oblasti: ochrana vôd Ing. Martina Barancová Paulíková (Združenie Slatinka), ochrana prírody – Mgr. Tatiana Nemcová (SOS – BirdLife Slovensko), zlepšenie kvality ovzdušia – Ing. Daniel Lešinský, PhD. (CEPTA), environmentálne vzdelávanie a výchova – Mgr. Richard Medal (CEA); ekonomika a ochrana krajiny – Prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc. (STUŽ/SR); adaptácia na klimatické zmeny – Mgr. Alexander Ač, PhD. (Ústav výskumu globálnej zmeny AV ČR). So spracovaním výstupov spojených s dotazníkom významne pomohla aj Ing. Ľubica Trubíniová (Občan, demokracia a zodpovednosť). Všetkým patrí za ich nezištnú pomoc veľká vďaka.

Samotný Envirodotazník a uvádzajúcu tlačovú správu z 27. 1. 2016 nájdete v príspevku „Envirodotazník a parlamentné voľby 2016“

Prílohy: V prílohách zasielame okrem tabuľky výsledkov aj komentáre zapojených odborníkov a odborníčok ku kvalite odpovedí.

Vlastné reakcie jednotlivých politických strán nájdete v príspevku: „Envirodotazník-2016-Experti-a-vyhodnotenie

Viac informácií k otázkam voľby 2016 – ekológia / ochrana životného prostredia – politické strany nájdete na stránkach www.cepta.sk a www.ochranári.sk.

Kontakt: Daniel Lešinský, 0905 581 076, lesinsky@changenet.sk

Tlačová správa

Envirodotaznik 2016-vyhodnotenie_tabuľka bodovania odpovedí

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore