Tlačové správy

O programe Erasmus+, mládeži a budúcnosti EÚ v Košiciach

Program študentskej mobility Erasmus posiela už 30 rokov mladých ľudí vyskúšať si štúdium a život v inej členskej krajine Európskej únie. Je tak často prvým najciteľnejším kontaktom mládeže s iniciatívou priamo spojenou s EÚ.

Erasmus vznikol v roku 1987, kedy ho využilo 3 200 študentov z jedenástich členských štátov. V roku 2015 sa do programu Erasmus+ zapojilo rekordných 678 tisíc ľudí, ktorí študovali, stážovali, alebo pôsobili ako dobrovoľníci v zahraničí vďaka rozpočtu vo výške 2,1 miliardy eur.

Za tri desaťročia sa do Erasmu zapojilo viac ako 9 miliónov ľudí. Program sa preto teší všeobecnej obľube, poslanci Európskeho parlament bojujú za jeho financovanie vždy, keď je témou európsky rozpočet. Veria, že pomáha zaangažovať mladú generáciu na spolupráci v EÚ a vzájomnom spoznávaní sa.

O budúcnosti EÚ, jej úspechoch, ako program Erasmus+, ale aj problémoch a výzvach, budú v pondelok 20. novembra 2017 v Košiciach na Cezhraničnom fóre debatovať poslanci Európskeho parlamentu Monika Smolková (skupina Socialistov a demokratov) zo Slovenska a György Schöpflin z Maďarska (skupina Európskej ľudovej strany).

Okrem europoslancov budú i ďalší pozvaní hostia z oboch krajín hovoriť o výskume motivácií študentov cestovať za vzdelaním, o vnímaní jej prínosov samotnými študentmi a možnostiach, ktoré únia ľuďom pri vzdelávaní ponúka.

Podujatie otvorí prorektor Technickej univerzity pre medzinárodné vzťahy prof. Vladimír Modrák. Prebiehať bude od 10:00 do 14:00 hod. v Knižnici TU na ulici Boženy Němcovej 7 v Košiciach. Jazykmi fóra budú slovenčina aj maďarčina.

Debata je ďalším zo série podujatí Cezhraničných diskusných fór, ktoré Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku organizuje v spolupráci s partnerskými kanceláriami v susedných krajinách na aktuálne témy z pohľadu Slovenska aj EÚ.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore