Tlačové správy

Tajomstvá života farmára a chuť kávy priamo z jeho rúk

Bratislavská pražiareň “dobrakava” prezentovala v utorok 9. októbra 2018 v Dome novinárov svoj jedinečný projekt v Kolumbii, ktorého súčasťou je aj 1. SLOVENSKÁ KÁVOVÁ PLANTÁŽ El Colibrí.

Počas besedy mali poslucháči možnosť dozvedieť sa priamo z úst správcu plantáže El Colibrí Dona Arnulfa Campaňu niečo o tvrdej práci a živote farmárov. Napríklad aj to, že v čase vrcholiaceho zberu pracuje až 22 hodín denne a vo svojom veku 69 rokov ešte o odchode na dôchodok nepremýšľa. Hoci je káva po rope druhou najobchodovanejšou komoditou, pestovatelia kávy žijú často v pre nás nepredstaviteľnej chudobe, k čomu prispieva i kruté obchodovanie na burze. Preto spoločnosť ATC-JR, s.r.o., ako nájomca 1. slovenskej kávovej plantáže El Colibrí a vlastník internetového obchodu dobrakava.eu, podporuje tzv. „direct trade“ – priamy obchod, kedy sa peniaze za kávu dostávajú priamo do rúk jej pestovateľov (a ku dnešnému dňu je to až štvornásobok ceny na burze). Zaujímavosťou bola aj prezentácia Ricarda Oterosa, generálneho riaditeľa Supracafé, ktorý okrem procesu spracovania kávy na plantáži informoval o celosvetovo unikátnom projekte technologického parku Technicafé, otvoreného len minulý rok. Park sa nachádza v tesnej blízkosti plantáže El Colibrí a celý projekt spolufinancovaný kolumbijskou vládou slúži pre edukáciu obyvateľstva, rozvoj technológií používaných pri spracovaní kávy a vedecký výskum.

Na záver besedy návštevníci zdegustovali kávu z 1.slovenskej kávovej plantáže El Colibrí, kávový čaj Cascara, kávoládu vyrobenú z kávy El Colibrí, sušenú trstinovú šťavu Panela a chipsy z platanosov dovezených priamo z Kolumbie.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore