Tlačové správy

Na východe Slovenska sa opäť stretnú desiatky mladých hudobníkov

Jedenásty Šengenský poludník sa nezadržateľne blíži

Už o necelý mesiac, v nedeľu 30. júna 2019, začne koncertmi v Poprade a Tatranskej Lomnici, už jedenásty ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník, ktorý do piatka 5. júla 2019 opäť prinesie na mnohé miesta východného Slovenska neobyčajné zážitky s hudbou v podaní mladých muzikantov, vrátane obľúbeného galakoncertu veľkého medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník. Festival s podporou partnerov organizuje košický Sláčikový orchester Musica Iuvenalis pri ZUŠ Márie Hemerkovej.

„Začíname druhú dekádu festivalov a verím, že rovnako ako v tej predchádzajúcej, si ľudia nájdu cesty na festivalové koncerty. Organizácia a príprava takéhoto podujatia, na ktorom sa stretáva okolo dvesto hudobníkov z Poľska, Slovenska a Ukrajiny, nie je jednoduchá a každoročne sa o tom presviedčame. Sme radi, že sa nám to aj v tomto roku podarilo, znova vďaka podpore Fondu na podporu umenia, Košického samosprávneho kraja a Mesta Košice a ďalších partnerov,“ hovorí riaditeľ festivalu a umelecký vedúci orchestra Musica Iuvenalis Igor Dohovič.

Okrem tradičných domácich účinkujúcich, organizátora orchestra Musica Iuvenalis a Tanečného dychového orchestra Klasik Band, prídu na festival mladí umelci z Poľska a Ukrajiny. Prvý raz sa v Košiciach predstaví Národný komorný orchester „Polyfonia“, ktorý pracuje pri Polytechnickej univerzite v ukrajinskom Ľvove. Ďalších hostí už návštevníci festivalových koncertov poznajú z predchádzajúcich ročníkov. Budú nimi  Akademický zbor Politechnickej univerzity z poľského mesta Wroclaw, od našich severných pricestuje aj Súbor bicích nástrojov Hudobných škôl z Legnice. Po druhý raz sa na festivale predstaví Orchester ľudových nástrojov hudobného učilišťa z ukrajinského Užhorodu, takmer tradičným hosťom je v posledných rokoch Komorný zbor Yevshan z ukrajinského Ľvova.

Mapa festivalových miest je aj v tomto roku pestrá. Festival sa opäť vráti do Popradu, nechýbajú ani tradičné koncerty v rámci Tatranského kultúrneho leta vo Vysokých Tatrách, sviečkový koncert na nádvorí Barkóczyho paláca na Hlavnej ulici v Košiciach (Verejná knižnica J. Bocatia), hostia festivalu zavítajú aj do Helcmanoviec a Veľkých Kapušian. „Program festivalových koncertov ešte nie je definitívne uzavretý, budeme ho priebežne aktualizovať na webstránke festivalu,“ dodáva I. Dohovič, ktorý v rámci festivalu pripravuje aj druhé pokračovanie odborného seminára o elektronickom a digitálnom stojane na noty.

Už tradičným vyvrcholením festivalu bude vo štvrtok 4. júla v košickom Kostole Premonštrátov ZÁVEREČNÝ GALAKONCERT veľkého Medzinárodného orchestra a zboru „Šengenský poludník“. Počas predchádzajúcich festivalov priniesli galakoncerty „hity“ svetovej klasickej vokálno-inštrumentálnej tvorby. V tomto roku siahli organizátori po novom, ale mimoriadne výnimočnom diele, ktoré vzniklo v roku 2008 – Stabat Mater waleského skladateľa Karla Jenkinsa. Sólistkami koncertu budú Iryna Semenjuk a Tamila Mamedova, dirigentskú taktovku bude mať v rukách Roman Kreslenko z Ukrajiny. „Som presvedčený, že aj toto dielo, rovnako ako diela klasikov, ktoré už na festivalových galakoncertoch odzneli, prinesie divákom silný umelecký zážitok v spojení s duchovným prostredím chrámu a že mladí hudobníci na nich prenesú množstvo pozitívnej energie. Rovnako verím, že si diváci nájdu cestu aj na ďalšie festivalové koncerty a potvrdia, že hudba spája a búra hranice, tak ako to už po jedenásty raz bude robiť Šengenský poludník,“ dodáva riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Viac informácií na www.sengenskypoludnik.eu

Svjatoslav Dohovič, mediálny manažér festivalu

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore