Tlačové správy

V Gemerskej knižnici P. Dobšinského Bratovi Hrdinovia z knižiek

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravuje pre mladšie i staršie deti základných škôl besedy so slovenským spisovateľom Romanom Bratom, ktoré sa budú konať v stredu 5. júna 2019 v dopoludňajších hodinách. Podujatia sa uskutočnia v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Meno Roman Brat v literárnych kruhoch na Slovensku už dávno nie je neznámy pojem. Ako syn novinára a výtvarníčky dostal talent do vienka. K intenzívnemu čítaniu kníh sa dostal až v puberte. „Ako dieťa som čítal tak normálne, radšej som behal za loptou, pukom a neskôr za babami. Nebol som knihomoľ“, priznáva Roman Brat.

Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave vyštudoval  odbor slovenčina – španielčina. Popri redaktorskej práci sa začal venovať umeleckému prekladu, editorskej činnosti a pôvodnej tvorbe. Preložil viacero románov, noviel, poviedok, divadelných a rozhlasových hier. Jeho knihy sa dobre čítajú, ani pri jednej sa nikto nudiť nebude. Za svoju tvorbu získal množstvo významných ocenení, ako napríklad Hlavnú cenu na Festivale filmovej tvorby pre deti v Chicagu The Kenneth F. and Harle G. Montgomery Prize za animovanú rozprávku Najrýchlejší posol ríše, cenu Najlepšia detská kniha roka 2008 za knihu Zmätené dvojičky zo slepej uličky (spolu s Gabrielou Futovou), Cenu Bibiany a Slovenskej sekcie IBBY za Najlepšiu detskú knihu jesene roka 2007 za knihu Môj anjel sa vie biť,… Medzi jeho najvýznamnejšie práce patria preklady próz zo španielčiny – Mario Vargas Llosa, ktorý v roku 2010 získal Nobelovu cenu za literatúru. Pri príležitosti Dňa knihy v Španielsku (23. apríl) Romanovi Bratovi udelil španielsky kráľ Juan Carlos I. Kríž Oficiéra Rádu za občianske zásluhy (Cruz de Oficial de la Orden del Mérito Civil) za šírenie hispánskej kultúry. Cenu mu odovzdal španielsky veľvyslanec na Slovensku dňa v roku 2008.

„Všetko, čo som mal na srdci, som dospelým už povedal,“ hovorí Roman Brat, spisovateľ, ktorý sa už viac rokov venuje len tvorbe pre deti a mládež. A tú bude prezentovať pre deti základných škôl v stredu  5. júna 2019 v dopoludňajších hodinách v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja,  ul. Lipová č. 3 v rámci projektu Tajomstvá v literatúre III, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj :

https://www.sme.sk/c/784724/roman-brat-utek-do-raja.html

https://kultura.pravda.sk/kniha/clanok/339676-roman-brat-kniha-je-moje-duchovne-dieta/

https://dennikn.sk/blog/154421/tinedzersky-teror-cez-socialne-siete/

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore