Tlačové správy

Uspejú mladí astronómovia aj v Brazílii?

Na dlhý let – až do brazílskeho Rio de Janeira – štartuje v skorých ranných hodinách vo štvrtok 2. augusta 2012  z viedenského letiska Schwechat výprava slovenských astronomických nádejí. Zúčastnia sa na 6. ročníku Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (The International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA).

Vo výprave pod vedením RNDr. Ladislava Hrica, CSc., predsedu Výkonného výboru Astronomickej olympiády na Slovensku a vedeckého pracovníka Astronomického ústavu SAV, sú Matúš Kulich z Gymnázia v Detve, Peter Kosec a Filip Ayazi z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne, Miroslav Gašpárek, študent Súkromného slovensko-anglického gymnázia v Žiline, a Michal Račko z Gymnázia J. Lettricha v Martine. Táto pätica si postup zabezpečila umiestnením na prvých priečkach vo finále Astronomickej olympiády na Slovensku, ktorú organizuje už 6. rok Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV v spolupráci s Astronomickým ústavom SAV v Tatranskej Lomnici a v súčasnosti aj s výraznou pomocou Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove.

„Títo žiaci stredných škôl so záujmom o astronómiu, fyziku a matematiku sa svojmu koníčku venujú doslova odmala,“ povedal pred odletom do Južnej Ameriky zanietený organizátor astronomických olympiád pre mladých dr. Ladislav Hric. „Systematicky si prehlbujú znalosti pod vedením svojich pedagógov a pracovníkov hvezdární v jednotlivých mestách na Slovensku. Teší nás – i keď je to následne organizačne i finančne značne náročné – že sa nám darí zabezpečovať postup na medzinárodné celosvetové meranie si vedomostí. Na všetkých doterajších medzinárodných olympiádach sme boli úspešní. Za päť rokov si slovenské astronomické nádeje priniesli z IOAA tri zlaté medaily, jednu striebornú a tri bronzové.“

Najúspešnejším zo slovenskej výpravy je Peter Kosec, ktorý nás reprezentoval už na troch olympiádach (Irán 2009, Čína 2010 a Poľsko 2011). Na posledných dvoch získal ako úspešný riešiteľ zlatú medailu a umiestnil sa zhodne na 4. mieste. „Obdobie pred odletom do Brazílie som využil na prepočítavanie starších príkladov, prešiel si astronomické knižky a skriptá a učil som sa tiež južnú oblohu, keďže Rio de Janeiro je na južnej pologuli,“ povedal gymnazista, ktorý v júni zmaturoval a od októbra bude pokračovať v štúdiu prírodných vied so zameraním na fyziku na prestížnej Univerzite v Cambridge (Veľká Británia), kde získal aj štipendium.

6. medzinárodná olympiáda z astronómie a astrofyziky sa uskutoční v Rio de Janeiro v dňoch 4. – 14. 8 2012.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore