Tlačové správy

Posledná šanca vidieť Terakotovú armádu nielen v Trebišove, ale aj na Slovensku

Desiatky hlinených vojakov Terakotovej armády v životnej veľkosti strážili trebišovské múzeum takmer rok. Ôsmy div sveta, za ktorým chodia tisíce ľudí do Číny, si budú môcť návštevníci naposledy na Slovensku pozrieť 3. septembra 2021.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove a kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja umožnilo prostredníctvom výstavy nazrieť do hrobky prvého čínskeho cisára, ktorý dokázal zjednotiť Čínu a ukončil tak obdobie chaosu medzi všetkými čínskymi štátmi. „Sme hrdí na to, že  ôsmy div sveta zavítal aj k nám do Košického kraja. Výstava je zaujímavá nielen po estetickej stránke, ale má aj edukatívny rozmer. Sme radi, že Terakotová armáda má poslednú zastávku na Slovensku práve v našom kraji,“ povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja. Vojaci slávnej Terakotovej armády pobudli v Múzeu v Trebišove takmer rok. Z dôvodu pandémie COVID-19 ostala výstava v múzeu dlhšie ako sa očakávalo. Stala sa tak najdlhšie trvajúcou výstavou týchto bojovníkov na Slovensku.

Verné repliky terakotových bojovníkov, koní aj vozov boli privezené z oblasti Si-anu v Číne.  Čchin Š‘-chuang-ti bol prvým čínskym cisárom (žil v rokoch 260-210 pred n. l.) a zároveň aj pokrokovým reformátorom. Dal postaviť prvé úseky Čínskeho múra a sám si nechal vybudovať hrobku. Trval na tom, aby ho po smrti strážila armáda hlinených vojakov. V jeho hrobke sa až po 2000 rokoch našlo 8 000 bojovníkov, ktorí sa stali ôsmym divom sveta.

Terakotová armáda patrí k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20. storočia. Jej verné repliky sú v životnej veľkosti, každá socha váži od 150 do 80 kg a kone a viac ako 600 kg. Prvé septembrové dni však armádu môžu vidieť návštevníci naposledy. Výstava bude poslednýkrát otvorená návštevníkom 3. septembra 2021. „Doteraz Terakotovú armádu v Trebišove navštívilo tisíce návštevníkov a aj napriek veľmi nepriaznivému obdobiu môžeme konštatovať, že výstava bola veľmi úspešná, “ povedala Beáta Kereštanová, riaditeľka trebišovského múzea.

Výstava je verejnosti sprístupnená každý deň, okrem pondelka, od 9:00 hod. – 18:00 hod. Cena základného vstupného je 5 eur. Študenti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia 2,50 eur a rodinné vstupné je 10 eur (2 dospelí a 3 deti, max. do 15 rokov). Na pokladni si záujemcovia môžu zakúpiť aj suveníry s čínskou tematikou terakotových vojakov.

Organizátorom podujatia je Košický samosprávny kraj, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove a spoločnosť GOVIN GROUP.

Kontaktná osoba:

Mgr. Mária Čatyová

majkacaty@gmail.com

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore