Tlačové správy

Kaštieľ Andrássyovcov – Klenot Zemplína

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja organizuje v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2021 podujatie Kaštieľ Andrássyovcov – Klenot Zemplína. Uskutoční sa 16. septembra a bude určené nielen školám, ale aj širokej verejnosti. Cieľom DEKD je vyvolať záujem o európske kultúrne dedičstvo, zvyšovať povedomie o ňom, informovať o potrebe chrániť ho, ale aj podporovať toleranciu voči iným kultúram.

„Teším sa, že župné kultúrne zariadenia sú aktívne a opäť sa zapájajú do tejto významnej udalosti. Počas celého septembra pripravia viac ako 25 rôznych podujatí. Ak to situácia dovolí, väčšinu z nich si návštevníci budú môcť užiť naživo. Témou aktuálneho ročníka DEKD je „Heritage: All-Inclusive!” v slovenskej verzii: „Dedičstvo pre všetkých“. Aj Múzeum v Trebišove má čo ponúknuť zvedavým návštevníkom, ktorí navštevujú kultúrne stánky len sporadicky, ale aj nadšencom histórie. Verím, že hodnotné stále expozície i nevšedné prehliadky si získajú aj vďaka tomuto podujatiu ešte viac fanúšikov,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Brány kaštieľa sa otvorenia pre školy, ktoré majú vstup voľný, verejnosť zaplatí 4 eurá na osobu. Pre žiakov je pripravený špeciálny výklad expozícií Šľachtických rodov a Zážitkového bodu od 8:30 hod do 12:15 hod.

V popoludňajších hodinách budú špeciálne prehliadky určené pre verejnosť. Tá sa dozvie aj množstvo zaujímavostí o cisárskom páre, ale napríklad aj o pestovaní viniča.

Múzeum celkovo pripravilo 4 vstupy pre verejnosť, ktoré potrvajú od 13:00 hod. až do 17:15 hod., pričom prednáška potrvá viac ako jednu hodinu. Maximálny počet osôb na jednu skupinu je 30 ľudí.

Od 14:00 hod. – 18:00 hod. bude sprístupnené mauzóleum Andrássyovcov a cena je už zahrnutá vo vstupenke.

Od 19:00 hod. si návštevníci užijú koncert na počesť grófky Eleonóry Zichy, na ktorý je potrebné objednať sa vopred. Kapacita je 50 ľudí a vstupné vo výške 3 eur.

„Kultúra má v živote každého z nás veľmi dôležitú úlohu. Učí nás byť tolerantnejšími, vnímavejšími a zároveň je to akási škola v praxi. Vďaka prežívaniu kultúry sa dokážu veľkí aj malí vždy niečo nové naučiť. Príďte sa presvedčiť, že v múzeu nemusí byť nuda. Návštevníkom ukážeme poklady histórie a odhalíme aj množstvo zaujímavostí, ktoré sa nikde inde nedozvedia,“ doplnila riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštanová.

Kontaktná osoba:

Bc. Zuzana Pavlová

zuzana.bodnarova@muzeumtv.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore