Aktuality

Preskúmanie stroskotania lode s migrantmi získalo cenu EP za žurnalistiku 2023

Grécko-nemecko-britské združenie získalo cenu Daphne Caruanovej Galiziovej 2023 za preskúmanie stroskotania lode Adriana pri gréckom pobreží. Zahynulo pri ňom viac ako 600 migrantov.

Spoločné preskúmanie udalosti, na ktorom sa podieľali grécke investigatívne centrum Solomon v spolupráci s investigatívnou skupinou Forensis, nemecká verejnoprávna stanica StrgF/ARD a britské noviny The Guardian, odhalilo, ako kroky gréckej pobrežnej stráže viedli k najsmrteľnejšiemu stroskotaniu lode s migrantmi v nedávnej histórii. Vyšetrovanie tiež odhalilo nezrovnalosti v oficiálnych tvrdeniach gréckych orgánov.

Na slávnostnom odovzdávaní ceny, ktoré sa konalo v tlačovej miestnosti Daphne Caruanovej Galiziovej v budove Európskeho parlamentu v Štrasburgu, sa zúčastnili predsedníčka Parlamentu Roberta Metsola, podpredsedníčka Parlamentu zodpovedná za cenu Pina Picierno a predsedníčka Berliner Presse Club a zástupkyňa 28 členov nezávislej celoeurópskej poroty Juliane Hielscher.

Roberta Metsola pri tejto príležitosti uviedla: „Dnes, rovnako ako každý rok, si pripomíname pamiatku Daphne Caruanovej Galiziovej cenou, ktorá je silnou pripomienkou jej boja za pravdu a spravodlivosť. Novinári na celom svete sú naďalej terčom len preto, že si robia svoju prácu a odmietajú mlčať. Tento Parlament stojí na ich strane v tomto dlhodobom boji o ochranu slobody tlače a plurality médií v Európe aj mimo nej.“

Viac ako 700 novinárov z 27 krajín EÚ zasielalo svoje príspevky od 3. mája do 31. júla 2023. Porota potom dvanásť z nich vybrala do užšieho výberu, aby napokon rozhodla o celkovom víťazovi.

Víťazný príspevok

Cieľom vyšetrovania bolo podrobne preskúmať udalosti súvisiace s potopením rybárskej lode Adriana 14. júna tohto roku približne 50 námorných míľ od pobrežného mesta Pylos v juhozápadnom Grécku. Zahynulo pri ňom viac ako 600 migrantov, ktorí niekoľko dní predtým opustili Líbyu.

Členovia medzinárodného združenia vypočuli vyše 20 osôb, ktoré stroskotanie plavidla prežili, a preskúmali súdne dokumenty a materiály pobrežnej stráže. Závery vyšetrovania poukázali na nevyužité možnosti záchrany a ponuky pomoci, ktoré grécke úrady ignorovali. Zo svedectiev tých, ktorí prežili, zároveň vyplynulo, že potopenie lode spôsobili pokusy gréckej pobrežnej stráže pritiahnuť plavidlo lanom. Grécka pobrežná stráž poprela, že by sa pokúšala loď ťahať.

Vyšetrovacia skupina Forensis vytvorila simuláciu osudnej noci, pričom použila interaktívne 3D modelovanie plavidla na základe údajov z lodného denníka pobrežnej stráže, ako aj výpovede kapitána plavidla pobrežnej stráže. Využila tiež údaje z letových trás, námornej dopravy, satelitných snímok a videí z neďalekých plavidiel a ďalších zdrojov.

Na príspevku sa podieľali tieto tímy:

Za Solomon: Stavros Malichudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi

Za Forensis: Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner

Za StrgF/ARD: Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger

Za The Guardian: Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou a Julian Busch.

O cene

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej vznikla na základe rozhodnutia predsedníctva Európskeho parlamentu v decembri 2019 na počesť maltskej protikorupčnej investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá zahynula v roku 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

Cena sa udeľuje každoročne v deň výročia jej vraždy za výnimočný novinársky počin, ktorý prispel k podpore a ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, dodržiavanie princípov právneho štátu a ľudské práva.

O cenu sa môžu uchádzať profesionálni novinári, či už ako jednotlivci alebo tímy, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Podmienkou je, aby zaslali príspevok, ktorý bol zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať profesionálnu žurnalistiku a poukázať na to, aká dôležitá je pri ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.

O víťazovi rozhoduje nezávislá porota, ktorú tvoria zástupcovia médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ a zástupca Medzinárodnej federácie novinárov.

Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20 000 eur, je výrazom toho, že Európsky parlament pevne podporuje investigatívnu žurnalistiku a slobodnú tlač.

V októbri 2021 získali Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku novinári z projektu Pegasus pod taktovkou neziskovej organizácie Forbidden Stories.

V októbri 2022 bolo zase ocenenie udelené koprodukcii Découpages/Arte G.E.I.E. za dokumentárny film o ruskom vplyve v Afrike.

Kto bola Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Po tom, ako čelila prenasledovaniu a vyhrážaniu, bola 16. októbra 2017 zavraždená pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata. Poslanci Európskeho parlamentu kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore