Tlačové správy

Spišské divadlo otvorí zrekonštruované Štúdio SD kabaretom Edith

Svet Édith Piaf: vášeň, hudba a dojímavý príbeh

Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, prináša svojim návštevníkom vzrušujúce hudobné predstavenie – kabaret Edith, venovaný najväčšej šansónovej speváčke všetkých čias – Édith Piaf.

Ikona hudobnej scény 20. storočia, legendárna francúzska speváčka Édith Piaf, prežila život plný ohromujúcich vrcholov a hlbokých pádov. Za jej nezabudnuteľnou hudbou sa skrýva dojímavý príbeh plný utrpenia, bolesti, ale aj lásky. Režisér Viktor Kollár vytvoril kabaret, v ktorom sa prelínajú najsvetlejšie chvíle najznámejšej šansoniérky s pádmi na úplné dno.

Hudobná legenda z ulice

Originálne hudobné divadelné dielo zobrazuje Édith Piaf ako ohromujúci talent, ale zároveň ako zúfalú ženu poznačenú detstvom bez lásky, ktorá túži milovať a byť milovaná. Zachytáva ľudí, ktorí ju v živote formovali – pomáhali jej dostať sa na vrchol alebo ju ťahali na dno. Spišské divadlo ponúka divákovi nezabudnuteľnú cestu míľnikmi speváčkinej kariéry, od jej začiatkov v parížskych uličkách, cez kabarety, medzinárodný úspech, až po tragický koniec. Na návštevníkov čaká pôsobivá scéna, tanečné choreografie a, samozrejme, nezabudnuteľné skladby, ktoré urobili z Édith Piaf legendu. Šansónová ikona, ktorá svojimi sugestívnymi piesňami dobyla celý svet, ostala po celý život spojená s ulicou. Drogy a alkohol ju pripravili o majetok, fanúšikov, aj priateľov.

V podzemí vznikne ozajstný kabaret

Nová premiéra Spišského divadla sľubuje návštevníkom unikátny zážitok plný vášne, hudby a dojímavých príbehov. Pod dielo sa režisérsky podpísal umelecký šéf divadla Viktor Kollár, ktorý je zároveň autorom konceptu a textov piesní. Pri réžii mu asistuje herečka Petra Dzuríková, dramaturgie sa zhostila Sofia Skokanová. Divadlo opäť vyskladalo tvorivý tím, v ktorom nechýbajú viacerí skúsení odborníci z externého prostredia. Autorkou kostýmov je scénografka a kostýmová výtvarníčka Eva Farkašová, ktorá tiež navrhla scénu v štýle kabaretu s červenými prvkami, klavírom a barom. Diváci sa v tomto prípade stávajú súčasťou scény ako hostia kabaretu a počas predstavenia sa im bude podávať francúzske víno od Wine Lovers Club. Choreografie pripravila a so študentkami Konzervatória Jozefa Adamoviča v Košiciach naštudovala tanečná pedagogička Nataila Bajin Litvinova, bývalá sólistka baletu Štátneho divadla Košice. So spevom hercom pomohla hlasová pedagogička a slovenská šansoniérka Alena Čermáková, známa aj z hudobného projektu Slovensko hľadá SuperStar. Hudobné naštudovanie režisér zveril Tomášovi Cvengrošovi, ktorý sa zároveň predstaví v úlohe Pianistu. Postavu Édith stvárni Katarína Turčanová, jej nevlastnú sestru, Mômone, si zahrá Petra Dzuriková. Celým predstavením už od foyer bude návštevníkov sprevádzať Kabaretiér v podaní Jozefa Novysedláka a v predstavení návštevníci uvidia aj Pavla Gmucu, ktorý si zahrá viacero postáv, vrátane životnej lásky speváčky, boxera Marcela Cerdana. Na divadelných doskách Spišského divadla sa premiérovo predstavia tiež študentky košického konzervatória Katarína Pavluvčíková, Liana Kováčová, Alexandra Mišľavceva a Laura Krupová.

Najťažšia bola Hymna lásky

Do neľahkej úlohy hudobnej ikony vybral režisér herečku SD Katarínu Turčanovú, ktorá skúsenosti so spevom zbierala už od základnej umeleckej školy. „Idem do toho s veľkou pokorou a rešpektom, ale aj odhodlaním. Prežívam všetky pocity, teším sa, aj sa bojím,“ hovorí o pripravovanom predstavení. V rámci prípravy si načítala viaceré knihy. „Podarilo sa mi tiež dostať k autentickým videám, takže som videla Édith ako spievala, keď bola šťastná, ale tiež keď bola chorá a na dne. Bola to dobrá inšpirácia. Jej život bol ako na hojdačke, vrcholy sa striedali s bezútešnými pádmi a celý život hľadala lásku. Intenzívne sme pracovali, aby sme to všetko pretavili do predstavenia. Verím, že sa nám podarí naplniť tento zámer a diváci nebudú sklamaní,“ hovorí herečka. Pri interpretácii slávnych hitov, ktoré pozná každý z nás, považuje za najdôležitejšie odovzdať texty čo najautentickejšie. Ktorá pieseň bola pre Katarínu Turčanovú najnáročnejšia? „Určite Hymna lásky (Lʼhymne de lʼamour), ktorú Édith napísala necelé dva mesiace pred smrťou svojej životnej lásky Marcela Cerdana,“ hodnotí herečka.

Priestory Štúdia SD opäť otvorené po dvoch rokoch

Kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky zavedie divákov nielen do útrob zranenej ženskej duše, túžiacej po láske, ale aj do zákutí divadla a zrenovovaných podzemných priestorov Štúdia SD. Experimentálne štúdio sa podarilo zrekonštruovať vďaka dvom projektom. Na projekt Divadlo 21 v rámci výzvy Tradície inšpirujú inovácie 2021 získalo Spišské divadlo viac ako 61-tisíc eur, pričom celkové náklady dosiahli 120-tisíc eur. V roku 2023 plynule pokračovalo projektom Modernizácia divadelnej techniky v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu v hodnote takmer 235-tisíc eur. Vďaka tomu prešlo Štúdio SD komplexnou obnovou priestoru a techniky. Suterénny priestor bol odvlhčený pomocou hydroizolácie, pribudla nová elektroinštalácia a vzduchotechnika. Divadlo zakúpilo technické zariadenie potrebné na vybudovanie unikátneho multifunkčného priestoru. V štúdiu bola nainštalovaná svetelná technika, riadenie osvetlenia, závesný konštrukčný systém a bol tu, ako v celom divadle, vybudovaný nový inšpicientský systém. Premiéra kabaretu je zároveň slávnostným otvorením nových priestorov, ktoré bude divadlo využívať na experimentálne divadelné projekty.

Premiéra kabaretu Edith sa uskutoční v piatok 16. februára o 19.00 hodine v Štúdiu SD.

Uvedenie inscenácie v Spišskom divadle podporili Wine Lovers Club a Francúzska Aliancia Košice.

Aktuálna 33. divadelná sezóna v Spišskom divadle sa venuje téme láska. SD už v decembri úspešne uviedlo celoslovenskú premiéru zdramatizovaného románu Šeptuchy. V najbližšom období pripravuje divadlo ešte dve komédie. Už o týždeň to budú Okuliare Eltona Johna a v máji Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie. Sezónu divadlo uzatvorí v júni druhým ročníkom udeľovania ocenení Zlatá labuť.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

 

Autor fotografií: Robert Tappert

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore