Klub mladých novinárov

Sledujte všetko okolo vás! znie rada investigatívnych novinárov

Zatiaľ posledná diskusia Off Record v priestoroch Slovenského syndikátu novinárov bola na tému „Investigatívna žurnalisitka – Prečo sa média investigatívy boja?“  Hostia Ivan Brada a Ján Maloch sa snažili objasniť, čo presne investigatíva je. Vysvetlili rozdiel medzi „obyčajným“ novinárom a investigatívcom, hovorili o získavaní zdrojov, informácií, postupe pri robení reportáže, či o tom, aké to je, keď vám reportáž nevyjde podľa predstáv.

Väčší skeptik z dvojice, Ivan Brada, hovoril aj o pomeroch v rôznych médiach a prípadoch, keď mu odmietli odvysielať reportáž, požičať služobné auto, alebo keď sa ho snažili prinútiť robiť spravodajstvo. O tom, že svoje poslanie robí naozaj dobre svedčí aj fakt, že ako novinár nahneval vtedajšieho ministra zdravotníctva, Rudolfa Zajaca. Tomu povolili nervy a Ivanovi Bradovi vytrhol mikrofón z ruky a odhodil do kvetináča.

Ivan Brada nehovoril len o situácií na Slovensku, ale aj o investigatívnych reportážach zo zahraničia, spoluprácach novinárov naprieč celou Európou, či o situácii novinárov v rozvojových krajinách. Neskôr objasnil kauzu predávania ľudských tkanív do zahraničia a vysvetlil, ako sa celá téma vyvíjala. Dve z jeho asi najdôležitejších rád zneli: „Ako investigatívni žurnalisti musíte byť čistí, pretože budú aj na vás hľadať špinu.“ a „Exkluzivita informácií je vaše bohatstvo.“

Jána Malocha začala verejnosť vnímať po tom, čo informoval o kauze platinových sitiek. Investigatívna žurnalistika nie je pre neho len práca, je to hlavne poslanie. Aby mohol svoju prácu robiť naozaj poctivo, neštítil sa ani hľadania dôkazov v odpadkoch.

Ako neskôr prezradil, aby bol človek dobrým investigatívnym novinárom, potrebuje „pozorovať svoje okolie a dať si veci do súvisu“ a nesústrediť sa len na veľké témy. Podľa neho, v investigatívnej žurnalistike nemusí ísť len o odhaľovanie veľkých korupčných káuz, ale takisto môže riešiť problémy obyčajných ľudí. Spomínal miesta, kde sa novinár stretával so svojimi zdrojmi, či akú kauzu odhalil vďaka príliš výrečnému taxikárovi.

Najbližšia diskusia bude na tému Umenie pýtať sa alebo Ako robiť dobré rozhovory? s Michalom Tvarožkom a Evou Sládkovou z RTVS v utorok 6. novembra o 18. hodine.

Viac sa dozviete na diskusieoffrecord.sk.

text: Lucia Vitteková

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore