Klub mladých novinárov

Etika alebo Erika?

Nefalšovaný bulvár šokuje. Včerajšia diskusia Off Record, venovaná bulvárnej žurnalistike, šokovala priam takisto. Hostia Nancy Závodská a Erika Judínyová sa v deň konania ospravedlnili z pracovných dôvodov, obe však garantovali, že o svojej práci by radi niečo porozprávali. „Garantovať to môžu, ale nech sa skúsia posadiť sem na stoličku,“ reagoval bulvárny exnovinár Tomáš Holetz.

Tomáš Holetz vyštudoval žurnalistiku a nemecký jazyk. Už počas školy sa zamestnal v Novom Čase ako bulvárny redaktor. Podľa jeho slov ho zaujímalo, čo na tom ľudia vidia. Po istom čase prestúpil do denníka SME, kde sa venoval „politickému lifestylu“ – čitateľom približoval osobné životy politikov. Pred šiestimi rokmi ho však písanie prestalo baviť a novinárčinu zavesil na klinec.

Čo je to vlastne bulvár?

Paradoxne túto otázku položil sám Holetz. Vzápätí si aj odpovedal: „Všetky média chcú zaujať a prilákať čitateľa. Niektoré si na to zvolia formu zábavy, niektoré odhaľujú siahodlé zákutia svojej mysle.“ Nerozumie však, prečo všetky médiá opakujú po sebe a nesnažia sa od seba odlíšiť. Bulvárny novinár vraj ani nemusí vedieť dobre písať: „Keď chceš písať litánie, tak sa staň spisovateľom.

Príbeh predáva

Sú novinári, ktorí si vymýšľajú, ale to sú idioti, vieš.“ Za vymyslenými kauzami podľa Holetza vždy stojí jednotlivec a nie celé periodikum. Zodpovedný je však samozrejme vydavateľ. Bulvár však výrazne narúša súkromie osôb. Rozvráti novinár rodinu, keď zverejní fotku otca in flagranti? „Ja rozvrátim rodinu?,“ pýta sa Holetz, „ja som s jeho ženou nič nemal.“ Na tlačovú etiku teda ukázal iný uhol pohľadu. Dnešný bulvár je však podľa jeho slov „o ničom“ a bulvárnych novinárov je málo. Na záver sa Holetz kriticky pýta: „Veď kedy si si naposledy kúpil noviny s tým, že podľa titulku si vedel: toto si musím prečítať?

foto z diskusie

Denisa Gdovinová

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore