Tlačové správy

Mladí astronómovia opäť s medailami

Mladé slovenské astronomické nádeje sa ani zo 7. Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (The International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA), ktorá sa konala v dňoch 27. júla -5. augusta 2013 v Grécku, nevrátili naprázdno. Tak ako z prechádzajúcich šiestich olympiád (Thajsko 2007, Indonézia 2008, Irán 2009, Čína 2010, Poľsko 2011, Brazília 2012) i teraz prišli s medailami –  s dvoma zlatými a jednou bronzovou.

Slovensko reprezentovala pätica študentov stredných škôl: Matúš Kulich (Gymnázium Detva), Michal Račko (Gymnázium J. Lettricha, Martin), Juraj Halabrin (komárňanský talent, študujúci na Gymnáziu J. Hronca v  Bratislave), Miroslav Gašpárek (Súkromné bilingválne gymnázium, Žilina) a Filip Ayazi (Gymnázium Ľ. Štúra, Trenčín). Vedúcim výpravy bol RNDr. Ladislav Hric, CSc. z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici, predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, ktorý stojí od začiatku pri organizovaní súťaží pre mladých astronómov. „Môžeme povedať pochvalné slová na našich študentov, na organizátorov, na úlohy a príklady, na miesto konania a samozrejme aj na počasie,” povedal bezprostredne po návrate dr. Hric. “Gréci sa aj v náročných, krízou poznačených podmienkach, maximálne snažili, aby pre účastníkov z 35 štátov sveta vytvorili príjemné prostredie. Mnohých prekvapili úlohy, ktoré boli tentoraz iné, než na aké sme boli zvyknutí z predchádzajúcich olympiád. Organizátori ich pripravili zo sférickej trigonometrie a  kozmológie.”

Ako uviedol, znalosti z našich stredných škôl by olympionikom určite nepostačovali v ťažkej konkurencii vyše 180 súťažiacich. “My sme však našich chlapcov pripravovali aj v praktických úlohách a tie nakoniec rozhodli. Slovenská výprava zabojovala, niečo sa podarilo vyjasniť vedúcim pri moderácii úloh a Slovensko si, podobne ako vlani z Brazílie, odváža aj z Grécka tri medaily.”

V sále, kde bolo asi 400 prítomných účastníkov záverečného ceremoniálu, sa pred vyhlásením najlepších rozhostilo neuveriteľné tiché očakávanie. Stalo sa, čo nikdy predtým – dvaja súťažiaci z tej istej krajiny získali veľmi tesné bodové hodnotenie a obidvaja naraz si prebrali zlaté medaily – a boli to naši Miroslav Gašpárek za 6. miesto a Michal Račko za 5. miesto na svete!

O zisku zlatej medaily rozhoduje počet získaných bodov, zlatí musia vyreišiť úlohy na 91 až 100 percent. Toto kritérium zo 182 účastníkov splnili iba pätnásti, medzi nimi dvaja Slováci. “Mne veľmi pomohol polrok štúdia na St. Edmond´s College (Veľká Británia), špecializovanej na matematiku, fyziku a chémiu. Samozrejme, v astronómii budem pokračovať, mám pred sebou ešte dva roky stredoškolského štúdia,” povedal bezprostredne po prílete z Grécka Miroslav Gašpárek zo Žiliny, ktorého sme zastihli v posilňovni pri tréningu, kde pravidelne kompenzuje duševnú námahu pri svojom astronomickom koníčku.

“Veľmi si ceníme bronz nášho najmladšieho účastníka, Juraja Halabrina, ktorý bol na IOAA po prvý raz. Nechcel tomu uveriť, keď ho nič netušiaceho volali organizátori IOAA prevziať si medailu,” skonštatoval vedúci slovenskej výpravy dr. Hric. “Predbehli sme také ´astronomické veľmoci´ ako Poľsko, Indiu a dokonca aj Česko. Obohatením medailovej žatvy bolo aj odovzdávanie olivových ratolestí (venčekov), čo navodilo atmosféru olympijského súťaženia v antickom Grécku.”

Najúspešnejšie bolo Rumunsko s dvoma zlatými medailami na 1. a 3. mieste. “Rumuni investujú do svojich študentov na naše pomery obrovské peniaze a na budúci rok práve oni organizujú 8. ročník IOAA. Uskutoční sa zase cez prázdniny od 1. do 10. augusta 2014 a bude  v regióne Suceava – Bucovina. Slovensko už dostalo pozvanie. Spolu s Rumunskom, Singapúrom, Iránom a Thajskom patríme momentálne k najsilnejším hráčom. Určite sa zúčastníme, takže ďalší mladí študenti zo Slovenska majú šancu. Matúš Kulich aj Michal Račko už od nás odchádzajú, budú študovať a rozvíjať svoje nadanie na univerzitách vo Veľkej Británii, takže šance pre ďalších sú otvorené. Tak ako aj po minulé roky, rozhodne umiestnenie a výber na celoslovenskom finále AO v roku 2014,” prisľúbil RNDr. Ladislav Hric, CSc.

IMG_1270

Naši “zlatí” (zľava) Miroslav Gašpárek a Michal Račko. Vpravo prof. Loukas Zachilas, predseda LOC.

Foto: Mária Hricová Bartolomejová

(čiž)

Ďalšie informácie:

RNDr. Ladislav Hric, CSc.,

Astronomický ústav SAV Tatranská Lomnica

Kontakt: 0907 286 029

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore