Tlačové správy

Duch času ovládne Spišskú Novú Ves

duch casu program-1

Cez víkend 23. – 25. augusta zavládne v Spišskej Novej Vsi Genius temporis – Duch času. Aj v tomto roku počas Dní mesta na Radničnom námestí ožije dávna história. Pripravený je bohatý kultúrny program, prostredníctvom ktorého budú môcť návštevníci zažiť neopakovateľnú atmosféru čias minulých. Genius temporis je ďalším z top podujatí dlhodobého programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Krajina nespoznaná.

V rámci programu nebudú chýbať tradičné ukážky sokoliarov, rytierskych turnajov, dobových tancov, hudby či historickej svadby. Pre najmenších divákov sú pripravené rozprávky. Po prvýkrát sa v Spišskej Novej Vsi odohrá rytiersky turnaj na koňoch z obdobia gotiky.

V piatok 23. augusta historická kompozícia Srdce zvona – Zvonolejár Majster Konrád priblíži založenie najvýznamnejšej stredovekej gotickej zvonolejárskej dielne na Spiši v roku 1357. Tejto téme je venovaná aj výstava Zvony, zvonice a zvonenie na Spiši v minulosti v Múzeu Spiša. Večer zavŕši ohňová show a vystúpenie Zuzany Smatanovej.

V sobotu sa prenesieme do čias poľského zálohu, keď naše mesto spravoval Teodor Lubomirski. Zavíta k nám s celým svojim sprievodom. Svedok jeho pôsobenia – mariánsky stĺp so sochou Immaculaty, tu zotrval dodnes,“ informovala vedúca kancelárie primátora Ing. Andrea Jančíková. Večer ukončí koncert Pavla Hammela.

Ani tento rok nebude v rámci sprievodného programu chýbať tradičný už 18. ročník Trhu ľudových remesiel. V rámci neho bude viac ako 70 remeselníkov zo Slovenska, Čiech a Poľska ponúkať na predaj svoje výrobky. Medzi jednotlivými remeslami bude mať svoje zastúpenie drevovýroba, včelárstvo, umelecké kováčstvo, tkáčstvo, rezbárstvo, košikárstvo, cinárstvo, výroba klobúkov, handrových bábik, mydiel, spracovanie ľanu, maľovanie obrazov, výrobky zo šúpolia, podplamenníky a iné. Po prvýkrát budú môcť návštevníci zažiť aj atmosféru dobového trhu. „Keďže Spišskonovovešťanov v minulosti označovali aj ako ‘škvarkarov’, nemôžu chýbať ani čerstvé škvarky,“ doplnila Ing. A. Jančíková. Návštevníci si budú môcť vychutnať výhľad na mesto z najvyššej kostolnej veže Slovenska.

Netradičnú cestu na Spiš ponúkne v sobotu 24. augusta červený historický motorák M 131, známy aj ako Magda. Návštevníkov odvezie z Košíc do Spišskej Novej Vsi a do Levoče, kam už osobné vlaky premávajú len príležitostne. Aj Levočania budú mať takto možnosť dostať sa do na atraktívne podujatie. „Netradičný vlak odíde zo železničnej stanice v Košiciach 24. augusta o 8:40 hod. príchod naspäť je o 20:19. Odchod mimoriadnych vlakov zo Spišskej Novej Vsi je o 10:15 a 17:35. V Levoči sa vlak zdrží len 15 minút,“ pozýva Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel z Košíc. Pre obmedzenú kapacitu vlaku je nutná rezervácia miest na khkv@khkv.sk. Informáciu o odchodoch mimoriadneho vlaku nájdete tu.

V nedeľu 25. augusta sa budú v Jazdeckom areáli vo Ferčekovciach konať tradičné jazdecké preteky o pohár primátora mesta Cena Spiša. Započúvať sa do diel známych skladateľov v podaní dobových nástrojov budú môcť návštevníci počas koncertu Cuore barocco v Evanjelickom kostole.

Program trojdňového podujatia doplní tiež výstava Slovenského technického múzea s názvom Johanes Guttenberg prebiehajúca v Multicentre, predstavenia Divadla Kontra v Dome Matice slovenskej a tvorivá dielňa Ženy On Line – Grafika, ktorá sa bude konať 23. augusta v Galérii umelcov Spiša.

Prostredníctvom troch tematických ciest – Vínnej, Gotickej a Železnej, približuje dlhodobý program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Krajina nespoznaná minulosť i súčasnosť územia, na ktorom žili a žijú zaujímaví ľudia. Program na podporu kultúrneho turizmu je príspevkom k projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013. Na tematických cestách sa v priebehu roku 2013 uskutoční  13 kľúčových podujatí Terra Incognita. Genius temporis – Duch času je jedným z nich.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore