Tlačové správy

Slovenskí architekti v holandskom Rotterdame v rámci projektu EHMK 2013

V rámci projektu EHMK 2013 Kreatívna ekonomika vycestovalo do krajín Európskej únie na mesačné stáže od roku 2011 už 26 mladých ľudí z rôznych oblastí kreatívneho priemyslu – filmári, dizajnéri alebo grafici. Na mesačnú stáž do holandského Rotterdamu sa pripravujú aj dve mladé architektky Ľuba Koľová a Lenka Kormaníková z Košíc, ktorých projekt pod názvom FUNtasy zvíťazil v konkurencii ďalších ôsmych.

„Keďže obidve máme skúsenosť s architektúrou, pred vysokou školou sme o architektúre nemali až takú jasnú predstavu, chceli by sme práve toto zmeniť, chceli by sme aby sa verejnosť viac dozvedela o kreativite, predstavivosti o architektúre už aj v skoršom veku. Čiže začať pri deťoch,“ uviedla Ing. arch. Ľuba Koľová, spoluautorka projektu.

V druhej časti projektu by chceli mladé architektky priblížiť svoj odbor aj dospelým a podľa slov druhej spoluautorky projektu Ing. arch. Lenky Kormaníkovej: “S umením by sme sa mali stretávať aj bežne na ulici, teda vo verejnom priestore. Chceli by sme to dosiahnuť prostredníctvom interaktívnych výstav. Našou inšpiráciou je Holandsko“.

Práve v rotterdamskej kreatívnej fabrike budú môcť svoj projekt dopracovať. Cieľ projektu približuje manažér pre Kreatívnu ekonomiku Košice EHMK 2013 Michal Hladký: „Našim zámerom je, aby tí ľudia získali zahraničnú skúsenosť, získali nových partnerov, možno nové pohľady na vec. Možno tam nájdu riešenia, s ktorými sa nestretli na Slovensku alebo nemali možnosť stretnúť sa s nimi. A pre nás je najdôležitejšie, aby túto skúsenosť doniesli späť do Košíc.“

Doposiaľ bol projekt zameraný na export našich kreatívnych ľudí. Po dokončení Kasární/Kulturparku by sa to však malo zmeniť a do Košíc by moli prichádzať naopak mladí kreatívci z celej Európy.

Stanislav Lažo, redaktor  RTVS – štúdio Košice

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore