Tlačové správy

Poslanci Národnej rady SR Anton Martvoň a Otto Brixi: „Nie je dôvod na paniku“

Spoločné vyhlásenie pre médiá zo dňa 17.01.2014

Je nám veľmi ľúto, že niektoré médiá opäť raz celkom zbytočne traumatizujú verejnosť v súvislosti s prípravou novely Občianskeho zákonníka. Ako jej predkladatelia zodpovedne vyhlasujeme: NIE JE DÔVOD NA PANIKU. NAOPAK, EŠTE JE DOSŤ ČASU NA VECNÚ A RACIONÁLNU DISKUSIU so všetkými záujmovými skupinami, s ktorou od začiatku pracujeme a ešte nie je ukončená. Preto sme mali k tomu aj tlačovú konferenciu. Máme záujem na tom, aby do druhého čítania v Národnej rade SR prešla zákonná úprava, ktorá bude akceptovaná a správne pochopená všetkými zainteresovanými skupinami. Teda nielen spotrebiteľmi, ale aj podnikateľskými subjektmi v obchode a službách.

V prípade dramaticky komentovanej možnosti vrátiť do 7 dní obchodníkovi tovar bez udania dôvodu bolo a je naším cieľom odstránenie diskriminácie v porovnaní s inými formami predaja a zaviesť aj na Slovensku takú ochranu spotrebiteľa, ktorá je vo vyspelej Európe a svete bežným štandardom. Určite však nechceme z predajní spraviť požičovne. Podotýkame, že náš návrh zákona sa netýka predaja potravín, ktorý rieši úplne iný zákon. Internetové obchody a veľké obchodné reťazce však už aj dnes ponúkajú vrátenie peňazí, ak sa zákazník rozhodne kúpený tovar doniesť späť. Sme pripravení zakomponovať do legislatívnej úpravy po ďalšej diskusii so zástupcami obchodu a služieb mechanizmy, ktoré zabránia zneužívaniu tejto možnosti spotrebiteľmi tak, aby boli obidve strany spokojné, rovnako však v prípade neschopnosti zabezpečiť pre obe strany komfortné riešenie pripúšťame, že predmetné ustanovenie týkajúce sa vrátenia tovaru do 7 dni nebude súčasťou predmetného zákona.

Sme si plne vedomí, že predmetnú paniku nenápadne voči nášmu zákonu podnietili niektoré nebankové subjekty, proti ktorým je z väčšej časti hlavne namierený náš návrh zákona, ktorým chceme ukončiť miliónové biznisy na občanoch zarábajúcich nebankoviek na Slovensku, ako aj chceme legislatívne obmedziť úžeru, urobiť poriadky s maximálnymi úrokmi a poplatkami za spotrebiteľské úvery, taktiež s problematickými exekútormi a s dražobnými spoločnosťami tak, aby občania a spotrebitelia neprichádzali v dražbách a v exekúciách kvôli drobným pohľadávkam o strechu nad hlavou. Preto sa nebránime diskusii, ktorá bude určite prebiehať v rámci legislatívneho procesu až do marca 2014, aby sme všetci spoločnými silami a zjednotene urobili konečne poriadok na Slovensku s podvodníkmi a úžerníkmi a tým ochránili občanov a spotrebiteľov.

Anton Martvon  a Otto Brixi, poslanci Národnej rady Slovenskej republiky

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. eva

    16. júna 2014 at 16:20

    Chcela by som sa opýtať, či sa poslanci Brixi a Martvoň neobávajú zníženej spotreby a s tým súvisiacim zníženým výberom DPH. Ako je už u nás zvykom, zákony nepočítajú so všetkými eventualitami a zákazníci si vysvetlia zákon po svojom a budú sa dožadovať vrátenia peňazí vo veľkom. Tým sa znížia predaje, lebo vrátený tovar bude treba vystornovať a tým sa bude odvádzať do štátneho rozpočtu nižšia DPH.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore