Tlačové správy

Obnova kúpaliska Červená hviezda napreduje podľa harmonogramu

Kontrolné dni zástupcov investora – Mesta Košice na stavbe „Obnova mestského kúpaliska“ jednoznačne potvrdzujú, že práce na obnove kúpaliska Červená hviezda napredujú podľa stanoveného harmonogramu. Pri tak rozsiahlych rekonštrukciách nie ale je vylúčené, že sa v ich priebehu objavia aj nečakané objektívne príčiny, ktoré si vyžiadajú práce navyše. V prípade prác na rekonštrukcii legendárneho kúpalska sa zistili statické poruchy na objekte šatní. Podľa vyjadrenia kompetentných, termín ukončenia rekonštrukcie tým nie je ohrozený.

Z dôvodu zistených skutočností, bolo nutné prizvať na posúdenie nielen zodpovedného projektanta, ale aj statika. Následne odborníci vypracovali projektovú dokumentáciu na realizovanie opráv zistených porúch. Na základe statického posúdenia nosných konštrukcií objektu šatní, pristúpil  zhotoviteľ stavby k špecifikácii a oceneniu prác navyše, ktoré je potrebné vykonať na stavbe, aby bola zabezpečená jej stabilita a funkčnosť.

Sanované musia byť konštrukcie koncových miestností, ktoré „sadli“ z dôvodu vyplavenia podložia unikajúcou vodou. Základové konštrukcie budú podchytené a spevnené mikropilótmi. Kvôli odľahčeniu vodorovných konštrukcií je nutné zmeniť skladbu podlahy na 2. nadzemnom podlaží, a vybúranie narušených železo-betónových konštrukcií a muriva a opätovne ich zrealizovať. Taktiež je treba kompletne vymeniť pôvodnú, ale už dávno nefunkčnú vnútornú kanalizáciu, vrátane kanalizačných šácht,“ povedal Tomáš Kuchár, projektový manažer Inžinierskych stavieb a.s. Košice.

Všetky zistené statické poruchy sa musia sanovať v celom rozsahu, aby mohla byť zabezpečená plynulosť prevádzky kúpaliska počas ďalšieho užívania. V prípade nerealizovania opravy porúch, by došlo k zhoršeniu stavu nosných prvkov, čo by znamenalo do budúcna ďalšie prestávky v prevádzke kúpaliska a finančné náklady na úpravy. V niektorých prípadoch, ako napríklad pri stĺpoch so skorodovanou a chýbajúcou výstužou, by hrozilo dokonca zrútenie konštrukcie.

Je pre nás dôležité, aby legendárne kúpalisko po rekonštrukcii slúžilo ľuďom desiatky rokov, preto je nevyhnutné vykonať všetky práce, ktoré zabezpečia jeho dlhodobú, bezproblémovú prevádzku,“ povedal primátor Richard Raši a dodal, že termín dokončenia rekonštrukcie touto skutočnosťou nie je ohrozený.

Zástupcami Mesta Košice bola po posúdení návrhu  rozsahu nevyhnutných sanačných prác na stavbe upravená a spolu so zhotoviteľom stavby odsúhlasená  cena sanačných prác vo výške 137 652,96 €,  vrátane DPH. V tejto sume je už zahrnutá i cena projekčných prác – výpočet sanácie objektu, návrh sanačných prác, projekt vnútornej kanalizácie. Vzhľadom na to, že objekt šatní spadá pod ochranu národnej kultúrnej pamiatky, návrh opatrení na sanáciu objektu bol odsúhlasený aj zástupcom Krajského pamiatkového úradu v Košiciach.

Mesto Košice ako investor, odovzdalo víťazovi verejnej súťaže na zhotoviteľa stavby (združenie  Inžinierske stavby a.s. Košice – Berndorf Bäderbau SK s.r.o. Košice)   stavenisko – Národnú kultúrnu pamiatku kúpalisko Červená hviezda, dňa 19. 8. 2015. Zhotoviteľ diela sa zmluvne zaviazal, že stavbu „Obnova mestského kúpaliska, Staničné námestie 5, Košice“ zrealizuje za  3 928 242,98 Eura, dokončí a odovzdá ju najneskôr do 31. 5. 2016.

Otvorenie kúpaliska pre verejnosť sa predpokladá v letnej sezóne 2016.

Hlavným cieľom rekonštrukcie je predovšetkým zachovanie autentickosti jestvujúcich objektov významnej Národnej kultúrnej pamiatky. Obnovené budú pôvodné šatne, prevádzková budova, bazény pre plavcov i neplavcov, detský bazén, navyše pribudne vodnopólový bazén a rôzne herné prvky v rámci oddychovo – relaxačnej časti areálu kúpaliska. Nový bazén bude slúžiť nielen na vodnopólové zápasy, či plavecké súťaže, ale aj pre širokú verejnosť.

Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore