Tlačové správy

Poznávanie židovskej minulosti spája Košice s Mönchengladbachom

Na SOŠ technickú Kukučínova 23 pricestovalo 10 študentov s pedagógmi z Jugendwerkstatt Kuhle8 v Nemecku. Ich týždenný pobyt nadväzuje na partnerskú dohodu o spolupráci, ktorú uzavreli predstavitelia Košického samosprávneho kraja s LVR-Krajinským úradom pre mládež Porýnia pred dvoma rokmi.

Unikátny projekt má názov Jugend gestaltet die Zukunft – Mládež formuje budúcnosť a je určený pre mladých ľudí v období prechodu zo školy do pracovného života. Jeho hlavným cieľom je poznávanie židovskej minulosti oboch krajín s dôrazom na lokálnu históriu. Preto budú slovenskí a nemeckí študenti tentoraz spoločne pracovať na úprave židovského cintorína na Rastislavovej ulici v Košiciach. Škola by týmto spôsobom chcela pravidelne spolupracovať so Židovskou náboženskou obcou Košice aj v ďalších rokoch projektu.

Druhým a tretím pilierom je remeselná práca v dielňach, vzájomné obohacovanie sa a prekonávanie jazykových bariér. Prvák Slavomír Krúpa (technik vodár vodohospodár) bude nemeckých spolužiakov učiť základy ľudových tancov, spoločne navštívia synagógu na Puškinovej ulici a Galériu Ľudovíta Felda, Štrbské Pleso či jaskyňu Domica.

Skupina slovenských študentov odborov mechanik hasičskej techniky, stolár a krajčírka sa už zúčastnila týždňového pobytu v Nemecku v marci tohto roka. „Tento rok sme navštívili mesto Kolín nad Rýnom. Osem z deviatich našich študentov letelo lietadlom po prvýkrát v živote a v rámci programu na nich silno zapôsobilo historické múzeum EL-DE Haus, kde na vlastné oči videli kancelárie ale aj mučiarne Gestapa.“ vysvetľuje koordinátorka projektu Dorota Golianová.

Nemecké centrum Kuhle 8 navštevujú žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj takí, ktorí si z rôznych dôvodov nedokončili stredoškolské vzdelanie. Majú tak možnosť získať remeselné zručnosti v odbore kozmetička, kaderníčka, stolár či stavbár, aby sa o seba po škole dokázali postarať.

Mladí ľudia sa majú v budúcnosti navštíviť raz ročne a spoločne pracovať na remeselných projektoch na rôznych miestach v Porýní a v Európe, kde boli páchané zločiny proti ľudskosti. Účasť študentov je bezplatná. Program financuje Ministerstvo pre deti, rodinu, utečencov a integráciu spolkovej krajiny Severné Porýnie – Vestfálsko a Regionálne združenie Porýnia.

Internationale Jugendarbeit an Orten der Erinnerung in Europa | LVR

 

Kontakt:

Mgr. Ivana Smrčová, smrcova.ivana@gmail.com, +421905742943

www.soskuke.sk

https://www.facebook.com/strednaodbornaskolatechnickakukucinova

https://www.instagram.com/sostkukucinova/

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore