Tlačové správy

Nový portál o kúpeľoch

Kúpele v krajinách V4 (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) majú dlhú tradíciu a veľmi podobné spoločenské vnímanie. Ľudia ich poznajú ako miesta, kde sa stáročia využívajú prírodné liečivé zdroje (liečivá voda, liečivé peloidy, klimatické podmienky vhodné na liečenie a v Poľsku aj liečivé  podmienky mora) na udržanie zdravia. Nachádzajú sa väčšinou v lokalitách s najvyššou kvalitou životného prostredia a kvalitnou infraštruktúrou kúpeľného miesta. Kúpeľná starostlivosť je v týchto krajinách nielen súčasťou zdravotnej starostlivosti, ale aj významným segmentom zdravotného turizmu. Kúpeľné podniky využívajúce prírodné liečivé zdroje ponúkajú v súčasnosti rôzne typy pobytov – liečebné, rehabilitačné, relaxačné, preventívne zamerané na vybudovanie zdravého životného štýlu a krátkodobé relaxačné a wellness pobyty. Kvalitu svojich služieb garantujú licenciou na poskytovanie kúpeľnej starostlivosti, uznanými kúpeľnými procedúrami a kvalifikovaným zdravotníckym personálom.

„V ostatných rokoch sa označenie kúpele (spa) devalvovalo, označujú sa ním verejné kúpaliská, aquaparky, kozmetické a vlasové salóny, ale aj luxusnejšie hotely s ponukou wellness-spa. Klienti strácajú orientáciu v reklame a ponukách rôznych zariadení, v cenách, ale najmä v obsahu a garancii ponúkaných služieb,“ konštatuje  MUDr. Janka Zálešáková, predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov a podpredsedníčka Európskeho zväzu kúpeľov. Asociácie reprezentujúce tradičné liečebné kúpele v krajinách V4 preto s využitím Vyšehradského fondu vytvorili nový portál, ktorý uľahčí orientáciu v ponuke kúpeľných pobytov, ktoré ponúkajú uznané liečebné kúpele. Cieľom je priniesť spoľahlivé informácie potrebné na to, aby klient našiel to, čo očakáva.“

Budúci návštevník kúpeľov bude môcť využiť rôzne vyhľadávacie kritériá, aby získal potrebné informácie o pobyte v kúpeľoch, ktorý zodpovedá jeho očakávaniu. Má možnosť vyhľadávať podľa typu prírodného liečivého zdroja, typu pobytu (liečebného alebo relaxačného wellness), podľa diagnózy, krajiny, regiónu a i. Získa tiež informácie o možnosti ubytovania, o konkrétnych procedúrach, o infraštruktúre kúpeľného miesta, kultúrnych aktivitách a turisticky zaujímavých miestach v okolí. Takéto informácie sú dôležité najmä pre zahraničných návštevníkov, ktorí plánujú navštíviť tento región Európy. Zaujímavé budú však  i pre obyvateľov krajín V4.„Veríme, že informácie podporia zdravotný turizmus a uľahčia orientáciu budúcim návštevníkom kúpeľov v tradičnom kúpeľnom regióne Európy. Aktívnym partnerom tohto projektu je aj Asociácia slovenských kúpeľov, ktorá sa od začiatku sa podieľa najmä na konkretizovaní obsahu portálu a vypracovaní triediacich kritérií. Projekt sa nachádza v záverečnej fáze, jednotlivé kúpeľné podniky už vkladajú informácie do jednotnej šablóny,“ hovorí J. Zálešáková.

Portál Medical spas and wellness facilities in the Visegrad space bude prístupný od apríla na stránke www.V4medicalspas.eu v piatich jazykoch: českom, maďarskom, poľskom, slovenskom a anglickom. Projekt je finančne podporený zo štandardného grantového programu Medzinárodného vyšehradského fondu, v projektovej kategórii propagácia cestovného ruchu (http://visegradfund.org).

Ďalšie informácie:

Ing. Gabriela Psotová

+421 903 139 377   Email: ask@ask.sk

ASK_logo projektu             ASK_v4_logo

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore