Fórum

Redaktor Peter Hanák: SSN stratil kontakt so svetom dnešných novinárov

Novinár a bývalý člen Predstavenstva SSN Peter Hanák tvrdí, že Slovenský syndikát novinárov pre vlečúce sa kauzy a obsahovú prázdnotu stratil dôveru verejnosti. Riešenie vidí v založení úplne novej organizácie, na čele ktorej by rád videl rešpektovaného profesionála. S Petrom Hanákom sa rozprával Matúš Dávid, člen P SSN a Redakčnej rady Fórumu.

Rozhovor vyšiel v aktuálnom vydaní časopisu Fórum 1/2017.

 

Aká informácia o dianí v syndikáte novinárov sa vám naposledy dostala do uší?

Na nič aktuálne si nespomínam, lebo dianie v SSN už dlhšie vôbec nesledujem.

V minulosti ste však boli v SSN aktívny. Spomínam si dokonca na to, ako ste nás na katedre žurnalistiky presviedčali na členstvo (vstúpil som, pozn. autora). Aká bola vtedy vaša úloha?

S niekoľkými študentmi žurnalistiky sme v rámci syndikátu založili vlastný klub a neskôr som bol zvolený aj do predstavenstva SSN. Bol som presvedčený, že novinári potrebujú inštitúciu, ktorá bude brániť ich práva a štvalo ma, že si syndikát neplní svoju funkciu. Idealisticky som ho chcel zmeniť zvnútra. Už vtedy reprezentoval väčšinou iba bývalých novinárov a ja som chcel aby reprezentoval aj tých súčasných. Nerobil som si ilúzie, že ako študent žurnalistiky na členstvo nahovorím šéfredaktorov, tak som začal od študentov.

S podobnou víziou som prišiel do predstavenstva i ja. Realita ju potom okamžite schladila, ale rozhovor nie je o mne. Povedzte, ktoré z  plánov sa vám nakoniec podarilo aj zrealizovať? Nenarážali niektoré snahy o zmenu na odpor zvyšných funkcionárov?

Urobili sme pár zmysluplných akcií, do ktorých sme na pôde syndikátu zapojili desiatky aktívnych novinárov. Napríklad Novinársku kvapku krvi a niekoľko verejných diskusií. Chcel som, aby sa syndikát vyjadroval k dôležitým otázkam a aby sa zastával novinárov v problémoch. Jediný človek z predstavenstva, ktorý to robil, bol Michal Havran. Ten ale po čase z predstavenstva odstúpil. Mal som to urobiť asi aj ja, lebo ten orgán sa celý čas zaoberal len vnútornými problémami syndikátu. To síce bolo dôležité, lebo dlhodobé stratové hospodárenie vtedy došlo do bodu, keď sa minuli všetky peniaze, ale toto neboli témy, ktorým som sa chcel venovať, ani v ktorých by som sa vyznal.

Dnes už v SSN, ani v predstavenstve nie ste, prečo?

Dôvodov je niekoľko. Nekonečné diskusie o vnútorných problémoch neboli konštruktívne, ale naopak, plné osobných konfliktov, niektorí sa ich rozhodli riešiť trestnými oznámeniami a podobne. Pochopil som, že syndikát je potápajúca sa loď a aj verejne sa v spojení so syndikátom hovorilo len o problémoch. Tá organizácia stratila poslednú šancu prilákať celú generáciu novinárov, ktorí majú dnes okolo 40 rokov a na ktorých záleží – ako Marek Vagovič, Miroslav Kern, Tom Nicholson. Teraz stráca aj tú ďalšiu generáciu, lebo jednoducho okrem problémov nemá čo ponúknuť. Úplne chápem, prečo do syndikátu nevstupujú moji rovesníci ani kolegovia. Neviem o tom, že by mal syndikát kontakt so svetom dnešných novinárov v hlavných médiách. Prestal som mať argumenty, ktorými by som presviedčal ostatných, aby vstúpili, a tak som prestal vidieť zmysel toho, o čo som sa snažil.

 


 
Peter Hanák je redaktor domáceho spravodajstva Rádiožurnálu RTVS a doktorand v odbore mediálne štúdiá na FSV Univerzity Karlovej v Prahe. Členom SSN bol od roku 2008, v predstavenstve pôsobil v rokoch 2010 – 2013.

 

Do SSN sa ani mne nedarí prilákať mojich kolegov. Mimochodom, ak sa už niekto z nich rozhodol, že si zriadi novinársky preukaz, tak to urobil cez Tibora Macáka z RTVS, ktorý pracuje pre Asociáciu európskych novinárov (AEJ). Ale vráťme sa späť k vám. Boli aj ďalšie dôvody vášho odchodu?

Áno. Ako predstavenstvo sme zlyhali aj pri hlasovaniach o riešeniach. Ja osobne som popri práci v rozhlase už nemal čas sledovať otázky spojené s ekonomickými problémami syndikátu. Tie ja nedokážem vyriešiť. Tak som sa už neuchádzal o žiadnu ďalšiu funkciu.

Syndikát naďalej prežíva existenčnú krízu. Má veľké dlhy, a preto väčšina agendy, ktorej sa funkcionári venujú, súvisí s financiami a úsporami. Ak sa aj objaví obsahovo zaujímavý plán, často narazí na nedostatok prostriedkov. V čom vidíte riešenie?

Tá kríza trvá už celé roky. Najskôr to bolo každoročne stratové hospodárenie bez predstavy o tom, čo bude, keď sa peniaze vyčerpajú. A potom prepad do ešte hlbšej krízy, keď sa to reálne stalo. Stále si myslím, že novinári potrebujú inštitúciu, ktorá ich bude zastupovať a brániť ich práva. Ale pre celé tie dve generácie ľudí, ktorí dnes pracujú ako novinári, to už nebude syndikát. Najlepšie riešenie by bolo zrušiť ho a založiť úplne novú inštitúciu.

Členská základňa SSN klesá systematicky už niekoľko rokov. Myslíte si, že Slovenský syndikát novinárov, ako istý druh či typ inštitúcie, prestal byť pre mladých ľudí atraktívny?

Nie. Je to o tom, že stratil aj posledné zvyšky dôvery. Najmä okolnosťami, za ktorých z postu predsedníčky odišla Tamara Valková, že sme potom ani len nevedeli, kto syndikát vlastne vedie a prečo. Ďalej svojou absolútnou neschopnosťou čokoľvek novinárom ponúknuť, riešil iba spory a problémy. Kto by chcel vstupovať do niečoho takého? Členmi syndikátu nie sú žiadne novinárske osobnosti súčasnosti, nemá žiadnych viditeľných a medzi novinármi rešpektovaných lídrov a za súčasného stavu ani potenciál ich získať.

 

 

Načrtnite teda ideálnu podobu syndikátu novinárov na Slovensku. Aký by mal byť?

Dôveryhodný, reprezentatívny a aktívny vo verejnej diskusii. Najmä vtedy, ak sa treba zastať novinárov. Ale ako som už povedal, ak hovoríme o existujúcom syndikáte, považujem to za nedosiahnuteľné.

Zostávate teda skeptikom. Mimochodom, nedávno sa podarilo od základov zmeniť vizuál webovej stránky SSN. Chceme meniť aj obsah stránky, viac a častejšie publikovať texty o novinárskom živote na Slovensku. Nepomohla by lepšia prezentácia aj na sociálnych sieťach?

Myslím si, že „rebrandovať“ (zmeniť podobu značku, pozn.) by sa mal celý syndikát. Drobné zmeny nepomôžu. Dokonca pochybujem i o tom, či by komplexný rebranding stačil. Asi treba naozaj založiť úplne novú organizáciu. Ale musel by to urobiť niekto, kto je medzi dnešnými novinármi, a to vrátane novinárov štyridsiatnikov, rešpektovaný ako profesionál.

  

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore