Aktuality

PRED SÚDOM STOJÍ NAJMENEJ 66 NOVINÁROV

Slovenský syndikát novinárov sa zaviazal urobiť prieskum, koľko novinárov stojí pred súdom. Verejný prísľub splnil a predkladá správu o výsledkoch s tým, že po spoznaní situácie sa bude angažovať s cieľom, aby sa postavenie novinárov zlepšilo.

Na krajských a okresných súdoch sa vedie dovedna 66 súdnych konaní voči vydavateľom alebo priamo novinárom. Unikátnym je spor na ochranu osobnosti, ktorý pred súdom v Michalovciach trvá už 17 rokov. Viac ako deväť rokov súdia novinárov prostredníctvom vydavateľov v siedmich prípadoch v Nitre, Košiciach, Michalovciach a Partizánskom. Podľa informácií Okresného súdu vo Zvolene sa proti novinárom aktuálne vedú aj dve trestné konania.

Slovenský syndikát novinárov vykonal prieskum na ôsmich krajských súdoch a na 53 okresných súdoch. Pýtal sa na doposiaľ neukončené civilné a trestné konania. Na otázky zodpovedali všetky krajské súdy a 48 okresných súdov. Zákonom uloženú povinnosť nesplnili súdy v Bardejove, Bratislave II., Bratislave III., Ružomberku a v Žiari nad Hronom.

Absolútne najviac sporov sa vedie voči novinárom, ktorí pracujú pre New&Media Holding, vydavateľa denníka Plus1deň a týždenníkov Plus7dní a Trend. Spolu 25, takmer 39% zo všetkých súdnych sporov proti redakciám na Slovensku.

Novinárov súdia celkom na 9 okresných súdoch a 2 krajských súdoch, najviac na súdoch Bratislava V. a Košice II. Najvyššie požadované odškodnenie predstavuje 66 tisíc eur.

Typickým javom je zdĺhavé konanie. Takmer polovica z aktuálne prebiehajúcich súdov proti novinárom trvá aj niekoľko rokov. Až v 43,7% prípadov, podľa názoru ústavného súdu, ide o zbytočné súdne prieťahy, keďže sa strany súdia tri a viac rokov. Napríklad v Michalovciach súd nedospel ku konečnému verdiktu ani po 17 rokoch, v Partizánskom ani po 16 rokoch. V Košiciach trvá sedem až desať rokov sedem súdnych konaní proti novinárom.

Syndikát novinárov má zákonnú možnosť vstúpiť do súdneho konania (§ 95 ods. 2 Civilného sporového poriadku) ako osobitný subjekt na strane žalovaného. Na základe zisteného stavu Syndikát ponúkne podporu všetkým novinárom, stojacim pred súdom, a posúdi petit žalôb z hľadiska precedenčného práva Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré vymedzujú pravidlá uplatňovania slobody prejavu v médiách. Zámerom je posilniť ochranu slobody prejavu v médiách a iniciovať systémový prístup, založený na princípoch slobody tlače a novinárskej zodpovednosti zároveň.

Novinárov by mali v prvom rade súdiť novinári prostredníctvom samoregulačných inštitúcií. Na Slovensku je to Tlačová a digitálna rada Slovenskej republiky a verejnoprávna inštitúcia Rada pre vysielanie a retransmisiu a Rada RTVS. Slovenský syndikát novinárov pripravuje rokovanie s ministerkou kultúry, na ktorom chce predstaviť koncept mediálneho zákonníka, ktorý má jasne definovať, kto je novinár a kto je subjektom ochrany slobody tlače a spoločensky zodpovedného výkonu tohto povolania.

Jozef Tinka

projektový manažér SSN

Edit: Okresný súd v Bardejove si zákonom uloženú povinnosť splnil.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore