Tlačové správy

V Zemplínskej knižnici v Trebišove sa odejete do krásy

Unikátnu encyklopedicko-zážitkovú publikáciu pod názvom Odetí do krásy vám predstavíme 25. septembra 2019 o 16:30 hod. v priestoroch Zemplínskej knižnice v Trebišove. V knihe nájdete zviazané dedičstvo našich predkov oslavujúce krásu krojov a  folklóru. Nechajte sa inšpirovať rozmanitosťou ľudového odevu, možno aj vás nadchne natoľko, že aj vy zatúžite po trendových módnych kúskoch s ľudovým motívom.

Na podujatí sa budete mať možnosť osobne stretnúť s autorkou publikácie Janou Kucbeľovou, ktorá vyrastala v  tradičnej rodine na detvianskych lazoch, kde sa zrodila jej neutíchajúca láska k ľudovému odevu. Predstaví vám bohaté kultúrne dedičstvo, krásu a farebnosť slovenských krojov. Podelí sa o zabudnuté tajomstvá výroby ľudových odevov a ich nosenia prostredníctvom osobných skúsenosti a zážitkov nadobudnutých pri ich zbieraní.

Textová časť publikácie sa vhodne dopĺňa s jedinečnými fotografiami, fotografa Petra Brenkusa, aby tak ponúkla čitateľovi nezabudnuteľný zážitok. Je rozdelená do 19 kapitol podľa regionálnej mapy krojov, ktorá rešpektuje etnografické rozdelenie našej vlasti. Nezahŕňa však úplne všetky regióny a  to z dôvodu, že autorka publikácie nemala zatiaľ možnosť získať kroje z niektorých regiónov Slovenska. Vo svojej zberateľskej činnosti naďalej pokračuje. Veríme, že sa jej podarí doplniť svoju zbierku krojov o  nové zaujímavé historické fakty, o nich a tak znova sprístupniť vzácnosti nášho národného kultúrneho dedičstva zo všetkých kútov Slovenska.

Prezentácia publikácie bude obohatená aj o umeleckú tvorivú dielňu s autorkou, o ľudové piesne v podaní Františky Kišovej s dcérou Aničkou a tiež o výstavu autentických krojov zberateľa Tomáša Ondruša.

Podujatie sa realizuje v  rámci projektu,  ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a tiež v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Ing. Janka Vargová, riaditeľka Zemplínskej knižnice Trebišov

 

Telefón                           Fax                             E-mail                                         internet                           IČO

421-56/6722786     421-56/6722786        riaditelka@kniznicatv.sk          www.kniznicatv.sk              31297731

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore