Tlačové správy

Vďaka krajským dobrovoľníkom sa do prírody vrátilo 5 miliónov litrov vody

V roku 2021 vzniklo v kraji viac ako 50 vodozádržných opatrení, čo znamená, že voda neodtiekla bez úžitku do kanála.

 Košický samosprávny kraj sa dlhodobo a systematicky venuje opatreniam na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy na území kraja. Od roku 2018 realizuje Program obnovy krajiny Košického kraja, ktorého cieľom je zmeniť prístup pri obhospodarovaní lesnej a poľnohospodársky využívanej krajiny a umožniť vznik vodozádržných opatrení tak, aby dažďová voda neodtekala bez úžitku. V rámci župy sa realizácii týchto opatrení venuje aj Dobrovoľnícke centrum Košického kraja. Počas roka 2021 vytvorili krajskí dobrovoľníci viac ako 50 rôznych vodozádržných aktivít. „Kraj sa snaží zlepšiť hospodárenie s vodou a zároveň chceme ukázať, že k tomu stačí naozaj málo. Konkrétne aktivity zvládnu aj východniari v mestách, obciach aj na svojich dvoroch či chalupe. Efektívnym riešením je napríklad budovanie dažďových záhrad. My ich vďaka krajským dobrovoľníkom máme v blízkosti takmer každej župnej strednej školy. Teší ma, že tieto kroky neostali bez odozvy a vidíme reálne výsledky. Za uplynulý rok sme vďaka týmto vodozádržným opatreniam dokázali zadržať a vrátiť späť do obehu viac ako 5,5 miliónov litrov vody. Okrem záhrad je mimoriadne efektívnym riešením aj budovanie jazierok, fontán, retenčných nádrží či suchých potokov,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Vďaka týmto ekologickým opatreniam sa v krajine dokáže zadržať časť zrážkovej vody zo striech budov. Krajskí dobrovoľníci v tomto roku budovali prevažne dažďové záhrady pri stredných školách. V Spišskej Novej Vsi pribudla napríklad v areáli SOŠ drevárskej či v Moldave nad Bodvou pri SOŠ agrotechnickej. Tešiť sa z ekologickejšieho prostredia môžu aj študenti rožňavskej SOŠ technickej, kde pribudla jedna z najväčších dažďových záhrad v kraji.  Dobrovoľníci neobišli ani Zemplín a v Michalovciach vytvorili záhradu, ktorá dokáže zadržať vodu pri Gymnáziu Pavla Horova aj Strednej zdravotníckej škole. V Trebišove pribudla v areáli Obchodnej akadémie a v Sečovciach v blízkosti Spojenej školy. Jedno z najväčších jazierok vzniklo pri SOŠ informačných technológií v Košiciach či pri  košickej Obchodnej akadémii na Polárnej ulici.

Zachytiť vodu pomáhajú aj retenčné priestory, ktoré vznikli v košických mestských častiach Ťahanovce a KVP. Ide o špeciálne upravený svah alebo priestor popri chodníku, ktorý pomáha vode z prívalových dažďov odtekať a vsakovať čím sa nezadržiava na chodníku alebo ceste. „Z našich dobrovoľníckych aktivít nepoľavíme, už teraz máme množstvo nápadov ako a kde realizovať opatrenia, ktoré pomôžu obyvateľom aj životnému prostrediu. V budúcom roku nás budú môcť východniari stretnúť s lopatou a sadenicami v ruke na ďalších verejných miestach. Upozorniť na potrebu zadržovania vody chceme v okolí župných zariadení sociálnych služieb, múzeí, galérií aj knižníc,“ dodala riaditeľka Dobrovoľníckeho centra Košického kraja Miroslava Langerová.

JUDr. Anna Terezková, vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

+ 421 918 766 004    anna.terezkova@vucke.sk

https://web.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore