Tlačové správy

Karpatská mapa možností je kompasom pre hľadačov zážitkov

Miestom nečakaných prekvapení je prihraničná oblasť Prešovského kraja a Malopoľského vojvodstva

Karpatská mapa možností ponúka turistom a záujemcom o nové zážitky v prihraničnej poľsko-slovenskej oblasti od Tatier po našu najvýchodnejšiu hranicu veľa tipov na internetovom portáli. V súčasnosti má verejnosť k dispozícii dve domény www.karpatskamapa.sk a poľská www.karpackamapaprzygody.pl. Vznikli vďaka cezhraničnému projektu Karpatská mapa možností, ktorý realizuje na slovenskej strane Prešovský  samosprávny kraj a na poľskej strane Malopoľské kultúrne centrum SOKÓŁ v Nowom Saczi. 

O možnostiach, ktoré sa na obidvoch stranách hranice ponúkajú, sa podnikatelia z oblasti cestovného ruchu a zástupcovia samospráv môžu dozvedieť viac podrobností  na odborných seminároch. Prvé dva sa konali v Humennom a Bardejove. Najbližšie sa takýto seminár  bude konať vo štvrtok 25. apríla v hoteli Kontakt v Starej Lesnej a o deň neskôr v hoteli Červený Kláštor v Červenom Kláštore. Záverečnú zhrňujúcu konferenciu organizátori naplánovali na 30. apríla v sále evanjelického kolégia v Prešove. Prezentácie sa začínajú vždy od 11:00, pol hodiny predtým je registrácia účastníkov. Diskutovať sa bude o ďalších možnostiach rozvoja cestovného ruchu a prepojení cyklotrás a turistických chodníkov na oboch stranách hranice.

Projekt získal finančnú podporu Európskej únie v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007–2013. Celkový náklad dosiahol sumu 768 400 eur, z toho prešovská župa použila 251-tis. eur, spolufinancovanie predstavuje päť percent oprávnených nákladov.

Súčasťou projektu boli tri infocesty za poznaním, na ktorých sa mohli zúčastniť zástupcovia regionálnych organizácii cestovného ruchu a novinári zo Slovenska a Poľska. Organizátori im pripravili najzaujímavejšie časti Pienin a Zamaguria. Ďalšou trasou boli Vysoké Tatry na oboch stranách hranice. Posledná infocesta ukázala účastníkom  zájazdu malebnú krajinu a kvalitné služby v Malopoľskom vojvodstve, na slovenskej strane mohli pozvaní hostia obdivovať drevené kostolíky a mestá Bardejov a Medzilaborce.

Na tvorbe portálu a výbere zaujímavých miest pracovali tímy expertov. Výsledkom ich výberu sú  inovatívne nápady. Portál je zostavený tak, aby našiel pre každého záujemcu nielen obyčajný výlet, ale aj množstvo iných možností – trasy, body záujmu, podujatia, články, fotogalérie a tiež možnosť podieľať sa na tvorbe stránky.

Portál prepája atraktivity poľsko-slovenského pohraničia v Karpatskom oblúku. Táto rozsiahla oblasť Prešovského kraja a Malopoľska fascinuje krásnou krajinou, bohatstvom prírody a rozmanitou kultúrou. História, architektúra, folklór, zdravie, technické aj kultúrne pamiatky, umenie, šport, adrenalín, cyklotrasy, príroda a zábava – toto všetko je k dispozícii návštevníkovi webstránky. Vyhľadávať sa dá aj prostredníctvom mapy, kľúčových slov, kalendára podujatí, podľa spôsobu prepravy a dokonca aj cez fotogalériu. Stránka funguje v troch jazykoch – poľskom, slovenskom a anglickom. 

Základom portálu sú tematické trasy, ktoré spájajú miesta záujmu tzv. POI  (angl. Point Of Interest). Zvoliť si možno napr. Gotickú cestu, Cestu za zdravím a wellnessom, trasu vedúcu ku karpatskej oblohe alebo po zbojníckych chodníkoch. Každá trasa, miesto (POI), podujatie, článok či fotografia prepája návštevníka k ďalším tematicky alebo lokalitou blízkym miestam. Všetko je detailne zaznamenané na mape s GPS súradnicami. Turista sa po návrate z výletov môže stať spolutvorcom stránky: komentovaním miest, ktoré navštívil, nahraním fotiek a videí.

(km)

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore