Tlačové správy

Biela noc/Nuit Blanche 2013 presiahne európsky kontinent

noc2-01Európsky projekt Biela noc/Nuit Blanche patrí medzi TOP podujatia, ktoré sa podarilo dostať do Košíc vďaka projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Už o necelý mesiac 5. októbra 2013 sa v metropole východného Slovenska uskutoční 4. ročník tohto najrozsiahlejšieho a najnavštevovanejšieho projektu súčasného umenia na Slovensku.

Desaťtisícová návštevnosť, ktorú zaznamenali predchádzajúce ročníky Bielej noci v Košiciach ukázala, že vizuálne umenie si v nočnom meste našlo svojich priaznivcov. Pripraviť ju umožňoval štedrý grantový systém – rozpočet na Bielu noc sa ročne pohyboval okolo 60 tisíc eur. Éra Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry však v decembri končí. Od roku 2014 už bude iba na samotnom meste, jeho obyvateľoch a schopnostiach organizátorov, či a ktoré z naštartovaných projektov dokážu v Košiciach udržať.

„Som presvedčená, že Košice a Košičania o Bielu noc neprídu. Neskrývam ale, že sme vo veľkej neistote. Preto už teraz, hoci stojíme na prahu, dúfam, opäť úspešného ročníka, myslíme na budúcnosť. Pripravujeme vznik občianskeho združenia s rovnomenným názvom, ktoré by na seba prevzalo celú organizáciu Bielej noci, vrátane financovania,“ informovala na dnešnej tlačovej besede kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková. Začala už s oslovovaním sponzorov a hľadá mecenášov, ktorí by sa podujali na neľahkú úlohu, na Slovensku zatiaľ neobvyklú, podporovať umenie. „Veľký potenciál však vidím aj v ľuďoch. Tak ako pri Bielej noci, opäť ma inšpirovalo Francúzsko a nedávna skúsenosť jeho najznámejšieho múzea Louvre,“ uviedla Pacáková, ktorá na parížskej Sorbone vyštudovala kurátorstvo. Nezvyčajnú kampaň na darcovstvo zorganizoval Louvre v roku 2010, ako prvé múzeum na svete. Od súkromného majiteľa chcel získať majstrovskú renesančnú maľbu Tri grácie od Lucasa Cranacha staršieho. Stála štyri milióny eur, ale z vlastných fondov a darov veľkých podnikov mali iba tri. Ten posledný milión museli získať do troch mesiacov, pretože hrozilo, že obraz opustí Francúzsko. „Požiadali ľudí a tí pochopili, čo je v hre a zároveň, že je to príležitosť, aby sa priamo zapísali do histórie múzea. Niekto venoval jedno euro, niekto 40-tisíc, darcovia boli rôzneho veku a z rôznych spoločenských vrstiev. Tri grácie nakoniec do múzea prišli. Dojímavé a prekvapivé pritom bolo, že ľudia ocenili, že sa mohli podieľať na tomto dobrodružstve a dokonca ďakovali, že mohli Louvru dať peniaze. Neostali iba divákmi, ale stali sa aktívnymi účastníkmi kultúry, “ uviedla Pacáková s tým, že Louvre všetkým darcom osobne poďakoval a zverejnil aj ich mená. Ako dodala, verí, že tak ako Francúzi ukázali, že kultúra je majetkom všetkých a že si ju aj všetci majú užívať, aj v Košiciach sa občania postavia za projekt, ktorý ich mesto spája so svetovými kultúrnymi metropolami.

„Neviem či na Slovensku, ale určite v Košiciach sa dosiaľ na žiadne kultúrne podujatie verejná zbierka nerobila. Myslím si, že Biela noc je v mnohom výnimočná a prirástla ku Košiciam a Košičanom a myslím si, že tento projekt, by mal šancu práve touto cestou ísť ďalej,“ povedala. Prvou príležitosťou, ako už ten rok finančne podporiť existenciu Bielej noci, bude možnosťou za dobrovoľnú sumu si kúpiť a pripnúť svietiacu bodku. Návštevníci tak vytvoria nielen zaujímavý prúd svietiacich ľudí v nočnom meste, ale budú aj zhmotnením dôvery, spolupatričnosť a ochoty podporovať kultúru. Bodky budú k dispozícii počas Bielej noci na všetkých stanovištiach a tiež u dobrovoľníkov v uliciach. Každý kúpou bodky prispeje na konto verejnej zbierky, ktorá potrvá až do septembra 2014. Zastrešovať ju bude mestská destinačná organizácia Košice – Turismus, ale Biela noc bude mať samostatný, transparentný účet a všetci budú môcť priebežne kontrolovať stav na konte,“ informovala Pacáková. Podľa výkonnej riaditeľky tímu Košice – Turizmus Ivety Niňajovej sa Biela noc už stala významnou súčasťou mimoriadneho víkendu v Košiciach, v ktorom sa dopĺňa športová tradícia so súčasným umením. „Prvá októbrová sobota a nedeľa v Košiciach sú veľkým turistickým lákadlom a prinášajú tisícky návštevníkov. Plnia sa hotely, reštauračné zariadenia a mesto sa etabluje ako dôležitý bod na mape športového i kultúrneho turizmu. Udržať toto spojenie preto patrí medzi naše priority,“ zdôraznila I. Niňajová.

Ďalším podporným podujatím bude nočný koncert britských priekopníkov ambient house music The Orb. Skupina mala v Košiciach vystúpiť už v júni, ale pre dopravnú nehodu a následne zmeškané lietadlo nepricestovala. Bude to hodinové vystúpenie na koncertnom pódiu s obmedzenou kapacitou v Kasárňach/Kulturparku. Preto sme sa rozhodli pre symbolické vstupné 5 eur a zároveň, že výťažok z neho, tak ako zo všetkých sprievodných aktivít, pôjde v prospech budúcoročnej Bielej noci,“ vysvetlila zámer organizátorov Pacáková. Vstupenka na The Orb bude zároveň platiť aj pre After Party Bielej noci v Kasárňach/Kulturparku, ktorá začne o polnoci. Samostatné vstupné stojí 3 eurá.

Biela noc/Nuit Blanche 2013 v Košiciach umeleckým obsadením po prvý krát prekročí európsky kontinent. Medzi autormi 40 inštalácií budú umelci z Anglicka, Česka, Francúzska, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska, ale aj Japonska a Austrálie. Výsadné miesto so šiestimi zúčastnenými má Francúzsko, ako slovenská „dvojička“ projektu EHMK. Hlavným partnerom Bielej noci 2013 je Francúzsky inštitút na Slovensku, ale významnú pomoc jej poskytuje aj Francúzska aliancia v Košiciach, VSE RWE Group a EU Japan Fest.

Trasa s umeleckými site specific inštaláciami sa tento rok zúžila, štyridsiatka diel bude sústredená okolo Tabačky, na Hlavnej ulici, v Kasárňach/Kulturparku a po ročnej pauze aj v Mestskom parku. Ako Pacáková prezradila, návštevníci sa môžu okrem iného tešiť na obľúbený mapping, tentokrát na Štátnom divadle. Za poctu považuje fakt, že už tretí krát do Košíc pricestuje francúzska umelkyňa Elise Morin, známa vlaňajšou vodnou inštaláciou Water Carrier na Mlynskom náhone a krehkým Cumulusom v Dóme sv. Alžbety. „Tak veľmi sa jej páčia naše projekty a atmosféra v Košiciach, že tento rok dala prednosť košickej Bielej noci pred parížskou,“ poznamenala. Prvý krát sa v Košiciach objaví tzv. participačné dielo, ktoré spolu s umelcom vytvárajú laici. Pripravuje ho umelkyňa pôsobiaca vo Francúzsku a v Japonsku, ktorá si hovorí Mademoiselle Maurice. Jej inštalácia je ovplyvnená práve japonskou kultúrou a na stene Katovho domu Miklušovej väznice umiestni inštaláciu vytvorenú pomocou starého japonského umenia skladania papiera – origami. Na výrobe vyše 5 000 potrebných skladačiek sa budú podieľať klienti z domovov sociálnej starostlivosti a študenti škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Bokom však neostanú ani návštevníci Bielej noci a v sobotu 5. októbra sa počas prehliadky budú môcť zapojiť a dielo dotvoriť vlastnoručne vyrobeným origami.

Viac informácií Vám poskytne:

Zuzana PACÁKOVÁ, kurátorka

Tel: +421 905 659 356       e-mail: zuzana.pacakova@kosice2013.sk

www.biela-noc.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore