Tlačové správy

Biela noc 2013 pritiahne do Košíc aj umelcov z Japonska a Austrálie

Doposiaľ najväčší počet, až 41 umeleckých inštalácií, premení v Košiciach – Európskom hlavnom meste kultúry 2013 noc 5. októbra na „bielu“. Medzi stovkou umelcov, ktorí vdýchnu život nočnému mestu, budú až šiesti umelci z Francúzska a po prvýkrát aj tvorcovia z Austrálie a Japonska. Návštevníkov, ktorí si odrieknu víkendový spánok, potešia aj jedinečné, atypické kultúrne diela z Anglicka, Česka, Talianska, Maďarska, Slovenska a Španielska.

„Za poctu považujem fakt, že už tretíkrát do Košíc, v priebehu jediného roka, pricestuje Francúzka Elise Morin, ktorú si určite priaznivci Bielej noci pamätajú ako autorku vodnej inštalácie Water Carrier na Mlynskom náhone a krehkého Cumulusu, ktorý vytvorila z lepiacich pások v Dóme sv. Alžbety,“ uviedla kurátorka Bielej noci Zuzana Pacáková. Ako dodala, Elise Morin sa tak zapáčila atmosféra v Košiciach, že v tomto roku dala prednosť účasti na Bielej noci v Košiciach pred Parížom. Predstaví sa monumentálnou site specific inštaláciou z 22 000 metrov nitiek. Podľa Pacákovej bude krehká a veľmi zaujímavá a potvrdí to, čo je o Elise známe, že vytvára nežné vstupy do verejného priestoru. „Z môjho pohľadu je dôležité, že zahraničná umelkyňa, ktorá je zvyknutá na úplne iné podmienky a rozpočty, na iný svet, si tento projekt a spoluprácu s Košicami natoľko obľúbila, že sa k nám opakovane vracia. Som si istá, že v Paríži by to za cenu, ktorú jej mi môžeme ponúknuť, nerobila. Pre mňa je to veľké ocenenie, ktoré sa udeje málokedy,“ vyznala sa Z. Pacáková.

Od protinožcov pricestuje prvýkrát do Košíc James Tapscott, mladý Austrálčan, ktorý robí svetelné inštalácie vo verejnom priestore. Pozoruhodný je pritom fakt, že sa zriekol svojho, na naše pomery nereálne vysokého honoráru. Ako povedala Z. Pacáková: „Napísala som mu, že by mi bolo cťou privítať ho na Bielej noci, aj keď náš rozpočet je veľmi limitovaný. Do piatich minút mi odpísal, že si pozrel náš minuloročný program a príde veľmi rád, dokonca nás aj podporí a vzdá sa honoráru. James teda príde na dva týždne do Kasární/Kulturparku a priamo tam bude tvoriť site specific svetelnú inštaláciu z optických káblov.“

Z Japonska prídu dvaja mladí umelci v rámci projektu K.A.I.R. Junichiro Ishii a Manabu Kanai, ktorí v Košiciach zostanú niekoľko mesiacov. V spolupráci s DIG Gallery sa podarilo zabezpečiť, že do Košíc zavíta aj významný soundartista Yuri Suzuky. Cťou pre organizátorov Bielej noci je možnosť predstaviť

dve významné diela špičkového umelca Ryoichi Kurokawu. Prvýkrát v Košiciach vystavíme holografický objekt s názvom Mol, ktorý je technologicky a finančne veľmi náročný. Bude vystavený na Timonovej 4, za čo sme vďační podpore EU Japan Fest,“ spresnila Z. Pacáková.

V Košiciach sa dosiaľ neprezentoval ani Talian Luca Pulvirenti, profesor nových médií zo Sicílie. Priaznivcov mappingu poteší novou formou svojho predstavenia – live mapppingom na zadnej fasáde historickej budovy Štátneho divadla. Nóvum bude v aktívnej účasti umelca, ktorý bude naživo zasahovať do projektovaného vizuálu.

Ďalším netradičným dielom bude interaktívna svetelná stena Water Light Graffiti od francúzskeho umelca Antonina Fourneau, ktorá reaguje na vodu. Návštevníci si na nej môžu vyskúšať maľovanie vodou, ktorá spúšťa svetelné body. Ide o divácky veľmi obľúbené dielo, ktoré už prešlo takmer celý svet. „Použitie vody, ktorá nemá ani tvar ani farbu na kresbu svetlom, je magickým zážitkom, bez ohľadu na vek či umelecké cítenie verejnosti. Táto možnosť sa v konečnom dôsledku stáva novým druhom interakcie s mestskou architektúrou. Tým, že sa kombinuje prírodný prvok s technológiou, jej používateľ sa môže vyhrať napríklad s počasím alebo s rýchlosťou vyparovania. Počas daždivých dní napríklad Water Light Graffiti dokáže prekvapujúco premeniť navlhnuté LED diódy na ohňostroj, priblížil svoje dielo autor Antonin Fourneau.

Rovnako po prvýkrát sa v Košiciach objaví tzv. participačné dielo, ktoré spolu s Mademoiselle Maurice, umelkyňou pôsobiacou vo Francúzsku a v Japonsku, budú vytvárať samotní Košičania. Inštalácia je ovplyvnená japonskou kultúrou a na stene Katovho domu pri Miklušovej väznici vznikne čarovné dielo, vytvorené pomocou starého japonského umenia skladania papiera – origami. Na jeho vytvorenie chce umelkyňa použiť až 30-tisíc papierových skladačiek! Nie je vylúčené, že ak sa jej zámer vydarí, pôjde nielen o slovenský rekord. Na výrobe origami sa budú podieľať klienti z domovov sociálnej starostlivosti a študenti škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Organizátori však pozývajú k spolupráci všetkých, ktorí majú chuť zapojiť sa. „Privítame skutočne všetkých, od škôlkarov, školopovinné deti, celé rodiny až po seniorov. Vzhľadom na veľkoleposť diela pripravujeme v Kasárňach/Kulturparku v stredu, 25. Septembra, o 17:00 hod. verejný workshop, na ktorom budeme origami spoločne vyrábať. Pozvaný je každý, kto má chuť sa k nám pripojiť. Ďalší záujemcovia sa môžu prihlásiť aj na e-mailovej adrese alexandra.varcholova@kosice2013.sk. Každému, kto sa prihlási, zašleme potrebné inštrukcie,“ zdôraznila Z. Pacáková.

Trasa so site specific inštaláciami povedie okolo Tabačky, Hlavnou ulicou, po ročnej pauze aj Mestským parkom a končiť bude vo vynovenom priestore Kasární/Kulturparku. Tohoročnou novinkou Bielej noci budú hudobné produkcie – koncert britskej kapely The Orb a polnočná After Party v Kasárňach/Kulturparku. Výťažok z oboch pôjde na konto verejnej zbierky pre budúcoročnú Bielu noc. „V spolupráci s organizáciou KOŠICE – Turizmus sme pripravili nielen veľkú verejnú zbierku, ale zakladáme aj občianske združenie Biela noc. V duchu kampane ´Bodka pre Bielu noc´ dostane každý návštevník za dobrovoľný príspevok svietiacu bodku, ktorá nás bude spájať a symbolizovať náš spoločný zámer, aby sa podujatie tohto formátu v Košiciach udržalo, aj naďalej prinášalo svetovú umeleckú kvalitu a ostalo pritom bezplatné,“ spresnila Z. Pacáková. Podľa nej aj malá finančná pomoc dokáže pri veľkom počte návštevníkov výrazne pomôcť pri financovaní Bielej noci v roku 2014. „Ľudia by sa tak stali patrónmi Bielej noci a ukázali by, že sú ochotní postaviť sa za kvalitné umenie. A možno by boli aj skvelým príkladom pre firmy alebo organizácie, ktoré majú potenciál stať sa kultúrnymi mecenášmi. Veď čaro Bielej noci je práve v jej jedinečnosti a interakcii s ľuďmi,“ dodala.

Vstupenka v cene 5 eur na koncert The Orb v Kasárňach/Kulturparku bude zároveň platiť aj na After Party, ktorá sa začne o polnoci. Vstupné na party pre ostatných sú 3 eurá. Hlavným partnerom Bielej noci 2013 je Francúzsky inštitút na Slovensku/Institut Français de Slovaquie a významnú partnerskú podporu poskytuje tiež Francúzska aliancia v Košiciach, VSE RWE Group a EU Japan Fest.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore