Tlačové správy

Trubadúr s reflexiou na súčasnosť

Už o necelé dva týždne, v piatok 16. októbra 2015, uvedie Opera Štátneho divadla Košice prvú premiéru novej divadelnej sezóny 2015/2016. Bude ňou Trubadúr Giuseppe Verdiho v hudobnom naštudovaní Petra Valentoviča a v réžii Zuzany Gilhuus. Nové naštudovanie slávnej opery sprevádza v Košiciach niekoľko zaujímavosti a inscenácia prinesie aj nečakanú reflexiu na súčasnosť.  

„Keď sme pred istým časom spolu s režisérkou, s dirigentom i zbormajstrom hovorili o režijnej koncepcii, jednohlasne sme ju prijali, hoci je pomerne kontroverzná. Zaujímavé však je, že téma, od ktorej sa pani režisérka odpichla, sa medzičasom stala ešte viac aktuálnou vďaka udalostiam, ktoré sa dejú okolo migrantov smerujúcich do Európy. Popravde, až nás s členmi tvorivého tímu mrazí, keď si uvedomíme, ako veľmi sa premieta aktuálna skutočnosť do inscenácie tohto košického Trubadúra,“ hovorí umelecký šéf opery Karol Kevický.

Réžiu, scénu aj kostýmy inscenácie zverilo vedenie do rúk Zuzany Gilhuus, ktorá sa vracia do dôverne známeho prostredia. Ešte pod dievčenským menom Zuzana Lacková pôsobila pred pätnástimi rokmi v košickom divadle ako umelecká šéfka opery. Špecifickou je pripravovaná opera aj pre dirigenta Petra Valentoviča, ktorý ju prvý raz hudobne naštuduje ako nový šéfdirigent košickej opery.

Trubadúr patrí medzi najpopulárnejšie opery Giuseppe Verdiho. V Štátnom divadle Košice to bude už jeho piate naštudovanie. Prvýkrát ho divadlo uviedlo 21. septembra 1946 ako piatu premiéry novovzniknutého operného súboru, ďalšie inscenácie Trubadúra mali premiéru 14. mája 1966, 25. septembra 1981 a naposledy opera Trubadúra uviedla pred viac ako 13 rokmi, 1. marca 2002.

Príbeh opery sa síce odohráva v 15. storočí v Španielsku, ale keďže jeho historické reálie nekorešpondujú s faktami (trubadúri v tom čase už vymreli a Cigáni v tom čase ešte v Španielsku neboli), podstatná je v opere práve Verdiho hudba, ktorá je naozaj nadčasová. Umožňuje tragický príbeh dvoch bratov, z ktorých jeden vyrastá v prepychu ako potomok grófskeho rodu a druhého vychovávajú kočovníci, prerozprávať a zasadiť do ktoréhokoľvek historického obdobia a teda aj do súčasnosti, tak ako tomu bude aj pri novom košickom naštudovaní.

V predstavení sa v hlavných úlohách opäť predstavia domáci aj hosťujúci sólisti. V úlohe Grófa Lunu Marek Gurbaľ a Ludovik Kendi, v postave Leonory Jana Havranová a Tatiana Paľovčíková, Azucenu bude spievať Eliška Weissová v alternácii s Jitkou Zerhauovou, v postave Ferranda sa predstavia Martin Gurbaľ a Michal Onufer a Manrica budú hrať Jaroslav Dvorský, Boldizsár László a Titusz Tóbisz. Choreografie pripravuje Maksym Sklyar a lektorom bojových scén je Titusz Tóbisz.

Svjatoslav Dohovič, tlačový tajomník ŠD Košice

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore