Tlačové správy

Košice sa 1. 1. 2016 oficiálne stali Európskym mestom športu 2016

Prvou sekundou Nového roka sa Košice stali Európskym mestom športu 2016. Hlavnou ambíciou úspešného naplnenia titulu je rozhýbať Košičanov všetkých vekových kategórií a priviesť ich k športu, ako účinnej podpore zdravého životného štýlu. Mesto Košice chce rozvíjať tradičné podujatia, spoluprácu s organizátormi nových športových podujatí, ako aj investície do športovísk.

Ako sme získali titul Európskeho mesta športu

Prihlášku podalo koncom roka 2014 vedenie mesta Košice riadiacemu orgánu ACES (Asociácia európskych miest športu) Europe, so sídlom v Bruseli, ktorý sa zaoberá športom v celoeurópskom meradle. Súčasťou prihlášky bola upútavka obsahujúca športové aktivity, ktorými sa mesto môže prezentovať, a sú jeho vizitkou v oblasti rekreačného športu. Boli podchytené i podujatia organizované a prístupné pre Košičanov všetkých vekových kategórií.  Vrcholnou aktivitou tohto druhu v Košiciach je síce svetoznámy Medzinárodný maratón mieru, avšak v Košiciach sú i  športové podujatia, ktoré pripravujú školy, rôzne športové a záujmové združenia, košické mestské častí, kluby mládeže, firmy. V neposlednom rade sem patria športové aktivity košických seniorov, ktorí išli príkladom a myšlienku kandidatúry Košíc na titul EMŠ 2016 podporili už v októbri 2014 účasťou na svojej prvej športovej olympiáde.

O titul Európske hlavné mesto športu sa môžu uchádzať iba mestá, ktoré sú hlavnými mestami krajín, alebo majú minimálne 500 tisíc obyvateľov. Mestá, ktoré majú menej ako 500 tisíc obyvateľov, respektíve nie sú hlavným mestom, sa môžu uchádzať o titul Európske mesto športu. Košice sa vďaka úspešnej kandidatúre stali prvým mestom na Slovensku, ktorému bol tento prestížny titul udelený.

Košice už v roku kandidatúry (2015) na titul dokázali, že v meste organizované športové podujatia nie sú jednorazové, ale že majú svoju tradíciu i pravidelných účastníkov. Nezanedbateľným aspektom projektu je i náš ďalší cieľ: podnietiť nových organizátorov, jednotlivcov i kolektívy k organizácií nových podujatí, ich atraktivitou a sprístupnením aj pre tie vekové kategórie, ktorým sa šport a športovanie mimovoľne vzďaľuje, od najmladších až po seniorov.

„Metropola východu už je mestom športu, ale ziskom prestížneho titulu Európske mesto športu 2016 chce ukázať Európe celoročne športujúcich Košičanov, pritiahnuť k športu, športovaniu a zdravému životnému štýlu čo najviac detí, mladých rodín a seniorov,“ povedal primátor Richard Raši.

Investície do rozvoja športu

Kým minulý rok bolo v rozpočte mesta na rozvoj a podporu rôznych športových aktivít vyčlenených a mestským zastupiteľstvom schválených 871 tisíc Eur,  v roku 2016 to bude až o 384 tisíc Eur viac. Pôjde o celkovú sumu  1 255 000 Eur, čiže o  44 % zvýšenie oproti roku 2015. Peniaze sú určené napríklad na podporu mládežníckych klubov, organizáciu veľkých športových podujatí pre verejnosť, vrátane medzinárodných, i pravidelných (Štvorylka, Plavecká štafeta mesta – 24 hodín v bazéne, Challenge day, Night run, Move week, Európsky týždeň športu,  Objav svoj šport, Dotkni sa hviezd, Olympiáda seniorov, Šport troch generácií, Športové stretnutie partnerských miest V4 – Košice, Miškolc, Ostrava, Katovice). Ďalej to budú Trojkráľový beh, Beh  Farbám neujdeš, 24 hodín Fitness, 24 hodín na ľade, Sparťan race – mestský okruh, Tvrďák, Run way run, Zombie run, Spoznaj behom Košice, Beh v ZOO, Skok pod vežou, Školská olympiáda žiakov MŠ a ZŠ, Atletika hrou, Cyklistické a inline preteky pre mládež  a ďalšie nové podujatia.

Zrekonštruujú sa školské športové ihriská, postupne budú vybudované aj multifunkčné ihriská a atletické ovály v každej košickej mestskej časti, ktoré sa zapojili do súťaže o športovo najaktívnejšiu. Víťaz získa ako cenu novučké exteriérové ihrisko, respektíve atletický ovál. Školy budú hodnotené podľa zapájania sa do súťaží Školskej športovej ligy a iných celoslovenských školských súťaží.

Otvárame možnosti spolupráce, rozširujeme formy propagácie

V rámci EMŠ 2016 môže o pomoc požiadať mesto akákoľvek organizácia, prípadne fyzická osoba, ktorá chce pripraviť nové a pre širokú verejnosť zaujímavé podujatie, zaslaním žiadosti s vypracovanými propozíciami s rozpočtom na podujatie a požiadavkami na mesto. Následne komisia posúdi nákladovosť, efektívnosť, výnimočnosť a záujem o dané podujatie. Na základe toho bude možné poskytnúť subjektu dotáciu a zaradiť ho do kalendára podujatí, ktoré Mesto Košice podporí. Žiadateľovi môže byť ponúknutá aj iná forma spolupráce, či pomoci, ako len finančná.

Všetci si môžu svoje podujatie, klub alebo športovisko zaregistrovať na web stránke www.emskosice.sk , čo môže pomôcť pri propagácií bezplatne, všetko je propagované aj cez facebook.

„Verím, že vďaka podpore a aktívnemu zapájaniu sa do športových podujatí, spločne dokážeme, že Košice si titul Európskeho mesta športu právom zaslúžia,“ dodala viceprimátorka Renáta Lenártová.

V súvislosti s projektom EMŠ 2016 oslovili mesto už aj prví záujemcovia o usporiadanie vrcholných podujatí. Malo by ísť napríklad o Majstrovstvá sveta v športových tancoch, Majstrovstvá Európy vo futbale kňazov, Medzinárodné multi stretnutie plaveckých juniorských  reprezentácií 8 štátov Európy, Svetovú ligu vo vodnom póle, Euroligu v basketbale, alebo Svetovú ligu vo volejbale.

Otvárací ceremoniál Európskeho mesta športu 2016

 Rok športu štartujeme veľkým otváracím ceremoniálom 06. januára 2016, Immaculata – Hlavná ulica, Košice

——————————————————————

10.00 – 14.00 REGISTRÁCIA na Košický trojkráľový beh

15.00 – Košický trojkráľový beh – ŠTART (SENIORI Štart – 14.15)

16.40 – NH6 – Noro & Heňo

17.00 – OHŇOVÁ SHOW

17.20 – SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE

17.25 – LUKÁŠ ADAMEC & BAND

17.45 – SÚŤAŽE S PARTNERMI EMŠ KOŠICE 2016 (zapoj sa a vyhraj)

18.10 – QUEENIE.CZ

19.00 – ROZSVIETENIE LOGA EMŠ & VEĽKOLEPÝ OHŇOSTROJ

5. a 6. januára d 12:00 – 18:00 hod sa vďaka Local B, Burton a Mestu Košice pred Urbanovou vežou a Dómom svätej Alžbety objaví, v rámci otváracieho ceremoniálu Košice- Európske mesto športu 2016, aj unikátny snowbordový park Birton Riglet Park pre najmenších. Deťom od 2 do 6 se budú venovat skúsení inštruktori. Ukážeme spoločne našim najmenším, že nielen futbal, či hokej, ale aj snowboarding je nádherný šport, pri ktorom sa dá dobre zabaviť. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore