Aktuality

Prihlasovanie do Novinárskej ceny je spustené

Nadácia otvorenej spoločnosti spustila od 3. januára prihlasovanie prác do 13. ročníka súťaže Novinárska cena, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť na kvalitné či zaujímavé práce slovenských novinárov. Autori môžu po novom do každej kategórie prihlasovať maximálne dve práce.

Článok uverejnil portál o médiách Mediálne.sk

„Hodnota kvalitnej novinárskej práce nebola nikdy výraznejšia ako dnes, keď fakty a informácie sú pre mnohých ľudí to isté. Aj v tomto ročníku chceme preto oceniť prácu tých, ktorí nám pomáhajú tento rozdiel udržiavať,” hovorí Ján Orlovský, výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

Prihlasovať práce do aktuálneho ročníka Novinárskej ceny možno do 12. februára. Okrem ocenenia pre písanú, audiovizuálnu a fotožurnalistiku bude Nadácia otvorenej spoločnosti udeľovať aj špeciálne ceny ako Cena otvorenej spoločnosti, Cena Asociácie vydavateľov tlače a Cena Zastavme korupciu.

V novom ročníku sa už naopak nebude odovzdávať cena Googlu, v ktorej súťažili mladé talenty dátovej žurnalistiky.

Organizátori sa zároveň rozhodli zaviesť obmedzenie v počte prihlášok autorov, ktoré v minulosti nebolo. V každej kategórii sa budú akceptovať maximálne dve prihlášky od jedného autora.

„Jednu prihlášku však môže poslať aj verejnosť alebo mimovládne organizácie, takže ak ste mali v tomto roku viac ako dve výnimočné práce, môže vás prihlásiť aj kolega, kamarát, brat alebo sestra,“ informuje Nadácia na webe súťaže.

Aj v tomto prípade budú prihlásené práce – publikované či odvysielané v priebehu roku 2016 – hodnotiť odborné poroty, novinkou je prítomnosť členov Rady súťaže, čo organizátori vysvetľujú snahou o dosiahnutie väčšej transparentnosti rozhodovacieho procesu. Menné zloženie porôt bude zverejnené koncom januára.

O Česko-slovenskej cene verejnosti rozhodnú ako každý rok diváci, čitatelia a poslucháči z oboch krajín prostredníctvom online hlasovania, ktoré sa začína v marci. Vyhlásenie výsledkov Novinárskej ceny prebehne na galavečere v máji.

Víťazi v jednotlivých kategóriách získajú finančnú odmenu 500 eur, víťazné práce v špeciálnych cenách sú honorované sumou tisíc eur.

Hlavným partnerom aktuálneho ročníka súťaže je Slovenská sporiteľňa, partnermi Nadácia Zastavme korupciu, Nadácia Eset, Asociácia vydavateľov tlače, Nadace Open Society Fund Praha, Newton Media a komunikačným partnerom agentúra Mayer McCann/Erickson.

Odborné kategórie Novinárskej ceny 2016

Písaná žurnalistika
1. Najlepšia reportáž
2. Najlepší rozhovor
3. Najlepšia analytický príspevok
4. Najlepší investigatívny príspevok
5. Najlepší komentár

Audiovizuálna žurnalistika a fotožurnalistika
6. Najlepšia reportáž
7. Najlepší rozhovor, beseda, diskusia
8. Najlepší investigatívny príspevok
9. Najlepšia fotografia

Prierezové kategórie
10. Cena za inovatívnu online žurnalistiku
11. Najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok
12. Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra
13. Najlepší príspevok uverejnený na blogu

Špeciálne ocenenia
14. Cena otvorenej spoločnosti
15. Cena Asociácie vydavateľov tlače
16. Cena zastavme korupciu
17. Česko-slovenská cena verejnosti

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore