Tlačové správy

Spoznajte príbeh „Baby Louie“ – príbeh malého draka

Dinosaury znášali až polmetrové vajcia. Hniezda gigantických vajec boli objavené v čínskej provincii Henan. Jedno z nich bolo ale iné – obsahovalo zárodok „draka“. Nestihol sa vyliahnuť a zamrzol tak v čase na desiatky miliónov rokov.

Na jar roku 1993 ho objavil neďaleko mesta Nanyang neznámy domorodec. Krátko nato sa exemplár objavil na americkej strane Pacifiku a titulnej stránke časopisu National Geographic. Takto začal veľký príbeh malého ‘draka’ známeho pod menom Baby Louie.

Jeho vlastníkom sa stalo Indianopoliské detské múzeum na celých 12 rokov. Po dlhom zvažovaní a diplomatických jednaniach prišiel veľký deň jeho repatriácie. Baby Louie sa v decembri 2013 vracia späť do Číny a nachádza svoj domov v renomovanom múzeu: Henan Geological Museum.

Tu sa začína druhá, vedecká časť, príbehu. Medzinárodný čínsko-kanadsko-americko-slovenský vedecký tím zisťuje, akým dinosaurom Baby Louie vlastne je. Slovensko zastupuje uznávaný expert na štúdium embryí dinosaurov  doc. RNDr. Martin Kundrát, PhD. pracovník Centra interdisciplinárnych biovied Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (http://www.cib-center.org/en/home). Nášho pracovníka pozval do riešiteľského tímu prof. Lü Junchang z Činskej akadémie geologických vied a prof. Pu Hanyong, riaditeľ Henan Geological Museum.

Tajomstvo ‘malého draka’ vyrozprávali odborníci v článku, ktorý dnes zverejnil renomovaný vedecký časopis Nature Communications. Článok obsahuje aj rekonštrukciu „dračieho“ embrya vo vajci, ktorú nakreslil Vladimír Rimbala pod odborným vedením Martina Kundráta.

A čo hovorí Martin o tomto úspechu slovenskej vedy? “Pozvanie čínskych kolegov k účasti na tomto projekte považujem za privilégium. Tento objav má tiež charakter medzníka slovenskej paleontológie. Teší ma, že aj v Košiciach píšeme históriu vedeckých úspechov tej najvyššej kvality. Návrat ilegálne vyvezeného Baby Louie späť do Číny je mimoriadny úspech svetovej paleontológie.”

Odborný tím prekvapil fakt, že ‘dračie embryo’ patrí k málo známym dravým dinosaurom zo skupiny Caenagnathidae, po slovensky moderné čeľuste. Nálezy týchto dinosaurov boli často nekompletné a tak je Baby Louie jedným z najlepšie zachovaných exemplárov týchto dinosaurov. Tento unikátny nález vyriešil dlhotrvajúcu záhadu o tom, ktoré dinosaury znášali najväčšie vajcia, známe pod názvom Macroelongatoolithus.

Od dnešného dňa má Baby Louie aj svoje vedecké meno. Jeho krstní otcovia ho pomenovali príznačne: Beibeilong sinensis – mláďa čínskeho draka. A tak sa malý spiaci drak opäť vrátil tam, kde ho pred 90 miliónmi rokov zanechali jeho gigantickí rodičia. Je ďalším svedectvom veľkolepej histórie dinosaurov, ktorá nás neprestáva udivovať.

Doc. RNDr. Martin Kundrát, Ph.D. pokračuje v štúdiu nových skamenených embryí a čoskoro sa vydá do odľahlých končín Ázie odhaľovať ďalšie tajomstvá fenoménu čínskeho draka.

 

Článok bol uverejnený vo vedeckom časopise Nature Communications

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou http://www.upjs.sk/verejnost-media/.

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore