Tlačové správy

Galéria umelcov Spiša uvádza hudobné vystúpenie popredných slovenských gitaristov Martina Krajča a Ondreja Veselého

Galéria umelcov Spiša uvádza hudobné vystúpenie popredných slovenských gitaristov Martina Krajča a Ondreja Veselého v rámci projektu X-ART / KONCERT V GALÉRII v stredu, 24. mája 2023

  • Miesto / kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk
  •                                  Mgr. Lucia Benická, riaditeľka, 0948 882717, riaditel@gus.sk
  • Názov podujatia:  X-ART / KONCERT V GALÉRII: Stratené ilúzie. Martin Krajčo & Ondrej Veselý
  • Termín podujatia: 24. 5. 2023, streda o 19.00
  • Kontakt pre médiá:  Peter Machajdík, kurátor projektu, tel. 0910 476544

Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, uvedie v stredu, 24. 5. o 19.00 druhú zo série multimediálnych prezentácií projektu X-ART / KONCERT V GALÉRII. Večer inštrumentálnej gitarovej hudby s názvom Stratené ilúzie prebehne v podaní popredných interpretov slovenskej hudobnej scény Martina Krajča Ondreja Veselého.

Cieľom 3. ročníka projektu X-ART je prezentovať klasickú a experimentálnu hudbu v prepojení na umelecké médiá ako hudba, tanec, výtvarné umenie a performancia, v koncepcii renomovaného hudobníka a skladateľa Petra Machajdíka. V roku 2023 galéria postupne odprezentuje sedem výnimočných produkcií hudobných telies a sólových vystúpení slovenských a zahraničných interpretov. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

PROFILY INTERPRETOV

Martin Krajčo 

Martin Krajčo, popredný slovenský gitarista, patrí k výrazným osobnostiam slovenskej hudobnej scény. Vyštudoval na bratislavskom Konzervatóriu a Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU (prof. Jozef Zsapka). Popri štúdiu sa pravidelne vzdelával na mnohých majstrovských kurzov pod vedením svetoznámych umelcov ako Costas Cotsiolis, Leo Brouwer, Àlex Garrobé, Hubert Käppel, Zoran Dukić, Jorgos Panetsos, Alberto Walter Salin, Marco Socías, Luise Walker a iní. Jeho úspechy počas štúdia potvrdzujú aj popredné umiestnenia na domácich a medzinárodných súťažiach v Aix-en-Provence, Banskej Bystrici, Bratislave, Kutnej Hore, Sernancelhe a Viedni. Ako docent hry na gitare v súčasnosti pôsobí na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU.

https://www.martinkrajco.com

Ondrej Veselý

Ondrej Veselý ukončil v roku 2010 štúdium na Konzervatóriu v Žiline (gitara – Peter Remeník), následne pokračoval v štúdiu na VŠMU (gitara – Jozef Zsapka, Martin Krajčo). Absolvoval desaťmesačný študijný pobyt na Conservatoriu Maastricht (NL) (gitara – Carlo Marchione). V roku 2015 pokračoval v štúdiu na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity (učiteľstvo hudobného umenia – Denisa Benčová, Antónia Ťahún-Mendelová). Po skončení štúdia pokračoval na Istituto Superiore di Studi Musicali Luigi Boccherini, Lucca (IT), kde absolvoval šesťmesačný študijný pobyt (gitara – Giampaolo Bandini). https://www.ondrejvesely.net

Na stiahnutie program, plagát, TS:

https://www.gus.sk/x-art-koncert-v-galerii-stratene-iluzie-martin-krajco-ondrej-vesely/

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne (založená v roku 1987). Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región.

V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 446 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách –  Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia. Galéria realizuje množstvo sprievodných a edukačných programov v dialógu s aktuálnymi výstavnými konceptmi.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore