Tlačové správy

Predvolebný AGRO-GMO dotazník 2023

Pred blížiacimi sa voľbami 29.09.2023 sme oslovili všetky kandidátske politické strany so žiadosťou o vyplnenie už tradičného AGRO-GMO dotazníka.  V ňom sme položili stranám otázky  týkajúce sa problematiky geneticky modifikovaných organizmov (GMO) a poľnohospodárstva. Dotazník nám vyplnilo 7 strán: Spoločne občania Slovenska, Demokrati, Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, Slovenská národná strana; Sloboda a Solidarita; HLAS – sociálna demokracia; Hnutie Republika, Komunistická strana Slovenska; SMER- SSD.

Našim cieľom bolo dostať tému GMO na predvolebný stôl pre voličov Slovenska s jasnými postojmi kľúčových kandidujúcich strán a získať kontrolovateľné záväzky týchto strán v riešení problematiky GMO na Slovensku v nasledujúcom volebnom období.

Otázky súvisiace s GMO problematikou sa týkali zákazu pestovania pôvodných/starých GMO plodín, odmietnutia návrhu Európskej komisie na uvoľnenie pravidiel pre nové GMO, označovania potravín vyrobených pomocou GMO a podporu nezávislého výskumu GMO.

Výsledky hodnotenia otázok z oblasti GMO sú viac menej vyrovnané. Strany odmietajú GMO, avšak strana SaS nesúhlasí so zákazom pestovania starých/pôvodných GMO (otázka č.1) a to napriek tomu, že ich zakázala už väčšina krajín EÚ. SaS bola súčasťou poslednej vlády aj s OĽANO a SME RODINA, práve tieto dve strany v predvolebnom AGRO-GMO dotazníku 2020 deklarovali, že pestovanie týchto pôvodných GMO plodín zakážu. Nesplnilo to. Všetkých 7 strán však zhodne súhlasili s odmietnutím návrhu Európskej komisie na dereguláciu nových GMO (otázka č.2), vyrobených novými genomickými technikami(NGT). V otázkach č.3 a 4, ktoré súvisia s potrebou označovania potravín vyrobených pomocou GMO a s potrebou nezávislého výskumu,  našli všetky strany tiež zhodu,  až na malú odchýlku strany HLAS-SD.

Naše hodnotenie odpovedí je zhrnuté v nasledujúcej tabuľke:

Názov politickej strany

Otázky – vyhodnotenie

Počet bodov

1

2

3

4

SPOLOČNE OBČANIA SLOVENSKA

1

1

1

1

4

Slovenská národná strana

1

1

1

1

4

HLAS – sociálna demokracia

1

1

1

0,5

3,5

Demokrati

1

1

1

1

4

Komunistická strana Slovenska

1

1

1

1

4

Hnutie Republika

1

1

1

1

4

SMER – sociálna demokracia

1

1

1

1

4

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko

1

1

1

1

4

Sloboda a Solidarita

0

1

1

1

3

Odpovede všetkých 7 politických strán, znenie otázok AGRO-GMO dotazníka 2023, ako aj metodiku hodnotenia nájdete na: https://slovenskobezgmo.org/blog/

Kontakt: občianska iniciatíva Slovensko bez GMO, tel:0915115084,  email: info@vsetkoogmo.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore