Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia otvára štedrý mikulášsky balík

Verejná knižnica Jána Bocatia, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja, pripravila pre svojich čitateľov a priaznivcov štedrý mikulášsky balík, ktorý bude rozbaľovať počas celého týždňa.

Knižnica v utorok 5. decembra 2023 o 17:00 hodine pozýva na druhé zo série adventných stretnutí Vianoce so susedmi, ktoré bude v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5. Multižánrové podujatie bude venované Španielom, ich vianočným zvykom a tradíciám. Spríjemnia ho španielske koledy, či temperamentné rytmy v podaní gitarového zoskupenia Duo Farsa. Španielsku kultúru predstavia študenti košického bilingválneho gymnázia Park mládeže.

Od stredy 6. decembra 2023 si budú môcť čitatelia Verejnej knižnice Jána Bocatia vyzdvihnúť knihy 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Knižnica na Mikuláša uvádza do prevádzky knihobox, ktorý je umiestnený pred centrálnou knižnicou na Hviezdoslavovej 5. Záujemcovia o dobré čítanie sa tak vďaka novej službe dostanú ku svojim knihám bez ohľadu na otváracie hodiny knižnice. Knihy si čitatelia knižnice Jána Bocatia môžu objednať bezplatne online cez svoje čitateľské konto a následne zvoliť ich  bezkontaktné vyzdvihnutie cez knihobox. Po vytvorení objednávky dostanú sms správu alebo e-mail s kódom a informáciou o tom, že knihy sú pripravené na vyzdvihnutie. Schránka s knihami sa otvorí po zadaní PIN kódu na dotykovej obrazovke knihoboxu, alebo naskenovaní  QR kódu. „Knihobox komunikuje s našim knižnično-informačným systémom, ktorý vygeneruje, prepojí a pošle všetky potrebné informácie pre knihovníkov i čitateľov. Vďaka tomu, že používame najvyspelejší dostupný systém Tritius, je celý proces automatizovaný a nevyžaduje si zložité manuálne zadávanie údajov, ″ uviedla riaditeľka knižnice Soňa Jakešová.  Verejná knižnica Jána Bocatia získala knihobox ako súčasť projektu, ktorý je zameraný na modernizáciu knižnice. Financie dostala z programu EÚ a  z prostriedkov Košického samosprávneho kraja. 

V balíku darčekov je aj Milulášska burza kníh, ktorá bude v stredu 6. decembra 2023 od 14:00 do 18:00 hodiny v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5.  Knižnica ponúka pestrý výber kníh rôznych žánrov pre všetky vekové kategórie čitateľov.

Mikuláš poteší v stredu 6. decembra špeciálnym bonusom v podobe polovičného zápisného do knižnice Jána Bocatia. Platiť bude pre všetkých, ktorí počas  šťastnej hodinky navštívia ktorékoľvek pracovisko knižnice. Bonus si možno uplatniť v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5, regionálnom a hudobnom oddelení na Hlavnej 48 v Košiciach, alebo pobočkách v Barci, Šaci a sídliskách Nad jazerom, Furči, Terase, KVP.  Šťastná hodinka praje aj zábudlivcom, ktorí počas nej prídu vrátiť knihy po uplynutí termínu výpožičky. Pokutu za oneskorenie im knižnica odpustí. Ktorá hodinka bude šťastná, to sa záujemcovia dozvedia ak budú pozorne sledovať web knižnice, alebo jej sociálne siete.

V mikulášskom balíčku, ktorý pre svojich čitateľov a návštevníkov rozbalí Verejná knižnica Jána Bocatia, je aj Knižnica vecí. Otvorí ju vo štvrtok 7. decembra 2023 vo svojej pobočke na Sídlisku KVP na Hemerkovej 39. Novú unikátnu službu uvedie do života vďaka projektu, ktorý finančne podporila Mestská časť Košice – KVP zo svojho participatívneho rozpočtu. V Knižnici vecí si záujemcovia môžu požičať rôzne náradie a ďalšie užitočné veci, ako vŕtačku, sušičku na ovocie, šijací stroj, či gril. „Viacerí sme sa už ocitli v situácii, kedy sme potrebovali použiť nejaké špeciálne náčinie, no vedeli sme, že ho nepotrebujeme vlastniť. Som preto rád, že knižnica prišla s takýmto originálnym nápadom a prihlásila ho do nášho participatívneho rozpočtu. Realizovať sa mohol najmä vďaka podpore občanov, ktorí mu dali v hlasovaní zelenú. Podarila sa opäť krásna vec pre komunitu našich KVP-čkárov. Verím, že Knižnica vecí bude mať svoje využitie,″ povedal starosta mestskej časti Ladislav Lörinc.

Adventný čas si záujemcovia môžu spríjemniť vo štvrtok 7. decembra 2023 o 17:00 v centrálnej knižnici Jána Bocatia na poslednom tohtoročnom  podujatí z cyklu besied 1+1. Venované je Vianociam, vianočným tradíciám a zvykom na Slovensku. Pozvanie do knižnice prijala etnologička, historička a muzeologička Zora Mintalová Zubercová, autorka  viacerých populárnych publikácií (Veľká kniha slovenských Vianoc, Zdravia, šťastia vinšujeme a ďalších). Rozprávanie o Vianociach doplní aj druhý hosť Jozef Mintal, ktorý pôsobil ako reštaurátor v Slovenskom národnom múzeu v Martine, kde sa zaoberal aj reštaurovaním betlehemov.

Kontakt:

Mgr. Erika Palágyiová

vedúca Útvaru regionálnej, koordinačnej a projektovej činnosti VKJB

palagyiova@vkjb.sk, +421 915 719 246

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore