Tlačové správy

Kráľovská návšteva v Moldave nad Bodvou

Prišiel nenápadne, ako to často robieval. Oblečený do skromného šatu, zamiešal sa medzi ľudí. Spýtal sa ich ako žijú, pohladil detskú hlávku, kúpil si čosi pod zub a zmizol v dave. A večer už v slávnostnom šate, ho žiadny moldavský mešťan nemohol klamať, ako sa v tomto meste žije. Taký už veru bol kráľ Matej Korvín.

Jeho Výsosť Matej Korvín navštívi Moldavu nad Bodvou aj v tomto roku. Že to nie je možné?! Omyl. Top podujatie Terra Incognita „Dni Moldavy a večery kráľov“ v dňoch 27. – 29. júna 2014 to dokáže. V piatok 27. júna 2014 pritiahne návštevníkov do amfiteátra najmä Čaó bambíno – hudobná rodinná revue v podaní hercov košického divadla Thália.

Sobota (28. júna 2014) sa začne ako športový deň

Odštartuje ho XVI. Moldavský pohár Bodvy – medzinárodné bežecké, cyklistické a kolieskovo-korčuliarske  preteky. „Amfiteáter v tom istom čase bude patriť deťom a kráľovi Matejovi Korvínovi. Ožijú mnohé legendy, ktoré o ňom poznáme a v tvorivých dielňach si malí návštevníci budú môcť vyrobiť dobové doplnky oblečenia, niektorí dokonca kráľovské koruny. Samozrejme so súhlasom pána kráľa,“ uviedla riaditeľka Kultúrneho centra Košického samosprávneho kraja JUDr. Lenka Vargová Jurková. V centre mesta vyrastie remeselnícky dvor s bohatou ponukou remesiel a ich výrobkov a v Múzeu vín Máté Laczkó Szepsiho sa bude ochutnávať kvalitné vínko. Popoludní čaká na deti a ich rodičov putovanieza rozprávkou, sľubujúce dobrodružnú rodinnú hru s rozprávkovým, čiže šťastným koncom.

Galaprogram prinesie výkony moldavských talentov, ale aj vystúpenia známych a kvalitných profesionálov

ABBA Sisters, Delhusa Gjon a Krasznai Tünde z Maďarska, či Elan Revival a superstárista Lukáš Adamec sú zárukou dobrej hudobnej zábavy. Zážitkom bude iste aj Bubnová show v podaní Imre Nagy ml. a jeho žiakov zo ZUŠ v Moldave nad Bodvou. Večer vyvrcholí koncertom skupiny MEGAPOLIS s členom skupiny OMEGA Lászlóm Benkőm, žrebovaním tomboly a ohňostrojom.

Ekumenická bohoslužba pod holým nebom

Tradičný kresťanský začiatok nedele (29. júna 2014) sa uskutoční v Moldave nad Bodvou priamo na námestí. Potom už návštevníkov zlákajú ochutnávky gastronomických špecialít a vína alebo tradičný jarmok. Nafukovacie hrady a šmýkačky v mestskom parku zas ponúknu veselé šantenie deťom.

Fotografi aj amatérski, či dokonca začiatočníci majú šancu preraziť

„Počas podujatia Dni Moldavy a večery kráľov bude totiž prebiehať fotosúťaž. Najlepšie a najoriginálnejšie fotografie, ktoré zachytia dianie v Moldave n/B počas týchto dní, sa dočkajú uznania aj odmeny. Odporúčame sledovať facebookové konto Terra Incognita pre bližšie informácie o podmienkach súťaže,“ doplnila JUDr. Lenka Vargová Jurková.

Zľavy v turistickej ponuke mesta Moldava n/B a jeho okolia lákajú

Návštevníci podujatia môžu počas jeho trvania využiť zľavy na ubytovanie a stravu v penziónoch

Bodva a Ferdinand alebo v Kúpeľoch Štós. V Štóse ich dokonca čaká 15-percentná  zľava na vstupnom do vitálneho sveta. Ak dajú prednosť letnému kúpalisku v Moldave nad Bodvou, aj tu dostanú zľavu 15 % na vstupnom.  Hámor v Medzeve ponúka nižšie vstupné a na jedle sa dá ušetriť aj v Šimi bare. Na uplatnenie týchto zliav je však potrebný zľavový leták a ten možno nájsť na podujatí v Moldave nad Bodvou.

Všetky podrobnosti o TOP podujatí a jeho bohatej ponuke sú uvedené v letáku alebo na webových stránkach mesta Moldava n/B a programu Terra Incognita.

TERRA INCOGNITA je samostatný program iniciovaný regionálnou samosprávou na podporu kultúry a rozvoja kultúrneho cestovného ruchu prostredníctvom vytvorenia trvalo udržateľnej ponuky destinácií, produktov a služieb.

Hlavnou témou programu je kultúrne dedičstvo rozložené a zachované na 3 tematických cestách – železnej, gotickej a vínnej. Historický potenciál v jednotlivých obciach a mestách Košického kraja tak vytvoril línie jedinečných ciest, po ktorých môže návštevník putovať a spoznávať nielen historické témy jednotlivých ciest, ale aj zažiť jedinečnú atmosféru kultúrnych, športových a iných podujatí, ktoré na týchto cestách ponúkame. Viac na www.terraincognita.sk

Mesto Moldava nad Bodvou je hlavným organizátorom podujatia Dni Moldavy a večery kráľov. Prvá písomná zmienka o Moldave pochádza z roku 1255. Moldava bola súčasťou kráľovského majetku a podliehala turnianskemu hradnému panstvu. Zaujímavý je aj vývoj názvu mesta. Z počiatočného obdobia je známe pod názvom Zekeres, čo v preklade značí Vozokany, čiže miesto, kde sa obyvatelia živia povozníctvom. Neskoršie pomenovanie Scepsy – Scekeres znamenalo základ maďarského pomenovania Sepsi. V prvej tretine 14. storočia sa už však objavuje nemecký názov Moldava, ktorý začali používať nemeckí  kolonisti a ktorý sa udržal dodnes. Viac o histórii aj súčasnosti mesta sa dočítate na jeho oficiálnych stránkach http://www.moldava.sk/.

Kultúrne centrum KSK, Hlavná 48 040 01 Košice

(t/f) +421 55 622 75 52 (e) info@terraincognita.sk (w)www.terraincognita.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore