Tlačové správy

Nikolaj Feďkovič sa na túre k sedemdesiatke zastaví v Košiciach

Vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach bude od 4. júna 2015 vystavovať maliar, kaligraf a pedagóg Nikolaj Feďkovič. Košická výstava je jedným zo šiestich zastavení na trase Nikolaj Feďkovič Tour 2015, ktorú pri príležitosti životného jubilea umelca pripravila kežmarská Galéria u anjela. Vernisáž výstavy bude 4. júna 2015 o 17:00 hod. vo VSG.

Prezentácia Nikolaja Feďkoviča v popredných slovenských a českých galériách je poďakovaním za jeho celoživotné dielo. Pocta za jeho postoj a vytrvalé snaženie v oblasti výtvarnej umeleckej tvorby. Hľadanie kontinuity a nových pohľadov na našu spoločnosť aj výtvarnú tvorbu. Prispel k šíreniu dobrého mena slovenského výtvarného umenia dlhoročným pôsobením na Kunst Akademii v Kolíne nad Rýnom. Rovnako mu patrí vďaka za jeho úsilie na etablovaní sa Strednej škole umeleckého priemyslu v Košiciach. Nielen založením nového výtvarného odboru reštaurátorstvo, ale aj vo vedení tejto školy v pozícií riaditeľa.

„Chceme prispieť k tomu, že nie je prežitok vážiť si ľudí, ktorí vychovávali mladú generáciu umelcov. Prispeli k propagácií slovenského výtvarného umenia. Mnohí výtvarníci do dnešných dní čerpajú zo skvelých základov, ktoré im poskytla SŠUP v Košiciach pod pedagogickým vedením Nikolaja Feďkoviča. Cyklus výstav má predstaviť mladej generácií autora , ktorý pôsobil dlhé roky v zahraničí. Pripomenúť významnú osobnosť umeleckého sveta Slovenska,“ hovorí riaditeľka kežmarskej Galérie u anjela Carmen Kováčová.

Feďkovič Tour 2015 má zaujímavú trasu so šiestimi etapami s dolinami, horskými prechodmi, stúpaním a klesaním, z východu Slovenska až po moravské roviny a atraktívne prostredie pražského veľkomesta: Oravská galéria v Dolnom Kubíne (19/03/2015 – 31/05/2015), Východoslovenská galéria Košice (04/06/2015 – 12/07/2015), Topičův salón Praha (04/09/2015 – 18/10/2015), Slovenský dom Praha (23/10/2015 – 30/11/2015), Galéria M.A. Bazovského Trenčín (18/12/2015 – 31/01/2016), Galéria P. Matejku v Novom Meste nad Váhom (19/02/2016 – 03/04/2016).

Nikolaj Feďkovič je nevšedným zjavom na európskej aj slovenskej výtvarnej scéne. Magické obrazy plné postáv a príbehov sú príťažlivé svojou autentickosťou a láskavým humorom. Tajomné dámy v klobúkoch, plavci v neznámych azúrových vodách, hráči póla alebo potápajúci sa Titanic pripomínajú časy aristokracie a noblesy. Každý obraz má príbeh a autor sa stáva rozprávačom so štetcom v ruke. Neváha použiť symboly, metafory a skryté významy. Niektoré veci nemusia byť prvoplánovo videné, skôr ich stačí vycítiť. Obraz často vzniká ako stavba. V architektúre je vytvorená nosná časť, základňa a k nej sú pridávané ďalšie poschodia, nadstavby. Tak k svojim obrazom pridáva, buduje až architektonickou formou stavia a stvárňuje život. Podobný stavebný princíp si zvolil Victor Hugo, keď z malého toku príbehu sa stáva veľtok napájaný mnohými malými prítokmi – vzniká román rieka. Nad dejovou líniou dominuje ľudskosť, harmónia a hľadanie človečenstva v nás.

Maľba Nikolaja Fedkovica je inšpirovaná holandskou žánrovou maľbou 17. storočia, gotickou tabuľovou maľbou, Lipskou školu – magickým realizmom Wernera Tubke a ruskými autormi miniatúr. Autor svoju tvorbu definuje ako moderná ortodoxia. Nikolaj Fedkovic je predstaviteľom snového realizmu s magickými prvkami. Do istej miery formovali jeho rukopis ikony, preto sa často sa vracia k staromajstrovským technikám písania ikon a zároveň je veľkým obdivovateľom kaligrafie. Láska k písanému slovu je hmatateľné v konkrétnych textoch, ktoré si vyberá aby ich zvečnil vo výtvarnej podobe.

Kultivovanosť, prepracovanosť, myšlienková hĺbka a nádherná fascinujúca hra fantázie si podmania vnímavého diváka. Vo svete, kde sa pomaly hanbíme použiť slovíčko pekné pôsobí ako zjavenie krásy a graciózneho prevedenia. Rozohráva pred nami unikátne Theatro mundi, kde každý človek je hercom na scéne života. Jedinečnú atmosféru dotvára zvláštne mysteriózne, mihotavé svetlo.

Nikolaj Feďkovič sa narodil 13. mája 1945 v Užhorode. Po pripojení Podkarpatskej Rusi k Zväzu sovietskych socialistických republík sa po dramatickom odchode jeho rodina usadila v roku 1946 v Michalovciach. V rokoch 1957-1960 navštevoval súkromnú maliarsku školu Antala Lucziho v Michalovciach. V roku 1961 bol prijatý na Strednú školu umeleckých remesiel v Brne, ktorú v roku 1965 ukončil. Po prijatí na Vysokú školu umelecko-priemyslovú v Prahe začal navštevovať ateliér kresby a maľovania prof. J. Nováka, súčasne študoval na DAMU scénografiu. V roku 1968 začal študovať úžitkovú maľbu u prof. Z. Sklenáře. V roku 1972 ukončil štúdium diplomovou prácou konzultovanou prof. S. Libenským. Po ukončení školy začal pracovať v Prahe ako slobodný umelec.

V roku 1976 začal dochádzať z Prahy do Košíc, kde nastúpil ako učiteľ na Strednej škole umeleckého priemyslu. Do roka sa však rodina presťahovala za ním do Košíc. V 1980 založil na škole nový reštaurátorský odbor. Vychoval celé generácie skvelých výtvarníkov a patrí k učiteľom, na ktorých sa nezabúda.

V roku 1981 získal v súťažnej prehliadke cenu Miklósa Káplára. V roku 1983 vystavoval na Jesennom salóne v Paríži, v roku 1984 na 16. Medzinárodnom festivale maliarstva v Cagnes-Sur-Mer vo Francúzsku. V roku 1988 sa stal riaditeľom SŠUP v Košiciach. Pred revolúciou emigroval do Nemecka. Od roku 1995 pôsobil ako súkromný docent na RheinSieg Kunst Akademie v Hennefe pri Kolíne nad Rýnom. V roku 2010 sa opäť vrátil do Košíc, kde žije a pôsobí v slobodnom povolaní dodnes.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja

Tel.:        055 72 68 128      Mobil:     0918 766 001  E-mail:   zuzana.bobrikova@vucke.sk  www.vucke.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore