Tlačové správy

Raymond Moody opäť v Bratislave

Smrť ako súčasť života, zmierenie, prijatie, súznenie • Strach a práca s ním • Skúsenosti blízkej a zdieľané smrti • Priestor medzi viem a neviem  – o tom všetkom v interaktívnom programe Život po živote…alebo inšpirácia prítomným okamihom. 

Smrť nás sprevádza denne. Niet okamihu, v ktorom by niekto práve neopúšťal našu zem, napriek tomu v našich končinách je smrť neustále tabuizovaná téma. Je pritom jasné, že každý z nás sa s ňou stretne a každého toto stretnutie ovplyvní. Kto je pripravený, nebude sa musieť roky vyrovnávať s odchodom najbližších, či strachom z vlastnej pominuteľnosti. Kto už teraz rozmýšľa o tom, že azda existuje aj život po živote, inak by celé naše bytie nedávalo zmysel, ten bude svoj život aj život svojich blízkych považovať za jeden z korálikov na niti večného žitia.

Takto nejako uvažoval aj Raymond Moody, keď sa začal zaoberať touto témou. Inšpiroval ho sám filozof Platón, ktorý považoval otázku života po smrti za najdôležitejšiu otázku v živote človeka.

Otázkami, čo je po živote sa Raymond Moody zaoberá už pol storočia. Napísal množstvo kníh, ktoré opisujú skutočných ľudí a ich zážitky blízke smrti. Je to fenomén, kedy sa ľudia dostávajú do inej dimenzie, trebárs počas operácie sa vznášajú nad lekármi, počujú a dokážu reprodukovať, čo presne hovoria…alebo počas autohavárie sledujú boj o ich záchranu…Potom im „niekto“, zväčša iba hlas, oznámi, že je čas vrátiť sa a oni sa vracajú do tela aj do života. Ten život je však už úplne iný. Mení sa im hodnotový rebríček, sú empatickejší a strácajú strach zo smrti. Raymond Moody opisuje ich zážitky bez pátosu a neovplyvňuje ich názor na to, čo sa stalo. Všeobecne sa hovorí, že on vo svojich knihách dokazuje, že existuje život po živote. On však hovorí, teda aspoň v roku 2010, keď naposledy navštívil Bratislavu hovoril: „Neexistuje empirický dôkaz o tom, že existuje život po živote, ale môj názor je, že existuje akási forma existencie po smrti. Zážitky, ktoré som zachytil vo svojich knihách sa snažím racionalizovať… vniesť do nich princípy logiky. Príbehy z mojich kníh sú pre ľudí inšpirujúce, uľahčujú im žiaľ, dávajú im nádej.“

Raymod Moody opísal pár spoločných znakov ľudí, ktorí prešli zážitkom blízkej smrti.  Všeobecne ide o: pocit blaženého pokoja – stav bez bolesti, všetko je harmonické a krásne, človek sa netúži vrátiť, opustenie vlastného tela – pocit vznášania sa mimo vlastného tela, audio efekt akoby okolo zneli sféry alebo nejaký príjemný vysoký tón, let tunelom  na konci, ktorého je jasné, vľúdne svetlo, často sú tam aj čakajúci príbuzní, stretnutie s mŕtvymi príbuznými a inými duchovnými bytosťami, často aj so svojimi nenarodenými deťmi, v prípade abortu. Film svojho doterajšieho života sa ľuďom premieta pred očami. A zrazu mnohé situácie pochopia.

Ani ďalší hostia tohto jedinečného programu nepovažujú smrť za tabu. Mária Andrášiová je onkoterapeutka s osobnými skúsenosťami. Je aj autorkou knihy: Keď do života vstúpi rakovina. Aktívne pomáha ľuďom, ktorí sa dostali vďaka chorobe do ťažkej psychickej situácie. Zlata Šramová strávila veľa času v hospicoch a pri terapiách spojených so smrťou a starobou. Na vlastnej koži zažila odprevádzanie mamičky. Na Zdenku Jankovú sa denne obracajú ľudia, ale aj odchádzajúce duše, aby im pomohla. Dar odprevádzať duše do svetla jej do života vniesol otec, ktorý „tam hore“ prijal poslanie pomáhať odchádzajúcim. Bez niekoho na zemi by to nezvládol a tak pribral dcéru do partie.

Tlmočiť Moodyho slová bude ďalšia terapeutka a výtvarníčka Denisa Kolářová.

A aby sa zážitok tohto večera umocnil zaznie aj liečivá hudba v solfeggiho stupnici v podaní Gabriela Pospíšila. A na úvod uvidíte ukážky z dokumentu Brána smrti skvelého režiséra, kameramana, cestovateľa, filozofa Vilka Poltikoviča, ktorý sa na otázky smrti a života po živote rozhliadol po celom svete. Rovnako medzi vedcami, lekármi, filozofmi ako medzi šamanmi.

Nenechajte si ujsť tento jedinečný zážitok 29.9. 2017 od 19.00 – 22. 00 v Divadle Teatro Wustenrot v budove Istropolisu na Trnavskom Mýte 1.

Večerom sprevádza Erika Vincoureková.

Kto je Raymond Moody

Svetoznámy spisovateľ, filozof, psychológ, vedec, priekopník moderného výskumu zážitkov blízkej smrti. V roku 1975, keď vydal knihu Život po živote spôsobil revolúciu v názoroch ľudí na  posmrtný život.  Hlboko ovplyvnil všetkých účastníkov tohto večera. Rovnako tento večer ovplyvní všetkých prítomných vo vnímaní smrti a prítomného okamihu. Možno už len filozofickým pohľadom režiséra V. Poltikoviča, ktorý tvrdí, že po smrti sa môžeme dostať do ešte zaujímavejšej reality, v akej sa práve nachádzame.

Program bude interaktívny, nájde sa čas aj na vaše otázky a osobné skúsenosti.

V prípade, že bude záujem zo strany redakcií o rozhovor s Raymondom Moodym kvôli časovému harmonogramu kontaktujte : Erika Vincoureková  0905 713 753.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore