Tlačové správy

TUKE si pripomína 160. výročie narodenia Aurela Stodolu

Velikán vedy a techniky, slovenský vedec svetového významu, zakladateľ teórie parných a plynových turbín. Absolvent Vyššej štátnej reálky v Košiciach. Uznávaný profesor nielen na univerzite ETH Zürich, kde pôsobil 37 rokov, ale vďaka svojmu výskumu – na celom svete. Bol vynikajúcim pedagógom a tiež profesorom geniálneho Alberta Einsteina.

Technická univerzita v Košiciach si osobnosť Aurela Stodolu pripomína pri príležitosti 160. výročia jeho narodenia v rámci akademického roka 2018-2019 „Rokom Aurela Stodolu“. Vyvrcholením tohto roka bude Slávnostná akadémia Aurela Stodolu, ktorá sa uskutoční v utorok 7. mája 2019 o 11.00 h v Aule Maxima TUKE.

Deň osláv je bohatý aj na množstvo sprievodných podujatí. O 9. hodine začne jarný neformálny open day pod názvom Piknik na TUKE zameraný prioritne na žiakov základných a stredných škôl. Počas otvorenia v Aule Maxima budú môcť vidieť laserovú show, živé sochy významných osobností zoskupenia Big Names (Aurel Stodola, Albert Einstein a Milan Rastislav Štefánik). V závere otvorenia vystúpi súbor Alphorngruppe Kaisten, švajčiarske zoskupenie s typickými dlhými pastierskymi rohmi.

O 9.30 bude program pokračovať Potulkou po TUKE s Milanom Kolcunom, kde sa potulkári dozvedia niečo z histórie univerzity a jej jedinečného areálu. V tom čase už budú v areáli prebiehať rôzne atrakcie, ktoré si budú môcť návštevníci vyskúšať na vlastnej koži.

Slávnostná akadémia o 11.00 hodine predstaví v Aule Maxima osobnosť prof. Stodolu. Zoznam potvrdených hostí je rozmanitý. Nechýba v ňom veľvyslanec Švajčiarkej konfederácia J.E. Alexander Hoffet, primátorka Prešova, primátor Košíc a významní hostia z akademickej, kultúrnej a priemyselnej sféry.

Záverom osláv bude o 15.00 hodine položenie venca k pamätnej tabuli Aurela Stodolu pred budovou Slovenského technického múzea na Hlavnej 88 v Košiciach. Po akte bude nasledovať moderovaná prehliadka historickej expozície o tomto velikánovi vedy.

Na záver výrok Alberta Einsteina, ktorý bol Stodolovým žiakom a neskôr kolegom. Napísal o ňom: „Keď do rúk beriem pero, aby som napísal niekoľko slov o profesorovi Stodolovi, o majstrovi techniky, o jemnom, a pritom pevnom mužovi, cítim, že moje vyjadrovacie schopnosti sú príliš obmedzené, aby som sa k takému človeku zachoval tak, ako si to zasluhuje…“

Podrobný program a informácie: https://dod.tuke.sk/

Kancelária rektora TUKE – Ing. Adrián Harčár, PhD., kancelar@tuke.sk, 0918 675 555

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore