Tlačové správy

Europoslanci schválili uvoľňovanie pravidiel pre nové GMO. Sme o krok bližšie k ich konzumácii?

Trnava, 30.1.2024. Minulý týždeň o návrhu na radikálne uvoľnenie bezpečnostných pravidiel pre nové GMO, vyrobené pomocou nových genomických techník (NGT) , hlasoval výbor pre životné Európskeho parlamentu (EP). Europoslanci návrh schválili v pomere 47 ku 31, naši europoslanci v tomto výbore hlasovali proti. O návrhu sa bude hlasovať na budúci týždeň 7.2.2024 v pléne EP. Ak sa návrh schváli aj tam, budeme o ďalší krok bližšie k neregulovanému uvoľňovaniu GMO na trh EÚ.

Návrhom sa vytvárajú dve kategórie nových GMO. Prvej sa týka silná deregulácia, druhá kategória bude regulovaná miernejšie, ako pôvodné GMO. GMO/NGT prvej kategórie prinesú nové vlastnosti rastlín a sú charakterizované obmedzeným počtom modifikácií, no na nevedeckom základe. Vôbec neexistuje vedecký konsenzus o ich bezpečnosti. Prirovnávajú sa ku konvenčným plodinám a ruší sa dôsledné hodnotenie bezpečnosti, povinnosť označovať produkty a možnosť členským štátom zakázať ich pestovanie. Bez toho, aby sme o tom vedeli, sa tak môžu netestované GM potraviny dostať na naše polia a taniere.

Porušuje sa zásada predbežnej opatrnosti, vôbec nie je vedecky preukázaná ich bezpečnosť a spoľahlivosť. Mnohé štúdie preukazujú ich nepresnosť a neželané zmeny v DNA. Možno to je dôvod, vyňať ich z dôsledného hodnotenia rizík. Zrušenie ich označenia má zaručiť ich odbyt, keďže občania nebudú vedieť, že ich kupujú. Producenti ekologických potravín a potravín bez GMO budú ohrození, bude pre nich obtiažne vyhnúť sa im. Štáty EÚ stratia možnosť zakázať ich pestovanie. Producenti nových GMO nebudú niesť zodpovednosť za škody.

Lobisti nové GMO/NGT prezentujú, ako zázračný liek pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo, ktorý nám vyrieši mnoho problémov. Nové GMO plodiny budú napríklad odolné suchu, voči chorobám a škodcom, znížia spotrebu používania pesticídov atď. Na základe týchto neoverených sľubov a prirovnávaní ku konvenčným rastlinám a konvenčnému šľachteniu ich máme bez regulácii povoliť, aby sme nebránili pokroku. To či sa spomenuté vlastnosti splnia a či budú bezpečné, nie je dôležité. Vieme však, že tieto sľuby sme dostali aj pri starých GMO, no žiadny sa nesplnil. Dokonca prišlo k opaku, napríklad zvýšením používania pesticídov. Teraz ich sľubom máme veriť?

Nedávny list podpísaný mnohými vedcami, ktorý vyzýva k deregulácii NGT, rozvíril vody, mnohí politici mu podliehajú. Jeho silu a hodnovernosť majú navodiť najmä podpísaní laureáti nobelovej ceny. Po prečítaní a analýzy tohto listu však bublina spľasne, je len smutným agitačným materiálom bez vedeckej hodnoty, ktorý špiní oponentov deregulácie. Medzi nich patrí napríklad francúzska národná agentúra pre potraviny, životné prostredie a bezpečnosť pri práci ANSES, ktorá v stanovisku odmietla tvrdenie, že nové techniky genetického inžinierstva sú rovnako bezpečné ako konvenčné rastliny a označil definíciu kategórie 1 za svojvoľnú. Mnohí vedci varovali, že nové GMO nesú riziká a mali by sa na ne vzťahovať hodnotenie rizika, označovanie a vysledovateľnosť od prípadu k prípadu. Varovania prišli aj od ENSSER a od ďalšieho oficiálneho orgánu EÚ Nemeckej federálnej agentúry pre ochranu prírody (BfN).

Nik nebráni pokusom vyvíjať sľúbené GMO plodiny, no bez hodnotenia rizík a označovania ich jednoducho nemôžeme púšťať na trh a do ŽP. Návrh na dereguláciu práve toto požaduje, preto musí byť odmietnutí. Súčasne platná EÚ legislatíva o GMO vyhovuje úplne aj novým GMO a predstavuje zlatú strednú cestu medzi úplným zákazom na jednej strane a úplným neregulovaným uvoľňovaním na strane druhej.

K hlasovaniu EP sme spustili aplikáciu, ktorou môžu občania vyzvať všetkých europoslancov, aby zastavili riskantné snahy o deregulovanie a uvoľnenie nových GMO.

Súbežne s EP o návrhu rokuje aj Rada EÚ ministrov pre poľnohospodárstvo, tam sa v decembri aj vďaka Slovensku (MPRV SR) podarilo návrh pribrzdiť, znovu sa bude o ňom rokovať v prvom polroku 2024. EP a Rada EÚ musia nájsť zhodu.

S pozdravom
Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO;
Kontaktná osoba: Ing. Peter Sudovský, e-mail: info@vsetkoogmo.sk; tel: 0915115084; web: www.slovenskobezgmo.org

Poznámka: Pretrváva snaha zahmlievať, že NGT a ich produkty nie sú GMO. NGT podľa rozhodnutia Európskeho súdneho dvora nie sú menej rizikové ako pôvodné GMO a musia spadať pod EÚ legislatívu o GMO a teda sú GMO. Samotný návrh Komisie tiež uznáva, že nové GMO sú GMO (článok 3, strana 27). GMO sú organizmy, ktorých genetický materiál bol pozmenený spôsobom, aký sa prirodzene nevyskytuje. Produkty NGT rozhodne pod túto definíciu spadajú.

POZADIE:

Viac k téme sa dozviete napríklad v:
1. https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/europoslanci-podporili-nove-genomicke-techniky-hojsik-a-wiezik-boli-proti/
2. Podklady k návrhu deregulácie NGT (Prečo návrh na dereguláciu nových GMO musí byť odmietnutý)
3. Spoločné vyhlásenie vedcov k novým GMO
4. Ekologická spoločnosť Nemecka, Rakúska a Švajčiarska (GFÖ)

Možné dôsledky deregulácie nových GMO:
• Bez označovania produktov z nových GMO stratia spotrebitelia a producenti právo slobodného výberu a nevyhnú sa im. Významne bude ohrozený sektor ekologickej produkcie a produkcie bez GMO.
• Bez individuálneho hodnotenia bezpečnosti nových GMO sa budeme zahrávať s prírodou a zdravím občanov. NGT nemajú preukázanú funkčnosť a bezpečnosť. Nie sú také presné a spoľahlivé, vykazujú neželané zmeny v DNA. Aj keď v navrhovanej 1.kategórii NGT nie je zámerom vloženie cudzej DNA, tak k tomu dochádza, pretože na vloženie NGT do buniek sa používajú staré nástroje, ktoré obsahujú cudziu DNA. Navrhovaná 1. kategória NGT je veľmi široko koncipovaná a otvorená pre možnosť väčších genetický zmien, ako sa na prvý pohľad zdá. Avšak aj malé zmeny DNA, môžu mať široké následky. Čím viac neregulovaných nových GMO sa dostane na trh, tým bude vyššie riziko.
• Bez možnosti vysledovania a po ich uvoľnení, nebude prakticky možné zvrátiť prípadný škodlivý proces. Nové GMO sa môžu napríklad krížiť s divo rastúcimi rastlinami, šíriť v prírode a spôsobiť škodu na ekosystémoch. Zodpovednosť producentov sa návrhom ruší.
• Bez kontroly nad patentmi hrozí monopolizácia trhu nadnárodnými spoločnosťami a strata autonómie.
• Bez možnosti zakázať ich pestovanie, štáty EÚ nezabránia vstupu GMO na ich územie.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore