Správy SSN

45. ročník celoslovenského stretnutia Klubu firemných a regionálnych médií

Mätovo zelený Zvolen

Každoročne organizuje Klub firemných a regionálnych médií pri Slovenskom syndikáte novinárov stretnutie v nejakom zaujímavom meste či regióne Slovenska. Na každom z nich si účastníci oblečú jednotné tričká s logom a ročníkom stretnutia. Na pamiatku ho darujú všetkým, ktorí sa v programe stretnutia prezentujú a spolupracujú. Podľa farby trička potom dostanú mestá farebný prívlastok. Levoča tak zostane v pamäti klubistov biela, Ružomberok  fialový, Bratislava petrolejová a od tohtoročného stretnutia Zvolen bude mätovo zelený.

V poradí už 45. ročník celoslovenského stretnutia redaktorov regionálnych médií si – rovnako ako predošlé ročníky – kládol za cieľ spoznať vydavateľa a podmienky tvorby konkrétnych miestnych médií. Tentoraz to boli mestské Zvolenské noviny. Po prvýkrát sme na poste primátora mesta stretli ženu – Ing. Lenku Balkovičovú a súčasne aj na poste šéfredaktorky mladú absolventku žurnalistiky Evu Ježovičovú, ktorá má pre svoju prácu vytvorené veľmi dobré podmienky a dostatočnú slobodu na rozhodovanie pri ich tvorbe. Primátorka nám na tlačovej besede predstavila svoj program a odpovedala na všetky otázky. Z počutého sme nadobudli presvedčenie, že je pre mesto prínosom. Sympatický nám bol jej vzťah k novinám, do ktorých píše úvodníky, ale obsah už necháva na redakciu. Toto by mohlo byť vzorom pre nejedného primátora či starostu.

Spoznali sme tiež časť mesta, navštívili Zvolenskú mliekareň, kde nám veľmi ochotne urobili exkurziu spojenú s ochutnávkou výrobkov – takže sme naplnili slová reklamy hovoriacej, že celé Slovensko je zvolenský… Stretli sme sa so zaujímavými osobnosťami mesta.  Pretekárom Martinom Matuškom, ktorý spolu s otcom zhotovil prvú slovenskú formulu, ktorou dnes jazdia preteky do vrchu, rozhodli sa tiež získať pre konštruktérsku i pretekársku prácu stredoškolákov a zistili sme, že Martin je nám blízky aj moderovaním športových podujatí, tak sme ho pasovali za kolegu. Zaujímavé bolo tiež stretnutie s redaktorom TASR Jozefom  Poliakom, autorom knižnej trilógie Zvolen v príbehoch a spomienkach  Zvolenčanov. Veľmi podnetná bola beseda so zástupkyňami Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene Helenou Hrnčiarovou a Beátou Mogišovou.

V mätovo zelených tričkách sme trochu pútali pozornosť pri potulkách historickým centrom mesta i pri návšteve Zvolenského zámku. Zaujímavou turistickou bodkou bol výstup na Pustý hrad a nádherný výhľad na mesto a okolie.

Pracovná časť stretnutia bola venovaná aktuálnym otázka SSN a príprave na snem, ktorý sa uskutoční 24. novembra 2018 a na ktorom bude klub predkladať správu o svojej činnosti.

Tradičnou súčasťou podujatia je odborná časť, v ktorej majú možnosť novinári diskutovať s odbornými garantmi profesormi Andrejom Tušerom a Jánom Sandom o aktuálnych otázkach z oblasti regionálnej žurnalistiky. Vyvrcholením večera bola aj tento rok súťaž o titul Novinár/novinárka roka, ktorú každoročne pre novinárov pripravujú. Tento rok čestný titul získala Katarína Čižmáriková z RO SSN Košice.

Čo dodať na záver? Veľká vďaka patrí Sekcii žurnalistiky a novinárskej fotografie Literárneho fondu, ktorá aj tento rok finančne podporila stretnutie klubu, a mestu Zvolen zastúpené  primátorkou J. Balkovičovou a šéfredaktorkou E. Ježovičovou, ktoré vytvorili pre novinárov neopakovateľné a priateľské prostredie. K pohode prispeli aj zamestnanci penziónu Franko, ktorí nás popri profesionalite prekvapovali svojou ústretovosťou.

Monika Nemčeková

Snímky Anna Medzihradská

 

V areáli Zvolenských mliekarní

Stretnutie s primátorkou Ing. L. Balkovičovou (v strede) na Mestskom úrade vo Zvolene

 

Na výlete na Pustom hrade, odkiaľ je nádherný výhľad na Zvolen i okolie

 

Jozef Poliak predstavil svoju knižnú trilógiu

 

Degustácia jogurtov a jogurtových nápojov vo Zvolenskej mliekarni

 

Účastníčky súťaže o titul Novinár roka 2018 – zľava G. Rerková, V. Prandorfyová, K. Čižmáriková, A. Lajmonová, I. Čižmáriková

 

B. Mogišová (vľavo) a H. Hrnčiarová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore