Tlačové správy

Večer francúzskej hudby v košickom Dome umenia

Massenet, Saint-Saëns a Bizet – traja francúzski skladatelia v interpretácii orchestra Štátnej filharmónie Košice. Tak znie pozvánka na tematický večer, ktorý povedie milovník francúzskej hudby šéfdirigent ŠFK Robert Jindra. Sólovo sa predstaví Emanuel Graf v jednom z najpopulárnejších koncertov pre violončelo. Koncert z abonentného cyklu A s názvom VEČER FRANCÚZSKEJ HUDBY sa uskutoční vo štvrtok 8. februára 2024 o 19:00 v Dome umenia. Podujatie podporil Francúzsky inštitút v Bratislave.

Emanuel Graf

Pôsobivá technika, citlivosť, strhujúca hudobná expresivita a farebný, dynamický, široko diferencovaný zvuk. Takto charakterizujú médiá hudobný prejav nemecko-švajčiarskeho violončelistu Emanuela Grafa. Na svoje košické vystúpenie pozýva slovami:  „Violončelový koncert Saint-Saënsa je pre mňa vášnivým vyznaním lásky ku kráse a sile violončela. Nádherné melódie v kombinácii s dialógom s orchestrom ma zakaždým vtiahnu do sveta plného emócií a vášne. Keď počúvam alebo hrám toto dielo, cítim neopísateľné spojenie s hudbou a hlboký pocit naplnenia. Veľmi sa teším na koncert!“ 

Massenet – Saint-Saëns – Bizet

Večer francúzskej hudby si návštevníci vychutnajú pod taktovkou šéfdirigenta ŠFK Roberta Jindru: „Přiznávám, že francouzská hudba je mou velkou srdeční záležitostí. Je plná barev, romantiky a elegance. Tentokrát jsme vybrali i autory, kteří se proslavili jejich operní tvorbou, a ta symfonická zůstala v jejich stínu.“

 

Šéfdirigent ŠFK Robert Jindra       Foto:Jaroslav Ľaš                     Violončelista Emanuel Graf          Foto: archív umelca

Robert Jindra ďalej približuje: „Massenetova skladba Vision zůstala pouze raritním dílem jednoho z největších operních skladatelů romantického období. Jeho Manon, Werther nebo Don Quichotte jsou stálicemi operního repertoáru. U nás ho diváci mohou poznat jak romantického ´fantastu´.“ Massenetova symfonická báseň Visions, ktorá odznie v Dome umenia, je dielo éterickej a dramatickej sily, do značnej miery založené na symfonickej básni Franza Liszta Les préludes. Orchestrácia Massenetovho diela je nezvyčajná v tom, že okrem štandardného orchestra vyžaduje aj malý ansámbel mimo javiska. V diele sa spolu s orchestrom ŠFK predstavia sólisti sopranistka Michaela Várady a huslista Martin Pavlík.

Koncert pre violončelo a orchester č. 1 a mol od Camilla Saint-Saënsa patrí ku kmeňovému repertoáru violončelistov na celom svete. Poskytuje výkonnému umelcovi bohatú príležitosť, aby ukázal techniku i schopnosť kantilény. Teší sa veľkej obľube a na pódium sa dostáva pomerne často. „Koncert Saint-Saënse je jeden z nejhranějších a nejpopulárnějších koncertů pro violoncello. Jsme velmi rádi, že naše pozvání přijal výjimečný sólista Emmanuel Graf, který mimo jiné působí jako sólo cellista Bavorské státní opery, jednoho z nejlepších orchestrů,“ dodáva šéfdirigent Jindra.

Jediná dokončená symfónia Georgesa Bizeta mala zaujímavý osud. Vznikla v roku 1855, ale nebola uvedená až do objavenia jej rukopisu v knižnici parížskeho konzervatória v roku 1933. Bizet mal sotva sedemnásť rokov, keď napísal toto pozoruhodné a precízne vypracované dielo, oslnivý kúsok mladistvých rokov, ktorý ho zaradil do vznešenej spoločnosti takých predčasne vyspelých géniov. Bizetovo dielo znie na vlnách spontánnosti, sviežosti a šarmu, doplnených vzletnou melodickosťou a eleganciou.

Koncert z abonentného cyklu A s názvom VEČER FRANCÚZSKEJ HUDBY sa uskutoční vo štvrtok 8. februára 2024 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore