Tlačové správy

Rozsvietenie Dómu sv. Alžbety

V rámci oficiálneho programu Otváracieho ceremoniálu Košice – EHMK 2013 sa po prvý krát v histórii mesta uskutoční slávnostné rozsvietenie Dómu sv. Alžbety. Toto podujatie je naplánované na sobotu, 19. januára 2013 a na prítomných divákov postupne od 17:00 hodiny čaká predstavenie piatich vybraných podujatí projektu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita a príbeh Dómu sv. Alžbety, premietané formou mappingu na Urbanovej veži. V súvislosti so spomínaným slávnostným rozsvietením Dómu sv. Alžbety sa v jeho interiéri už v týchto dňoch pripravuje inštalácia súčasného vizuálneho umenia od parížskej umelkyne Élise Morin s názvom Kumulus. Je to vôbec prvá prezentácia takéhoto druhu umenia v sakrálnych priestoroch. Záver bude patriť Vokálnemu súboru Gregoriana, ktorý vystúpi s programom, zahŕňajúcim gregoriánske spevy z 13. storočia ku cti patrónky mesta a katedrály – sv. Alžbety uhorskej, skladby renesančných majstrov zachované v “Košických polyfónnych zborníkoch” zo 16. storočia, ale i sakrálnu tvorbu súčasných autorov.

Hlavným partnerom rozsvietenia Dómu sv. Alžbety je Východoslovenská energetika a.s.

Východoslovenská energetika a.s. (VSE), člen medzinárodného energetického koncernu RWE, patrí medzi hlavných partnerov Otváracieho ceremoniálu EHMK 2013. Nadväzuje tým na dlhoročnú tradíciu podpory východného Slovenska, mesta Košice ako jeho metropoly a zároveň sídla spoločnosti.

„Tohto roku uplynie 117 rokov od začiatku elektrifikácie Košíc. Jubilejných sto rokov prešlo od elektrifikácie symbolu Košíc, a to Dómu sv. Alžbety. Naša spoločnosť zároveň počas otváracieho ceremoniálu oslávi 10. výročie partnerstva s medzinárodným energetickým koncernom RWE. To všetko sú dôvody na poriadnu oslavu. Na počesť týchto medzníkov po prvýkrát v histórii nasvietime Dóm sv. Alžbety,“ uviedol Thomas Hejcman, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VSE. Návštevníci centra uvidia počas nasledujúceho víkendu okrem iného mapping významných kultúrno-historických udalostí Košíc a regiónu východného Slovenska. V sobotu o 17-tej hodine v rámci neho na Urbanovej veži premiérovo uvedú historický príbeh Dómu sv. Alžbety spolu s jeho slávnostných rozsvietením.

………………………..

Pripomeňme, že ešte počas leta 2012 Skupina VSE investovala do rozšírenia elektrického napájania priamo na Hlavnej ulici v Košiciach státisíce eur. To všetko s cieľom zabezpečiť dostatočnú výkonovú kapacitu pre podnikateľské subjekty a organizátorov kultúrnych podujatí priamo na námestí, ktoré má byť jedným z hlavných uzlov bohatého programu nielen počas otváracieho ceremoniálu, celého roka 2013, ale aj pre budúci rozvoj mesta a jeho potrieb.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore